Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε πετρέλαιο και εταιρικά αποτελέσματα

Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε πετρέλαιο και εταιρικά αποτελέσματα
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει οριακά κέρδη της τάξεως του +0,14% στις 333,94 μονάδες
Οριακές διακυμάνσεις καταγράφουν σήμερα Δευτέρα (20/4) οι περισσότερες αγορές στην Ευρώπη, καθώς η νέα πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τα τριμηνιαία εταιρικά αποτελέσματα βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει οριακά κέρδη της τάξεως του +0,14% στις 333,94 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη διαπραγματεύεται στο +0,10% και τις 10.635,93 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά +0,14% στις 5.795 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά -0,27% και τις 4.486,68 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,13% στις 17.033,50 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί κατά -0,96% στις 6.810 μονάδες.
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά +7,9% συνολικά, λόγω της επιβράδυνσης που σημειώθηκε στα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη, καθώς και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων.
Νωρίτερα, η ολλανδική Koninklijke Philips δημοσίευσε τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2020, με τα καθαρά κέρδη της τεχνολογική εταιρείας να καταγράφουν σημαντική πτώση, δεχόμενα πιέσεις από την πανδημία του Covid-19.
Τα κέρδη της Philips κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -76% σε ετήσια βάση, στα 39 εκατ. ευρώ, έναντι 162 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Επιπλέον, τα έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, τα οποία αποτελούν σημαντική μέτρηση για την εταιρεία, υποχώρησαν στα 42 εκατ. ευρώ, έναντι 171 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Όσον αφορά τα έσοδα της Philips από πωλήσεις, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -2% στα 4,15 δισ. ευρώ, έναντι 4,16 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Η εταιρεία δήλωσε ότι το περιθώριο κέρδους για το πρώτο τρίμηνο του 2020 υποχώρησε στο 5,9% έναντι 8,8% το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ αναμένει ότι ο κορωνοϊός θα επηρεάσει τα αποτελέσματα της εταιρείας και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Ωστόσο, η Philips αναμένει επιστροφή στην κερδοφορία το τρίτο τρίμηνο του 2020, χωρίς ωστόσο να προχωράει σε σύγκεκριμένες εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης που επικρατεί.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη υποχώρησε κατά -0,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί πτώση της τάξεως του -0,4%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα διαμορφωθεί στο -0,7%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι τιμές κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -0,8%, έναντι ετήσιας πτώση -0,7% τον Φεβρουάριο, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο -0,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, οι τιμές στον τομέα της ενέργειας κατέγραψαν μηνιαία πτώση της τάξεως του -4,7%, ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 σημειώθηκε πτώση -3,1%.
Οι τιμές ενδιάμεσων αγαθών υποχώρησαν κατά -2,1% σε ετήσια βάση και κατά -0,2% σε μηνιαία βάση, ενώ οι τιμές κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησαν κατά -1,2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019, παραμένοντας αμετάβλητες σε μηνιαία βάση.
Επιπλέον, οι τιμές διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά +1,5% σε ετήσια βάση και κατά +0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ η άνοδος στις τιμές μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών διαμορφώθηκε στο +4,2% ετησίως και στο +0,3% σε μηνιαία βάση.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές μετά τη νέα μείωση επιτοκίων στην Κίνα
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει στη δεύτερη μείωση του βασικού της επιτοκίου για το 2020, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -1,15% στις 19.669,12 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -2,45% και τις 5.353 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε στο -0,84% και τις 1.898,36 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϊλάνδη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,60% στις 1.259,10 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,46% στις 23.267 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,10% στις 10.586,71 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε στο +0,50% και τις 2.852,55 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,81% και τις 10.612,90 μονάδες.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,85%, ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού πέντε ετών μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,65% με 4,75%.
Σημειώνεται ότι και οι 52 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση του βασικού επιτοκίου από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, προβλέποντας παράλλημα μείωση του επιτοκίου δανεισμού πέντε ετών κατά 5 με 10 μονάδες βάσης.
«Η ασύμμετρη μείωση υποδηλώνει ότι οι αρχές θα τηρήσουν την αυστηρή στεγαστική πολιτική», δήλωσε ο οικονομολόγος της ANZ στη Σαγκάη, Xing Zhaopeng, διευκρινίζοντας ότι «δε θα θεωρηθεί ως ένα εργαλείο για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής οικονομολόγος της Κίνας στη BNP Paribas, Jacqueline Rong, ανέφερε ότι «η οριακή μείωση στο επιτόκιο δανεισμού πέντε ετών θα μπορούσε να ερμηνευτθεί ως μία αντικυκλική χαλάρωση στον τομέα της στέγασης», ενώ πρόσθεσε ότι «ο τομέα ακινήτων υπήρξε ο μεγαλύτερος μοχλός της οικονομίας, συμβάλλοντας περισσότερο από τις εξαγωγές στην ευρεία οικονομική ανάπτυξη».
Νωρίτερα, το Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τις εξαγωγές της χώρας για τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία οι εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική πτώση σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι εξαγωγές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησαν κατά -11,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης για αυτοκίνητα, ανταλλακτικά οχημάτων και πλοία.
Τον περασμένο μήνα οι εξαγωγές της Ιαπωνίας κατέγραψαν οριακή πτώση της τάξεως του -1% σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση του Μαρτίου θα διαμορφωθεί στο -9,4%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της Ιαπωνίας για τον ίδιο μήνα υποχώρησαν κατά -5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, έναντι ετήσιας πτώσης -13,9% τον Φεβρουάριο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διαμορφωθεί στα 4,9 δισ. γεν (45,6 εκατ. δολ.), ενώ οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι τα στοιχεία ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως τον αντίκτυπο του Covid-19 στη χώρα.
Όσον αφορά τις εξαγωγές της Ιαπωνίας προς τις ΗΠΑ, σημειώθηκε σημαντική πτώση της τάξεως του -16,5% σε ετήσια βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις εξαγωγές προς την Κίνα διαμορφώθηκε στο -8,7%.
«Το σαββατοκύριακο ήταν σχετικά ήσυχο στο μέτωπο των ειδήσεων», δήλωσε ο αναλυτής αγορών στην Oanda, Jeffrey Halley, διευκρινίζοντας ότι «ελλείψει ειδήσεων, και μετά από ορισμένα ισχυρά ράλι την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές της Ασίας μπορεί να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, καθώς η δυναμική δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή».

Νέα «βουτιά» -21% για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση
Ισχυρές απώλειες καταγράφει σήμερα Δευτέρα (20/4) το πετρέλαιο, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης αντισταθμίζουν τις προσπάθειες των παραγωγών να ισορροπήσουν την αγορά ενέργειας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -3,74% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 27,03 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφου «βουτιά» της τάξεως του -21,84% στα 14,28 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1999.
Σημαντικές είναι και οι πιέσεις που δέχεται το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το αμερικανικό αργό, το οποίο διαπραγματεύεται πιο ενεργά, καθώς το συμβόλαιο Μαΐου 2020 ολοκληρώνεται αργότερα εντός της εβδομάδας, και συγκεκριμένα στο -8,19% και τα 22,98 δολ. ανά βαρέλια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή αγορών της CMC Markets, Michael McCarthy, η πτώση στις τιμές του αμερικανικού αργού οφείλεται κυρίως στη μείωση της αποθηκευτικής ικαντότητας των εγκαταστάσεων του Cushing στις ΗΠΑ, καθώς και στη μεγάλη πτώση που καταγράφεται στη ζήτηση.
«Δεν έχει φτάσει ακόμα σε πλήρη χωρητικότητα, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό θα συμβεί», δήλωσε ο κ. McCarthy, αναφερόμενος στις εγκαταστάστης του Cushing, ενώ πρόσθεσε ότι «μόλις σημειωθεί η μέγιστη χωρητικότητα, οι παραγωγόι θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους».
Αναφερόμενος στη συμφωνία των OPEC+ για τις περικοπές, ο κ. McCarthy, επεσήμανε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες ότι η μείωση των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως δε θα είναι αρκετή ώστε να αντισταθμίσει την καταστροφή της ζήτησης, οπότε οι προοπτικές για τις τιμές πετρελαίου παραμένουν υποτονικές».
Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της Vanda Insights, Vandana Hari, δήλωσε ότι «οι τρέχουσες τιμές δείχνουν ότι οι περικοπές των OPEC+ αποτέλεσαν μία σύντομη διακοπή, καθώς οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται ξανά στο έλεος του ιού», ενώ πρόσθεσε ότι «μέχρι να προσεγγίσουμε την άρση του lockdown στις ΗΠΑ, το πετρέλαιο ενδέχεται να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα».
Παρόμοια ήταν η άποψη που εξέφρασε και ο αναλυτής πόρων της Fat Prophets, David Lennox, ο οποίος τόνισε ότι «οι μείωση της παραγωγής που έχουμε δει, ή που υποτίθεται ότι έρχεται, δεν είναι αρκετή ώστε να καλύψει τα 25 με 30 εκατ. βαρέλια ημερήσιας ζήτησης που έχουν υποστεί πλήγμα από τον Covid-19».
«Πρέπειε να δούμε μία κορύφωση του Covdi-19 παγκοσμίως προκειμένου να αποκτήσουμε μία σαφέστερη εικόνα αναφορικά με το πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα στη ζήτηση», πρόσθεσε ο κ. Lennox.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές του Australia & New Zealand Banking Group, επεσήμαναν ότι «οι ανησυχίες ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στις ΗΠΑ θα εξαντληθούν συνεχίζουν να αυξάνονται», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «ελπίζουμε να σημειωθεί ανάκαμψη αργότερα εντός τους έτους».

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης