Χρηματιστήριο & Αγορές

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές μετά τη νέα μείωση επιτοκίων στην Κίνα

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές μετά τη νέα μείωση επιτοκίων στην Κίνα
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,46% στις 23.267 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (20/4) οι αγορές της Ασίας, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει στη δεύτερη μείωση του βασικού της επιτοκίου για το 2020, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -1,15% στις 19.669,12 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -2,45% και τις 5.353 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε στο -0,84% και τις 1.898,36 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϊλάνδη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,60% στις 1.259,10 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,46% στις 23.267 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,10% στις 10.586,71 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε στο +0,50% και τις 2.852,55 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,81% και τις 10.612,90 μονάδες.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,85%, ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού πέντε ετών μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,65% με 4,75%.
Σημειώνεται ότι και οι 52 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση του βασικού επιτοκίου από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, προβλέποντας παράλλημα μείωση του επιτοκίου δανεισμού πέντε ετών κατά 5 με 10 μονάδες βάσης.
«Η ασύμμετρη μείωση υποδηλώνει ότι οι αρχές θα τηρήσουν την αυστηρή στεγαστική πολιτική», δήλωσε ο οικονομολόγος της ANZ στη Σαγκάη, Xing Zhaopeng, διευκρινίζοντας ότι «δε θα θεωρηθεί ως ένα εργαλείο για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής οικονομολόγος της Κίνας στη BNP Paribas, Jacqueline Rong, ανέφερε ότι «η οριακή μείωση στο επιτόκιο δανεισμού πέντε ετών θα μπορούσε να ερμηνευτθεί ως μία αντικυκλική χαλάρωση στον τομέα της στέγασης», ενώ πρόσθεσε ότι «ο τομέα ακινήτων υπήρξε ο μεγαλύτερος μοχλός της οικονομίας, συμβάλλοντας περισσότερο από τις εξαγωγές στην ευρεία οικονομική ανάπτυξη».
Νωρίτερα, το Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τις εξαγωγές της χώρας για τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία οι εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική πτώση σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι εξαγωγές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησαν κατά -11,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης για αυτοκίνητα, ανταλλακτικά οχημάτων και πλοία.
Τον περασμένο μήνα οι εξαγωγές της Ιαπωνίας κατέγραψαν οριακή πτώση της τάξεως του -1% σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση του Μαρτίου θα διαμορφωθεί στο -9,4%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της Ιαπωνίας για τον ίδιο μήνα υποχώρησαν κατά -5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, έναντι ετήσιας πτώσης -13,9% τον Φεβρουάριο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διαμορφωθεί στα 4,9 δισ. γεν (45,6 εκατ. δολ.), ενώ οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι τα στοιχεία ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως τον αντίκτυπο του Covid-19 στη χώρα.
Όσον αφορά τις εξαγωγές της Ιαπωνίας προς τις ΗΠΑ, σημειώθηκε σημαντική πτώση της τάξεως του -16,5% σε ετήσια βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις εξαγωγές προς την Κίνα διαμορφώθηκε στο -8,7%.
«Το σαββατοκύριακο ήταν σχετικά ήσυχο στο μέτωπο των ειδήσεων», δήλωσε ο αναλυτής αγορών στην Oanda, Jeffrey Halley, διευκρινίζοντας ότι «ελλείψει ειδήσεων, και μετά από ορισμένα ισχυρά ράλι την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές της Ασίας μπορεί να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, καθώς η δυναμική δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή».

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης