Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Ρημπάουντ πετρελαίου άνω του 20% στα 15 δολ/βαρέλι για το αργό - Στα 15,02 εκατ βαρέλια ανέβηκαν τα αποθέματα σύμφωνα με την IEA

Ρημπάουντ πετρελαίου άνω του 20% στα 15 δολ/βαρέλι για το αργό - Στα 15,02 εκατ βαρέλια ανέβηκαν τα αποθέματα σύμφωνα με την IEA
To σοκ των αρνητικών τιμών διαδέχεται η επόμενη ημέρα που φαίνεται τόσο σύνθετη όσο ποτέ - Στα 15 δολ/βαρέλι έφθασε το αργό με άνοδο 30%
Οι ανακοινώσεις της IEA ότι τα αποθέματα του crude ανέβηκαν 15,02 εκατ βαρέλια ανέκοψαν προσωρινά την φρενήρη άνοδο στα επίπεδα των 13,90/βαρέλι δολ για το αργό και στα 20,90 δολ για το brent.
Οι δηλώσεις Trump ότι θα εξασφαλίσει βοήθεια στην πληττόμενη πετρελαϊκή βιομηχανία δημιούργησε δυναμική αναστροφής στις τιμές του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την προσδοκία απορρόφησης υπερβάλλουσας ποσότητας από την αγορά αλλά και εκκαθάρισης των συμβολαίων Mαϊου που οδήγησαν για πρώτη φορά σε δραματικά αρνητικές τιμές την αγορά του αργού.
Oι τιμές ανέκαμψαν τις πρώτες πρωινές ώρες με το brent να επανέρχεται υψηλότερα των 20 δολαρίων ανά βαρέλι και το αργό να ακολουθεί.
Το αργό υποχώρησε μέχρι και τα 11 δολάρια για να ξεκινήσει ένα εντυπωσιακό ρημπάουντ από το μεσημέρι της Τρίτης 22/4 και να ξεπεράσει τα 14 δολάρια ανερχόμενο στα 14,7 δολ με άνοδο 26%. Είχαν προηγηθεί τιμές στα 13,5 δολάρια τα ξημερώματα.
Στη συνέχεια όμως, το brent επανήλθε σε πτωτική τροχιά και μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών χαμηλότερα από 17 δολ/βαρέλι, για να ανακάμψει και πάλι υψηλότερα από τα 20 δολ στα 21.50 με άνοδο 11% το μεσημέρι της Τετάρτης 22/4.
Τα συμβόλαια του brent λήγουν τέλη Απριλίου και η πορεία τους δείχνει το βάθος του προβλήματος που υφίσταται στην αγορά πετρελαίου.
Πίσω από την πρωτόγνωρη ιστορία για τα δεδομένα των αγορών βρίσκεται το long fund United States Oil Fund η αξία του οποίου έπεσε κατά 25% στην χθεσινή συνεδρίαση της Wall.
To fund αυτό επενδύει σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα λεγόμενα futures της κοντινής χρονικά διάρκειας, άρα εκ των πραγμάτων η θέση του ήταν στα συμβόλαια Μαϊου, η αξία των οποίων βυθίστηκε στα -40 δολάρια ανά βαρέλι.
Το fund τις ημέρες πριν την κατάρρευση, επειδή ακριβώς το retail θεωρούσε ότι οι τιμές ήσαν χαμηλές προσδοκούσε σε ανάκαμψη και για αυτό του τοποθέτησε σε εισροές 1,5 δισ δολάρια.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν το USO όπως είναι και το ticker του στην Wall να έχει συγκεντρώσει μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα 5 δισ δολάρια.
Η ιδιομορφία του fund είναι ότι έχει πελάτες αλλά και στο managemet retail ιnvestors με αποτέλεσμα να δέχεται έντονη κριτική από την επενδυτική κοινότητα και τον ανταγωνισμό για προδιαγεγραμμένη καταστροφή.
Προφανώς και το USO που έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα σαν ανοιχτό αμοιβαίο κεφάλαιο, είναι το μεγαλύτερο στον κλάδο του στις ΗΠΑ και παρέχει στους επενδυτές ETF s έχει πάθει ζημιά από το κλείσιμο και την κατάρρευση των συμβολαίων Μαϊου και για τον λόγο αυτό προχωρά σε αλλαγές.
Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι αλλάζει την δομή των επενδύσεών του και θα επενδύει και σε συμβόλαια μακρύτερης διάρκειας. Έτσι αναδιάρθρωσε τις επενδύσεις 40% στα συμβόλαια του Ιουνίου 2020, 55% σε αυτά του Ιουλίου και 5% στον Αύγουστο .
Παράλληλα σταματά να βγάζει νέα μερίδια για μεριδιούχους, βασιζόμενα σε basket των επενδύεών του και θα λειτουργεί σαν κλειστό Fund.

