Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Σημάδια ανάκαμψης στις τιμές του πετρελαίου - Πώς ήρθε η πτώση υπό το μηδέν - Το πλεονέκτημα της Ρωσίας

Σημάδια ανάκαμψης στις τιμές του πετρελαίου - Πώς ήρθε η πτώση υπό το μηδέν - Το πλεονέκτημα της Ρωσίας
Στην συγκυρία αυτή της πλήρους αποσταθεροποίησης της αγοράς, ανάμεσα στην πτώση της ζήτησης και την υπερπροσφορά, «οι άνθρωποι σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα αποθέματα πετρελαίου που κατέχουν»

Ανακάμπτει σήμερα  η τιμή του μαύρου χρυσού, έπειτα από την χθεσινή κατάρρευση που σημείωσε  εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI) προς παράδοση τον Μάιο ανερχόταν λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς στο 0,56 δολάριο, έναντι των -37,63 δολαρίων, της τιμής χωρίς ιστορικό προηγούμενο στην οποία είχε κλείσει χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη.
Το brent σημειώνει πτώση 1,87% στα 23,71 δολ./βαρέλι και το αργό ενισχύεται 0,05% στα 20,48 δολ./βαρέλι.
Η τιμή του West Texas Intermediate (WTI) προς παράδοση τον Μάιο του 2020 διαμορφώνεται στα 0,94 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο της τάξης των 39 δολαρίων έναντι του χθεσινού κλεισίματος στη Νέα  Υόρκη, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά ακόμα και τα 1,37 δολάρια ανά βαρέλι.
Παράλληλα, η τιμή του West Texas Intermediate (WTI) προς παράδοση τον Ιούνιο του 2020 καταγράφει άνοδο της τάξεως του +3,43% στα 21,14 δολάρια ανά βαρέλι.
Η διαπραγμάτευση των συμβολαίων παράδοσης για τον Μάιο τερματίζεται σήμερα.

Τrump: Οι ΗΠΑ θα προσθέσουν 75 εκατομμύρια βαρέλια αργού στο στρατηγικό τους απόθεμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αξιοποιήσει την ιστορική πτώση των τιμών του πετρελαίου για να αγοράσει 75 εκατομμύρια βαρέλια αργού και να τα προσθέσει στο στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ.

Πώς οδηγήθηκαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο

Το βαρέλι των 159 λίτρων του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης, με τιμή στα 60 δολάρια στην αρχή του έτους και στα 18,27 δολάρια το βράδυ της Παρασκευής, έκλεισε τελικά στα -37,63 δολάρια. Δεν είχε ποτέ πέσει κάτω από τα 10 δολάρια/βαρέλι από την δημιουργία αυτού του συμβολαίου το 1983.

Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

Η αγορά του πετρελαίου γνωρίζει ισχυρή πτώση τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις σε πολλές χώρες και η παράλυση σειράς οικονομιών εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού έχουν προκαλέσει σφοδρή μείωση της ζήτησης. Και οι επενδυτές περιμένουν ακόμη χειρότερες ημέρες, αφού βαθιά ύφεση αναμένεται σε ολόκληρο τον κόσμο.Από την πλευρά της προσφοράς, η αγορά πλημμύρισε με πετρέλαιο χαμηλού κόστους, αφού η Σαουδική Αραβία, ισχυρό μέλος του ΟΠΕΚ, εξαπέλυσε πόλεμο τιμών κατά τις Ρωσίας για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο κομμάτι τις αγοράς.

Οι δύο χώρες έβαλαν τέλος στις διαφορές τους αποδεχόμενες, μαζί με άλλες χώρες, την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως με στόχο την σταθεροποίηση των αγορών που πλήττονται από τον ιό. Όμως, οι τιμές συνέχισαν να κατρακυλούν όταν έγινε προφανές ότι η μείωση της παραγωγής δεν θα μπορέσει να ισοφαρίσει την κατάρρευση της ζήτησης.
Στην συγκυρία αυτή της πλήρους αποσταθεροποίησης της αγοράς, ανάμεσα στην πτώση της ζήτησης και την υπερπροσφορά, «οι άνθρωποι σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα αποθέματα πετρελαίου που κατέχουν», δηλώνει ο Κρεγκ Ερλαμ της d’Oanda.

Οι περιπτώσεις Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας

Οι δύο αντίπαλοι, όπως σημειώνει το Reuters δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν έτοιμοι να λάβουν μέτρα, εάν χρειαστεί, για να εξισορροπήσουν την αγορά μειώνοντας τη συνδυασμένη παραγωγή με άλλα μέλη του ΟΠΕΚ + από τον Μάιο.
«Πέρα από τις δηλώσεις συνεργασίας, ο αγώνας συνεχίζεται», ανέφερε μια πηγή σε μια εμπορική εταιρεία στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι επίσημες τιμές πώλησης (OSP) της Σαουδικής Αραβίας έδειχναν ότι το βασίλειο στοχεύει την ασιατική αγορά, όπου η ζήτηση παραμένει σχετικά ανθεκτική κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας ύφεσης.
Η Ρωσία βασίστηκε στις ασιατικές αγορές ως προορισμό της παραγωγής πετρελαίου. Το βασικό πλεονέκτημα της Ρωσίας στη μάχη της αγοράς με τη Σαουδική Αραβία είναι το εκτεταμένο δίκτυο αγωγών της, βοηθώντας την να βρει πετρέλαιο σε φθηνότερες τιμές σε σύγκριση με τον αντίπαλό της που πρέπει να βρει δεξαμενόπλοια και να πληρώσει για μεταφορές, ανέφεραν οι έμποροι.
«Οι ρωσικές πετρελαιοπηγές συνδέονται με διυλιστήρια στην Ευρώπη και την Ασία και οι εταιρείες πετρελαίου έχουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις μαζί τους», δήλωσε στο Reuters ένας έμπορος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης