Πετρέλαιο

Πετρέλαιο: Βαθαίνει η πτώση με το brent στα 22 δολ (-14%) - Τι σηματοδοτεί η διαφορά των 20 δολ. στα μελλοντικά συμβόλαια

Πετρέλαιο: Βαθαίνει η πτώση με το brent στα 22 δολ (-14%) - Τι σηματοδοτεί η διαφορά των 20 δολ. στα μελλοντικά συμβόλαια
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία του OPEC+ δεν ισχύει ακόμα και δεν τίθεται σε εφαρμογή τον Απρίλιο
UPD - (14.00)Η αδυναμία της αγοράς πετρελαίου συνεχίζει να αποτυπώνεται στις τιμές καθώς το μεν συμβόλαιο του Μαίου crude (αργό) που κλείνει σήμερα, κινείται σε ανοδικό επίπεδο - 7 δολ./βαρέλι, αφού  κινήθηκε και οριακά θετικά πριν από λίγες ώρες. Αντίστοιχα το brent σημειώνει πτώση πάνω από 15% και διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τα 22 δολ/βαρέλι.
Η μεγαλύτερη εταιρεία αποθήκευσης παγκοσμίως Vopak, με έδρα το Ρότερνταμ έχει φουλάρει τις δεξαμενές και τους χώρους αποθήκευσης. Την ίδια ώρα που πλοιάδα από τάνκερς, βρίσκονται σε λιμάνια της Β. Θάλασσας γεμάτα από πετρέλαιο.
Η αβεβαιότητα που υπάρχει για την πορεία των τιμών έχει εδραιώσει καθεστώς που φτάνει στα όρια πανικού στην αγορά πετρελαίου, με αποτέλεσμα η πτωτική τάση να είναι ανατροφοδοτούμενη
Αντίστοιχα, όλα τα συμβόλαια μακρύτερης διάρκειας του αργού υποχωρούν με το συμβόλαιο του Ιουνίου να βρίσκεται οριακά πάνω από τα 20 δολ./βαρέλι.
Όλοι οι διεθνείς αναλυτές του πετρελαίου μιλούν για μια πρωτοφανή εμπειρία, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με το χρηματοοικονομικό φαινόμενο του trading, αλλά και με την πρωτόγνωρη αδυναμία της πραγματικής αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει το oilprice.com, ότι δύο παραδοσιακές αγορές στο εσωτερικό των ΗΠΑ, το Τέξας και η Οκλαχόμα δείχνουν εξαιρετικά ακραία σημάδια υπερπροσφοράς.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία του OPEC+ δεν ισχύει ακόμα και δεν τίθεται σε εφαρμογή τον Απρίλιο. Κατά συνέπεια, ο παρατεινόμενος πόλεμος των τιμών σε συνδυασμό με την βαθιά ύφεση στην πλευρά της ζήτησης οδηγεί σε αυτό το άσχημο αποτέλεσμα΄, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.
Η ρευστοποίηση θέσεων από την πλευρά των traders σε τρελά discount έχουν οδηγήσει σε αυτά τα αποτελέσματα, καθώς δεν υπάρχει αγοραστής για τα συμβόλαια και να κλείσουν οι θέσεις, αλλά και ούτε τα συμβόλαια αυτά αντιστοιχούν σε φυσική παράδοση του προιόντος, λόγω της ανύπαρκτης ζήτησης.
Πρόκειται δηλαδή για αποκύημα μιας παγκόσμιας αγοράς εξαιρετικά αδύναμης, όταν η διαπραγμάτευση στο πετρέλαιο της Β. Θάλασσας γίνεται σε τιμές 15,8 δολ/βαρέλι, όπως παρατηρεί η Rystad Energy.

Το μέλλον των πετρελαικών εταιρειών

Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη το συμβόλαιο του Ιουνίου που είναι στα 20 δολάρια, οι περισσότερες πετρελαικές εταιρείες δεν μπορούν να επιβιώσουν με αυτές τις τιμές.
Πολύ περισσότερο καμία προυπόθεση δεν υπάρχει για να χαρακτηρίσουμε τα 20 δολάρια ως βάση για την διακύμανση των τιμών στη συνέχεια, δηλαδή ενδέχεται και οι τιμές του Ιουνίου να κινούνται χαμηλότερα.
Παρά το γεγονός ότι, οι αμερικάνικες μετοχές των πετρελαικών εταιρειών αντέδρασαν με λελογισμένες απώλειες χθες (20/4), τα guidances που δίνουν όπως αυτό της Halliburton είναι ότι με τις παρούσες συνθήκες, ο κλάδος δεν πρόκειται να συνέλθει μέχρι το τέλος του έτους.
Όπως δημοσιοποιήθηκε χθες, ο αμερικάνικος αυτός Όμιλος κατέγραψε ζημιές 1 δισ. δολ. για το α' τρίμηνο. Και όπως φαίνεται, τον Απρίλιο η μείωση της ζήτησης θα είναι τουλάχιστον της τάξεως των 29 εκατ. δολ παγκοσμίως.
Αυτό που διαφαίνεται  είναι ότι συνεχίζουν να κλείνουν και άλλες εξορυκτικές μονάδες (πηγάδια) στις ΗΠΑ. Μόνο την προηγούμενη βδομάδα έκλεισαν 66. Από εκεί και πέρα όμως η κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης οδηγεί σε έναν ανταγωνισμό επιβίωσης, που οι τιμές μοιραία δέχονται μεγάλες πιέσεις.

Οι ζημιές από το trading

To United State Oil Fund είναι βασικός παίκτης στην αγορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης με το αντίστοιχο ETF έχει θέση  στο 25% των συμβολαίων Μαίου του 2020 που λήγουν σήμερα σύμφωνα με το Bloomberg.
Αυτό λοιπόν το Fund είναι από τους βασικούς παίκτες που πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να κλείσουν τις θέσεις αυτές, χωρίς να λάβουν το αντίστοιχο φυσικό ποσό στα συμβόλαια που κατέβουν.
Σήμερα η διαφορά τιμής που έφτασε χθες τα 40-50 δολάρια μεταξύ των συμβολαίων Μαίου και Ιουνίου, έχει μειωθεί  στα 20 δολάρια, παραμένοντας στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα.
Αυτή η διαφορά σηματοδοτεί την θετική προσδοκία ότι η πετρελαική αγορά δεν είναι νεκρή, αλλά ότι ακόμη και αν η κατάρρευση των τιμών περάσει και στα συμβόλαια Ιουνίου, θα αφορά ένα one off αποτέλεσμα  που θα εξομαλυνθεί το επόμενο διάστημα.
Από την άλλη πλευρά ο ανταγωνισμός στον ευρύτερο ενεργειακό χώρο εντατικοποιήθηκε το 2019 σε τέτοιο βαθμό, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ για πρώτη φορά να είναι καθαροί εξαγωγείς σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το 1952, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ΙΕΑ τη Δευτέρα 20/4.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης