Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

ΥΠΕΝ: «Παράθυρο» για παρεμβάσεις στον κλάδο καυσίμων, λόγω της κατάρρευσης των τιμών πετρελαίου

ΥΠΕΝ: «Παράθυρο» για παρεμβάσεις στον κλάδο καυσίμων, λόγω της κατάρρευσης των τιμών πετρελαίου
Πιθανή συμφωνία ΥΠΕΝ και εταιρειών τις προσεχείς ημέρες, για «πάγωμα» των πρότζεκτ έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων
Ως μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη χαρακτηρίζουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι βρίσκονται σε επαφή με την αγορά για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις.

Μάλιστα το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα εξετάσει τη δυνατότητα λήψης στοχευμένων μέτρων για τον κλάδο καυσίμων (διυλιστήρια, εταιρίες εμπορίας και πρατήρια) καθώς οι χαμηλές τιμές περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους, σε μια στιγμή που ο κλάδος πιέζεται ασφυκτικά από την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης που έχουν προκαλέσει τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στον τομέα των υδρογονανθράκων, τα προγραμματισμένα στον Ελλαδικό χώρο πρότζεκτ για έρευνα και παραγωγή εκτιμάται ότι δύσκολα θα προχωρήσουν και δεν αποκλείεται μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει συμφωνία υπουργείου και εταιριών (EΛΠΕ, Total, ExxonMobil, Repsol, Edison, Energean) για «πάγωμα». Αβεβαιότητα επικρατεί και για την παραγωγή του Πρίνου η οποία συνεχίζεται οριακά αλλά εάν υποχωρήσουν περαιτέρω οι τιμές πολύ δύσκολα θα μπορεί να κρατηθεί.

Πτώση των τιμών καυσίμων

Στις θετικές επιπτώσεις καταγράφεται η μείωση των τιμών στα προϊόντα, βενζίνες και ντίζελ κίνησης και θέρμανσης. Το όφελος ωστόσο, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν οι καταναλωτές αφού τα περιοριστικά μέτρα έχουν μειώσει τη ζήτηση στις βενζίνες κατά 70% τον Απρίλιο και του πετρελαίου κίνησης στο 42% -43%.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το πετρέλαιο θέρμανσης όπου ζήτηση έχει εκτοξευθεί στο 90% σε σχέση με πέρυσι καθώς οι καταναλωτές εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές αποθεματοποιούν για την επόμενη χειμερινή σεζόν.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο οι συνολικότερες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία είναι θετικές. Δεδομένου ότι ο βαθμός εξάρτησης από το εισαγόμενο πετρέλαιο είναι υψηλός, οι χαμηλές τιμές αναμένεται να βελτιώσουν το εμπορικό ισοζύγιο ενώ θα συμβάλουν και στην μείωση του πληθωρισμού.

Σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές όλο το 2020

Η εγχώρια αγορά αναμένει σταθεροποίηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα για όλο το 2020 και εκτιμά ότι η πορεία θα καθοριστεί από την εξέλιξη της ζήτησης στην Αμερική που είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα παγκοσμίως, όπως και στην Κίνα αλλά και από τα μέτρα σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη.

Η αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, προεξοφλεί την κατάσταση που διαμορφώθηκε από προχθές στην αμερικανική αγορά ως προσωρινή, γι αυτό και αποθεματοποιεί ποσότητες για να πουλήσει το επόμενο διάστημα. Μια πιο σαφή εικόνα για την πορεία της τιμής του αργού θα δώσουν, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές τα συμβόλαια του Ιουνίου τα οποία θα προεξοφλούν τις αβεβαιότητες σε σχέση με τη ζήτηση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης