Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Τι συμβαίνει με τα συμβόλαια και τις αρνητικές τιμές πετρελαίου - Tι αναμένει η αγορά

Τι συμβαίνει με τα συμβόλαια και τις αρνητικές τιμές πετρελαίου - Tι αναμένει η αγορά
Με την πανδημία  να οδηγεί σε άνευ προηγουμένου απώλεια ζήτησης, και με την ταχεία πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης, δεν υπάρχει ζήτηση για  το συμβόλαιο  που λήγει την Τρίτη
Κάτι που δεν συνέβη ποτέ στην αγορά πετρελαίου συμβαίνει σήμερα: Αρνητικές τιμές για συμβόλαια πετρελαίου.


Παρόλο που πολλοί μπορεί να το δουν αυτό και πιστεύουν ότι η συνολική τιμή του πετρελαίου είναι αρνητική, υπάρχουν ...αποχρώσεις. Η σύντομη απάντηση είναι ότι όχι, δεν είναι όλο το πετρέλαιο δωρεάν.
Η εικόνα στην αγορά δεν είναι τόσο ζοφερή όσο φαίνεται σύμφωνα με το CNBC.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνδέονται με μια συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης.

Προς το τέλος της ημερομηνίας λήξης μιας σύμβασης, η τιμή συνήθως συγκλίνει με τη φυσική τιμή του πετρελαίου, καθώς οι τελικοί αγοραστές αυτών των συμβάσεων είναι οντότητες όπως διυλιστήρια ή αεροπορικές εταιρείες που πρόκειται να λάβουν πραγματική φυσική παράδοση του πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι τελικά συμβόλαια φυσικής παράδοσης του υποκείμενου εμπορεύματος ή ασφάλειας.

Ενώ μερικοί στην αγορά εικάζουν για τις συμβάσεις, άλλοι αγοράζουν και πουλάνε επειδή κάνουν χρήση του ίδιου του εμπορεύματος . Κοντά στη λήξη του συμβολαίου, οι traders αρχίζουν να αγοράζουν το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του επόμενου μήνα. Όσοι μένουν στη θέση μέχρι την τελευταία ημέρα συνήθως αγοράζουν το φυσικό εμπόρευμα, όπως ένα διυλιστήριο.

Το συμβόλαιο που υποχώρησε περισσότερο από 100% τη Δευτέρα είναι για παράδοση Μαΐου και λήγει την Τρίτη.

Με την πανδημία coronavirus να οδηγεί σε άνευ προηγουμένου απώλεια ζήτησης, και με την ταχεία πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης, δεν υπάρχει ζήτηση για αυτό το συμβόλαιο πετρελαίου που λήγει την Τρίτη.

Γι 'αυτό έγινε αρνητικό, που σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα πληρώνουν για να φύγει αυτό το πετρέλαιο από τα χέρια τους, επειδή δεν υπάρχει κανένας που το χρειάζεται αυτήν την εβδομάδα με το κλείσιμο της χώρας.

Τα συμβόλαια μελλοντικών συναλλαγών πραγματοποιούνται για το μήνα. Το συμβόλαιο για παράδοση Ιουνίου διαπραγματεύθηκε 16% χαμηλότερα στα 21,04 $ ανά βαρέλι.
Έτσι, μετά τη λήξη της σύμβασης την Τρίτη, το πετρέλαιο θα είναι στα 20 $.

Το αμερικανικό ταμείο πετρελαίου, το οποίο παρακολουθεί την τιμή διαφόρων μελλοντικών συμβολαίων στο πετρέλαιο, υποχώρησε μόλις 10%.
Ο όγκος συναλλαγών ήταν επίσης σχετικά μικρός στη σύμβαση του Μαΐου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου CME, ο όγκος ανήλθε σε περίπου 126.400. Συγκριτικά, ο όγκος για τη σύμβαση του Ιουνίου ήταν σχεδόν 800.000.

Και πάλι ο John Kilduff της Capital απέδωσε την πτώση στο συμβόλαιο του Μαΐου στο γεγονός ότι «οι συνθήκες της φυσικής αγοράς πετρελαίου είναι μια καταστροφή, με αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την εύρεση διαθέσιμου χώρου αποθήκευσης».
Μακροπρόθεσμα, σημείωσε  ότι η εικόνα φαίνεται πιο φωτεινή.

«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με υψηλότερες τιμές και πιο χρονοβόρα είναι ενδεικτικά της αγοράς που αναμένει κάποιο επίπεδο εκκαθάρισης στην αγορά μετρητών κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών», δήλωσε στο CNBC.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ταχεία μείωση του αριθμού των πετρελαιοπηγών στις ΗΠΑ και την αναμενόμενη περικοπή από τα μέλη του ΟΠΕΚ +, είναι λογική υπόθεση»

Σημείωσε ότι καθώς τα επόμενα συμβόλαια λήγουν, θα μπορούσαν να έχουν στη δική τους «πορεία του θανάτου προς τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης