Συνεχίζονται και σήμερα οι απώλειες στις τιμές του πετρελαίου, εν μέσω της τεράστιας υπερπροσφοράς και της κατάρρευσης της παγκόσμιας ζήτησης.
Σε χαμηλά 21 ετών, συγκεκριμένα στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 1999, κατρακυλά το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Ιουνίου, ακολουθώντας τη γενική κατάρρευση
Ενδεικτικό άλλωστε της όλης κατάστασης, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου Μαΐου για το αμερικανικό αργό (crude) η τιμή του οποίου έφτασε να διαπραγματεύεται για πρώτη φορά στην ιστορία σε αρνητικό έδαφος, κοντά στα -40 δολάρια το βαρέλι. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο έληξε χθες.
Την ίδια ώρα τα futures Ιουνίου του αμερικανικού αργού υποχωρούν κατά 4,58% στα 11,05 δολ./βαρέλι και τα futures του Brent σημειώνουν πτώση της τάξεως του 8,48% στα 17,69 δολ./βαρέλι.
Τι εξετάζει ο OPEC+
Οι χώρες του OPEC+ πραγματοποίησαν χθες έκτακτη τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσουν τόσο την κατάρρευση των τιμών, όσο και τους τρόπους αντιμετώπισης της τρέχουσας κρίσης.
Αν και ο συνασπισμός των πετρελαιοπαραγωγών κρατών δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα πέραν από τις περικοπές των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως που έχουν ήδη συμφωνηθεί, ορισμένες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής της συμφωνίας πριν από την προγραμματισμένη έναρξη στις αρχές Μαΐου.
Το πλήγμα του κορωνοϊού
Η αγορά πετρελαίου δέχθηκε βαρύ πλήγμα εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Με τις μεταφορές να έχουν μειωθεί θεαματικά και αναρίθμητα εργοστάσια να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, η ζήτηση για ενέργεια κατέρρευσε. Τα διυλιστήρια έχουν έτσι επιβραδύνει τον ρυθμό τους και δεν αγοράζουν αργό στις συνήθεις ποσότητες.
www.worldenergynews.gr