Το μεγάλο στοίχημα του πετρελαίου αφορά όλους

Mε τις τιμές του πετρελαίου να επιχερούν να ανακάμψουν, όπως είχε ξεκινήσει από την διαπραγμάτευση των futures των πρώτων πρωινών ωρών στην Ασία, το παιχνίδι επιβίωσης του Fund αυτού συνδέεται εμμέσως πλην σαφώς με την συνολική προσπάθεια που θα κάνουν οι Αμερικανοί για την πετρελαϊκή βιομηχανία τους.
Αν δει κανείς την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής την τελευταία 5ετία και την διείσδυσή της σε μια παγκόσμια αγορά, που συνεχώς μείωνε την παραγωγή καταλαβαίνει ότι ο κορωνοϊός απλά ξεχείλισε ένα ποτήρι που απειλεί με χρεωκοπίες εταιρίες αλλά και ολόκληρα κράτη.
Ο,τι και να γράφεται η Σαουδική Αραβία εμφάνισε νέες δηλώσεις υποταγής σε μια συμφωνία, που έμμεσα καταστρατηγούσε αφού τα futures πήγαν σε αρνητικό έδαφος και δεν μπορούσε να διαθέσει ούτε λέπι στην αγορά έστω και με τις εκπώσεις που έδινε.
Από την άλλη πλευρά τα πράγματα είναι απίστευτα δύσκολα, καθώς οι πληροφορίες των διεθνών μέσων αναφέρουν ότι τα τάνκρες που κινούνται γύρω απο την Καλιφόρνια είναι γεμάτα με 20 εκατ βαρέλια, νούμερο που δεν έχει ξαναϋπάρξει στην ιστορία.Το πετρέλαιο αυτό δεν μπορεί να διατεθεί πουθενά.
Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία στοιχεία του American Petroleum Institute χθες Τρίτη 21/4 τα αποθέματα που ανακοινώθηκαν στα 13,226 εκατ βαρέλια ήταν μικρότερα από τα αναμενόμενα 15,15 εκατ βαρέλια για την εβδομάδα λήξης 17 Απριλίου 2020.
Η πορεία των τιμών του πετρελαίου για την οποία είναι όλα ανοιχτά έχει πολύπτυχη σημασία είτε αφορά το ενεργειακό κόστος είτε τον αποπληθωρισμό.Την χώρα μας την ενδιαφέρουν οι τιμές να μην σημειώσουν σημαντική άνοδο, αλλά να μην καθίστανται και απειλή για παράταση της παγκόσμιας ύφεσης.
Για τον λόγο αυτό και η διαμόρφωση των τιμών με όλα τα συστατικά τους μπορεί να είναι στην παρούσα φάση εξαιρετικά χρήσιμη για το σύνολο της οικονομίας.
Πάντως οι τιμές του συμβολαίου λήξης Iουνίου για το αργό WTI ανέκαμψαν στα 14 δολάρια ανά βαρέλι και στη συνέχεια υποχώρησαν και πάλι στα 11,5 δολάρια που αποτέλεσαν και το χθεσινό 21/4 κλείσιμο για τα συμβόλαια Ιουνίου.
Στην συνέχεια ανέκαμψαν στα 11,9 δολ/βαρέλι και κινούνται ανοδικά στα 12,90 δολάρα με άνοδο που ξεπέρασε το15% σε ημερήσια βάση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης