Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Υπό πίεση οι Σαουδάραβες μετά τις πτώσεις των τιμών - Απαιτούνται επιπλέον κινήσεις από τον OPEC+

Υπό πίεση οι Σαουδάραβες μετά τις πτώσεις των τιμών - Απαιτούνται επιπλέον κινήσεις από τον OPEC+
Η δραματική πτώση τιμών φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση πετρελαιοπαραγωγές χώρες

Καθώς η κατάρρευση της αγοράς πετρελαίου εντατικοποιήθηκε μια εβδομάδα μετά τη νέα συμφωνία περικοπής παραγωγής του ΟΠΕΚ +, η Σαουδική Αραβία υπαινίχθηκε για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες ότι είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα με τον ΟΠΕΚ για την αποκατάσταση της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου.
Όπως αναμεταδίδει το Oilprice, στο χθεσινό (21/4) υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του βασιλιά Salman bin Abdulaziz Al Saud, συζητήθηκαν αρκετά πράγματα.
Το πιο ακανθώδες ζήτημα που τέθηκε στο τραπέζι ήταν η βούληση της Σαουδικής Αραβίας για σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου.
Επίσης, επιβεβαίωσε την δέσμευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την εφαρμογή των συμφωνημένων στοχευμένων περικοπών τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ARBS Capital markets, οι Σαουδάραβες έχουν περιέλθει υπό πίεση λόγω της επιδείνωσης της αγοράς και θα αναγκαστούν να περικόψουν την παραγωγή χαμηλότερα από τα 8,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως αναφερόταν στην αρχική συμφωνία. Αυτό βέβαια πρέπει να συνυπολογιστεί σε σχέση και με παράλληλες περικοπές στην παραγωγή φυσικού αερίου, για το οποίο η ζήτηση ανεβαίνει και να καλυφθούν οι ανάγκες των air condition.
Παράλληλα και άλλοι εταίροι της συμφωνίας θα πρέπει να ανασυνταχθούν σε σχέση με το υπάρχον deal. Τέτοια περίπτωση είναι η Ρωσία, όπου ο CEO της Rosneft εμφανίστηκε να είναι ο αρχιτέκτονας του πολέμου τιμών με στόχο να βγάλει από το παγκόσμιο παιχνίδι Αμερικανούς παραγωγούς.
Ακόμα και αν ο OPEC+ πειθαρχήσει στην συμφωνία, θα χρειαστεί χρόνος για να απορροφηθεί η υλοποίησή της από την αγορά πετρελαίου. Η Wall Street ανέφερε χθες (21/4) ότι τουλάχιστον 18 σούπερ tankers έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.
Στις ΗΠΑ, οι αποθηκευτικοί χώροι έχουν σχεδόν γεμίσει, πράγμα που θα σημάνει ότι τα αυτά τα tankers θα αγκυροβολήσουν και θα μετατραπούν σε πλωτές αποθήκες

Ισχυρές πιέσεις

Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και η συρρίκνωση της ικανότητας αποθήκευσης έχουν ασκήσει πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου από τότε που ο όμιλος ΟPEC+ παρουσίασε ένα νέο σχέδιο για την αποκατάσταση της «σταθερότητας στην αγορά».
Ωστόσο, οι αναλυτές και η αγορά θεωρούν ότι η νέα αυτή συμφωνία «ήρθε κάπως αργά» για να έχει τον προσδοκώμενο αντίκτυπο στην αγορά και την ζήτηση.
Η δραματική πτώση τιμών φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι οποίες χρηματοδοτούν μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού τους από τα έσοδα εξαγωγής πετρελαίου.
Υπενθυμίζεται ότι πολλές χώρες και άλλοι παραγωγοί  πετρελαίου που δεν μετέχουν στον Οργανισμό αυτόν, συζήτησαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης την "δραματική κατάσταση" που διαμορφώνεται στην αγορά του μαύρου χρυσού, η τιμή του οποίου καταγράφει ιστορική πτώση, λόγω και της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Σε αυτήν την "ανεπίσημη" συζήτηση, οι συμμετέχοντες "επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να προσαρμόσουν την παραγωγή πετρελαίου" με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στις 12 Απριλίου, ανέφερε σε σειρά αναρτήσεων στο Twitter ο ΟΠΕΚ. Η συμφωνία εκείνη προβλέπει τη μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αρχής γενομένης από τον Μάιο.

Οι τιμές

Τέλος, τα τα futures του Brent για τον Ιούνιο ενισχύονται 0,98% στα 19 δολ/βαρέλι και τα futures του crude για τον ίδιο μήνα σημειώνουν πτώση 1,37% στα 11,40 δολ.βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης