Επικαιρότητα

Στο επίκεντρο η επιστροφή στην κανονικότητα - Στους 121 οι νεκροί στην Ελλάδα από κορωνοϊό

Στο επίκεντρο η επιστροφή στην κανονικότητα - Στους 121 οι νεκροί στην Ελλάδα από κορωνοϊό
Σε καραντίνα η δομή προσφύγων στο Κρανίδι - Κεραμέως: Εντός του Ιουνίου η έναρξη των πανελλαδικών
Στο πώς θα πραγματοποιηθεί η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετά την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων εστιάζει η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι επιστήμονες, τη στιγμή που η Ελλάδα μετρά ήδη 121 νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως από τις 27/4 θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία αν και η πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων εκτιμάται ότι θα γίνει στις 4/5, δηλαδή μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.
Το πώς θα ξεδιπλωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα αναμένεται να το παρουσιάσει ενδεχομένως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αν και τον πρώτο λόγο – όπως άλλωστε διαμηνύουν από την κυβέρνηση – τον έχουν οι επιστήμονες, οι οποίοι είναι και αυτοί που θα συστήσουν το πώς θα γίνει η μετάβαση στην επόμενη ημέρα.
Πάντως, είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις τόσο των επιστημόνων όσο και κυβερνητικών στελεχών ότι αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι μια αργή διαδικασία, κατά την οποία τα μέτρα θα χαλαρώνουν σταδιακά και αφού πρώτα αποτυπωθούν τα αποτελέσματα της άρσης τους στους πολίτες, ενώ εξίσου προφανές είναι πως τόσο τα μέτρα υγιεινής – π.χ. πλύσιμο χεριών- όσο και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, με την τήρηση των αποστάσεων, θα είναι παρόντα και την επόμενη ημέρα.

Στους 121 οι νεκροί - 7 νέα κρούσματα - 2.408 ασθενείς - 55 διασωληνωμένοι 

Στα 7 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. 
Παράλληλα σήμερα κανείς ασθενής δεν έχασε τη ζωή του.
Image
Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 2408. 
Τα 573 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό ενώ τα 1.124 με ήδη καταγεγραμμένο κρούσμα.
Image
Ακόμη 55 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι με των μέσο όρων των ηλικιών τους να υπολογίζεται στα 67 έτη.
Παράλληλα, 51 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 121 θανάτους με μέσο όρο των ηλικιών να υπολογίζεται στα 74 έτη όπου το 91% αυτών αντιμετώπιζε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι. 
Παράλληλα 32 από τους νεκρούς ήταν γυναίκες.
Όπως επανέλαβε ο λοιμωξιολόγος πρόκειται για μια ταχέως μεταδιδόμενη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις.
Image
Ο καθηγητής ανέφερε ότι, με βάση τα μέτρα που πήραμε, καταφέραμε να 
μειώσουμε την επίπτωση του κορωνοϊού κατά 80%. 
Επίσης, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει καταλήξει ακόμα στην πρότασή της για τα σχολεία, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός 48 ωρών. Έχουμε μαθηματικό μοντέλο, είπε ο καθηγητής, για να υπολογίσουμε άμεσα τις πιθανότητες διασποράς του ιού με το άνοιγμα των σχολείων.
Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού θα γίνει με την χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους, ωστόσο θα γίνονται συστάσεις για την ορθή χρήση τους.
Παράλληλα, έδωσε οδηγίες για την σωστή χρήση των γαντιών, λέγοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό, τόσο όταν τα φοράει κανείς, όσο και όταν τα αφαιρεί.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι «σταδιακά, θα εκτεθούμε στον ιό». 
«Αποφύγαμε να νοσήσουμε όλοι μαζί και να επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως μεγάλη επιτυχία. Σταδιακά, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην βρεθεί σύντομα ή να μην βρεθεί και καθόλου.

Χαρδαλιάς: Δεν λήγουν τα μέτρα 28 Απριλίου- Σταδιακή η άρση 

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πετύχει πολλά και κάθε εβδομάδα που περνά μάς φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατέστησε σαφές ότι «τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου και αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι λήγουν στις 28 Απριλίου και ότι από την επόμενη Τρίτη επιστρέφουμε στους γνώριμους ρυθμούς».
Επισήμανε ότι η επιστροφή θα είναι σταδιακή και προσέθεσε ότι σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα. Τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, σημείωσε.
Περαιτέρω ανέφερε ότι η κυβέρνηση μεθοδικά επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο την ώρα που πρέπει θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός.
Ξεκαθάρισε ότι το μόνο μέτρο που αίρεται από την επόμενη εβδομάδα είναι ότι στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία και για συγκεκριμένες διαδικασίες ανοίγουν τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία.
Απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Κρανιδίου, να παραμείνουν στο σπίτι και ανακοίνωσε ότι σε φάση επεξεργασίας στα εργαστήρια βρίσκονται 177 δείγματα από την περιοχή, που αφορούν σε 177 δυνητικές επαφές.

Σταδιακό άνοιγμα από 4/5

Αν και από τις 27/4 θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, η 4η Μαΐου εκτιμάται πως είναι το ορόσημο της έναρξης της διαδικασίας στη μετάβαση στην επόμενη ημέρα.
Η άρση των πρώτων μέτρων δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα συνεκτιμώνται όλα τα δεδομένα ανάλογα και με την εμφάνιση και την πορεία κρουσμάτων, ενώ δεν αποκλείεται να διατηρηθούν οι περιορισμοί για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή για ηλικιωμένους καθώς και για ανθρώπους που έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα.
Όπως είπε ο κ.Πέτσας, το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας αναμένεται να αφορά οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό και υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προσωπικής ασφάλειας.
Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα που αναμένεται να ανοίξουν είναι τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα όπου όμως θα υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των πελατών που θα μπορούν να γίνουν δεκτοί, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σήμερα με τα σούπερ μάρκετ.
Επιπλέον, έχει καταστεί σαφές πως για κάθε βήμα που θα γίνεται, θα υπάρχει μια περίοδος 10 – 14 ημερών προκειμένου να αξιολογείται πως αυτό επηρέασε τη διασπορά της νόσου.
Άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τόσο η επαναλειτουργία των σχολείων, και ιδιαίτερα της Γ’ Λυκείου λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων όσο και των ΑΕΙ/ΤΕΙ κυρίως για τους φοιτητές που δίνουν εξετάσεις για το πτυχίο.
Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως την επόμενη ημέρα οι πολίτες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τις αποστάσεις, να συνεχίσουν εντατικά την υγιεινή των χεριών, να αποφεύγουν τις επαφές καθώς και να φορούν μάσκες, ιδιαίτερα όταν θα βρίσκονται σε χώρους με συνωστισμό, όπως για παράδειγμα σε μαγαζιά, υπηρεσίες, συγκοινωνίες κοκ.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι την επόμενη ημέρα θα είναι αναγκαίο να γίνεται άμεση διάγνωση σε όποιον βήχει ή έχει πυρετό προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα ενώ κρίσιμης σημασίας θεωρούνται και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έτσι ώστε να υπάρχει μια καλύτερη εκτίμηση της διασποράς της νόσου.

Κεραμέως (υπ.Παιδείας): Εντός του Ιουνίου η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων

Εντός του Ιουνίου θα αρχίσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για την εκπαίδευση που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Η κα.Κεραμέως υποστήριξε πως οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου.
Παράλληλα η υπουργός υπογράμμισε πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για επανέναρξη των σχολείων.

Πέτσας: Μέχρι τέλη Μαΐου θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα – Πρωτομαγιά … σαν Πάσχα

Την εκτίμηση ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι Μάιο και Ιούνιο θα ανοίγουν σταδιακά τομείς της οικονομίας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Πέτσας είπε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στους Έλληνες για το πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα.
«Τον Μάιο και τον Ιούνιο τομείς της οικονομίας θα ανοίγουν σταδιακά, πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος υπενθύμισε ότι από τις 27/4 θα λειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, και με συγκεκριμένες διαδικασίες.
«Αυτό να το δούμε με μεγαλύτερη προσοχή», είπε ο κ.Πέτσας ερωτηθείς για την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών σε επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι «το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και το να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας».
«Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία» είπε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως το τριήμερο της Πρωτομαγιάς δεν θα γίνουν μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία, θεωρώντας «βέβαιο ότι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα είναι σαν το Πάσχα».
«Εβδομάδα, εβδομάδα, 15νθήμερο το 15νθήμερο, μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα.
Θα δοθεί πολύ βάρος στον τουρισμό» υποστήριξε ο κ.Πέτσας, επισημαίνοντας ότι αρκετά προσεκτική θα είναι η προσαρμογή των ευάλωτων και των ηλικιωμένων.
Όσον αφορά στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, είπε πως «ακούμε τις συμβουλές των ειδικών, αλλά το ζήτημα συνδέεται με άλλα πράγματα, όπως το ποια είναι η δομή στο σπίτι, όπως το αν υπάρχουν εκεί ηλικιωμένοι ή ευάλωτοι».
«Για να πάει το παιδί σχολείο προϋποθέτει ότι δε θα πάει να το πάρει ο παππούς ή η γιαγιά ή ο γονέας να φύγει από τη δουλειά να πάει να το πάρει και μετά να επιστρέψει» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα, είπε πως «καλό θα είναι να περιμένουμε το συνολικό σχέδιο», ξεκαθαρίζοντας ότι, σίγουρα μέχρι τις 24 Απριλίου, οι άνθρωποι που έχουν πάρει την άδεια θα ξέρουν τι τους περιμένει».
«Η φουρτούνα είναι για όλους τους Έλληνες και γι’αυτό θα προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γεραπετρίτης (υπ.Επικρατείας): Όλα θα ανοίξουν σταδιακά χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία

Τη θέση ότι όλα θα ανοίξουν σταδιακά χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Γεραπετρίτης, ο οποίος παράλληλα υποστήριξε ότι θα ανοίξουν και όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης.
«Θα κάνουμε ακόμη λίγο υπομονή για επανέλθουμε σταδιακά. 
Δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. 
Θα είμαστε πολύ ειλικρινείς και συνεπείς στο πλάνο μετάβασης στην κανονικότητα» υποστήριξε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι σε πρώτη φάση θα ανοίξουν από τις 27/4 τα ειρηνοδικεία και τα υποθηκοφυλακεία και ότι από τις 4/5 «θα έχουμε σταδιακά ανοίγματα και σε καταστήματα και άλλες υπηρεσίες».
«Η όλη φάση θα διαρκέσει ένα δίμηνο, δηλαδή όλο τον Μάιο και Ιούνιο» υποστήριξε ο κ.Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ότι «ο τουρισμός θα ξεκινήσει από Ιούνιο» προκειμένου να διασφαλίσουμε το επίπεδο που έχουμε σήμερα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας.
«Οι τουριστικοί προορισμοί έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό αμόλυντοι και θα είναι εξαιρετικά δημοφιλείς το καλοκαίρι» επεσήμανε ο κ.Γεραπετρίτης, αναφέροντας σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ότι θα ανοίξουν σταδιακά όλες οι βαθμίδες για αποφυγή συγχρωτισμού.
«Η Γ’ Λυκείου θα προταχθεί λόγω εξετάσεων», είπε ο υπουργός, τονίζοντας πως ακολουθείται ένα πολύ συγκεκριμένο και επεξεργασμένο πλάνο, ενώ συμπλήρωσε πως «είμαστε έτοιμοι για πανελλαδικές».
Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι υπάρχει πιθανότητα νέων κρουσμάτων αλλά έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα.
 
Καραντίνα και απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κρανίδι - Χαρδαλιάς: Όλα θα πάνε καλά

Εν τω μεταξύ πλήρως ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ερμιονίδας ύστερα από την καραντίνα, στην οποία μπήκε η δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι όπου και εντοπίστηκαν 150 κρούσματα κορωνοϊού.
Να παραμείνουν στο σπίτι τους κάλεσε τους πολίτες στο δήμο Ερμιονίδος ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος προήδρευσε νωρίτερα σήμερα σε σύσκεψη στο Κρανίδι,
Σε δηλώσεις του ο κ.Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι όλα θα πάνε καλά στην περιοχή και ότι σε λίγο καιρό θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αν και ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους τις επόμενες ημέρες.
«Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να προστατευθούν» τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς, υποστηρίζοντας πως  ελήφθησαν 177 δείγματα που αφορούν σε δυνητικές επαφές, χαμηλού ή υψηλού ρίσκου με κρούσματα και πρόσθεσε πως εφαρμόζεται το πρωτόκολλο.
«Η υγειονομική περίθαλψη και η τροφοδοσία στη δομή προσφύγων έχει εξασφαλιστεί. 
Όλα θα πάνε καλά.  
Αύριο το πρωί θα έχουμε πλήρη εικόνα. 
Τα μέτρα εφαρμόζονται στο ακέραιο» υπογράμμισε ο κ.Χαρδαλιάς.
Υπενθυμίζεται πως στη δομή προσφύγων εντοπίστηκαν 150 κρούσματα σε σύνολο 497 δειγμάτων.
Πρόκειται για 148 φιλοξενούμενους, μία εργαζομένη και ένα στέλεχος της δομής, ενώ όλοι είναι ασυμπτωματικοί.
Η δομή μπαίνει σε στεγανοποίηση και ο δήμος σε συνεργασία με την περιφέρεια έχει αναλάβει το κομμάτι της τροφοδοσίας και του υγειονομικού εξοπλισμού. 
Σε ολόκληρο το δήμο θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 08:00 το πρωί και αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών για 14 ημέρες. 
Επίσης, οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούν να κάνουν χρήση μόνο δυο κωδικών με SMS για τις μετακινήσεις τους και συγκεκριμένα:
1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης