Πετρέλαιο

Goldman: Η κατάρρευση του πετρελαίου στις 20/4 έγινε μέσω 100 χιλ. συμβολαίων

tags :
Goldman: Η κατάρρευση του πετρελαίου στις 20/4 έγινε μέσω 100 χιλ. συμβολαίων
Πως εξηγείται η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου στις 20 Απριλίου 2020
Στα χρονικά της αγοράς, την 20η Απριλίου 2020 θα τη θυμούνται για πάντα ως την ημέρα που, για πρώτη φορά, το παραδοτέο μελλοντικό συμβόλαιο WTI έπεσε έως 99%... και στη συνέχεια συνέβη το αδιανόητο: μετά τη μείωση του συμβολαίου WTI του Μαΐου στα 0,00 δολάρια, η τιμή υποχώρησε σε μια αρνητική περιοχή - ένα γεγονός που δεν είχε ξανασυμβεί στην ιστορία της αγοράς.
Πρακτικά... οι παραγωγοί πετρελαίου πληρώνουν τους πελάτες τους για να παραδώσουν το φυσικό πετρέλαιο σε έναν κόσμο στον οποίο ουσιαστικά έχει εξαντληθεί η αποθήκευση πετρελαίου.
Και έτσι η τιμή του πετρελαίου έπεσε, πέφτοντας περαιτέρω σε αρνητική περιοχή, προτού τελικά σταματήσει στα -40,32 δολάρια, τη χαμηλότερη τιμή που καταγράφηκε ποτέ για ένα βαρέλι WTI.
Με πολλούς τρόπους, η κίνηση ήταν ανάλογη του τι συνέβη κατά τη διάρκεια της θρυλικής πίεσης της Volkswagen, όταν αναρίθμητα shorts ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχαν αρκετές ελεύθερες μετοχές για να καλύψουν όλες τις υπάρχουσες αρνητικές θέσεις, κάνοντας αγώνα για να αγοράσουν μετοχές σε οποιαδήποτε τιμή.
Η κίνηση του πετρελαίου ήταν παρόμοια, καθώς πολλοί άπειροι traders ξαφνικά συνειδητοποίησαν ότι έχουν μόνο ώρες για να βρουν κάλυψη.

Μόνο δεν ήταν τόσο εύκολο.
Ως αποτέλεσμα αυτού, το παραδοτέο συμβόλαιο WTI έφτασε τα 10 δολάρια, η πτώση του επιταχύνθηκε σε μια ολοένα αυξανόμενη αγορά, πριν ενεργοποιήσει εκατοντάδες εντολές στα 0,01 δολάρια.
Μετά από λίγα λεπτά το πετρέλαιο βυθίστηκε στα -40 δολάρια.
Όπως εξήγησε η Goldman Sachs, "οι κερδοσκόποι δεν μπορούσαν να μεταπωλήσουν το συμβόλαιο WTI".
Πλέον φαίνεται ότι έχει αποκατασταθεί κάποια σταθερότητα, επειδή από τη στιγμή που ο διακανονισμός πλησίασε περίπου στα -37 δολάρια.
Ωστόσο η συνέχεια μάλλον θα είναι ανάλογη.
Ειδικά στα συμβόλαι του Ιουνίου.
Το συμβόλαιο του Ιουνίου θα γίνει το άμεσο συμβόλαιο μέχρι τη λήξη του στις 19 Μαΐου.
Τα συμβόλαια του Μαΐου WTI λήγουν σήμερα, 21 Απριλίου.
Κάθε κάτοχος μακροχρόνιας θέσης που θα διακανονιστεί θα είναι υποχρεωμένος να παραδώσει το αργό πετρέλαιο στο Cushing κατά το μήνα Μάιο.
Όμως με το συμβόλαιο του Ιουνίου, η προοπτική δεν είναι διαφορετική.
Όπως αναφέρει η Goldman υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους το μέλλον του συμβολαίου θα συνθλιβεί:
- Η δυνητική έξοδος των μακροχρόνιων επενδυτών λιανικής
- Ο αρνητικός αντίκτυπος των επενδυτών που μετακυλύουν τις θέσεις στις αρχές Μαΐου
- Το ακόμη ανεπίλυτο πλεόνασμα της αγοράς που θα πλήξει τη δεσμευτική ικανότητα αποθήκευσης τις επόμενες εβδομάδες.
Δεδομένης της δυσκολίας και του κόστους αποθήκευσης του πετρελαίου, οι επενδυτές συνήθως δεν διατηρούν τις θέσεις τους στη λήξη.

Το μέγεθος των long θέσεων συνεπώς έχουν ήδη συρρικνωθεί σημαντικά, καθώς όλοι οι κύριοι δείκτες εμπορευμάτων και τα ETF έφτασαν στις αρχές του μήνα στα συμβόλαια του Ιουνίου.
Επεξηγώντας αυτό το σημείο, η άνευ προηγουμένου κατάρρευση των τιμών WTI τον Μάιο σημειώθηκε με μόνο 100 χιλ. συμβόλαια που διαπραγματεύονται σήμερα, καταλήγει η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης