Οι πιστωτικοί όροι, τους οποίους έχει προσφέρει η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας μέσω μη αναγνωρισμέων τραπεζών της χώρας, θεωρούνται επίσης μέρος των προσπαθειών της να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.
Η Aramco ανέφερε αργότερα σε ανακοίνωσε ότι «δεν έχει υποβάλει προσφορές παρατεταμένων όρων πληρωμής σε πωλήσεις αργού πετρελαίου».
Η Aramco «μας ζητά να τροποποιήσουμε την υπάρχουσα συμφωνία μας για να συμπεριλάβουμε μια συναλλαγματική ισοτιμία που θα σας δώσει ουσιαστικά την ευκαιρία να πληρώσετε μέσω μιας τράπεζας σε 90 ημέρες χρόνο», δήλωσε πηγή σε ασιατικό διυλιστήριο.
Σύμφωνα με τους όρους, η Aramco θα λάβει την πληρωμή για τα φορτία από την ίδια τράπεζα εντός 21 ημερών από την αποστολή, είπε.
Οι νέοι όροι, που προσφέρθηκαν σε τουλάχιστον τέσσερα διυλιστήρια στην Ασία και την Ευρώπη, θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τη βραχυπρόθεσμη οικονομική επιβάρυνση για τα διυλιστήρια, τα οποία αγωνίζονται με την κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου σε όλο τον κόσμο λόγω των περιορισμών κίνησης που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, θα οδηγήσουν σε συνολικά υψηλότερο κόστος λόγω ακριβότερων χρηματοδοτικών όρων, σύμφωνα με πηγές από τέσσερα διυλιστήρια.
Τουλάχιστον τρία διυλιστήρια έχουν απορρίψει τους όρους, ανέφεραν οι πηγές.
«Είναι ... χρήσιμο για άτομα που στην πραγματικότητα αναζητούν κυλιόμενα ή περιστρεφόμενα χρήματα (αλλά) έρχονται με κόστος. Στην πραγματικότητα προσπαθούμε να μειώσουμε το συνολικό κόστος μας », δήλωσε η πρώτη πηγή.
Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, μαζί με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς πετρελαίου - μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ + - την περασμένη εβδομάδα ενώθηκε με άλλες χώρες παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, για μια συμφωνία που πρόκειται να αφαιρέσει συνολικά περίπου 19,5 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα (bpd) από την αγορά ενόψει της κατάρρευσης της ζήτησης.
Η συμφωνία ακολούθησε μια απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 20 $ το βαρέλι καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ξεκίνησαν έναν πόλεμο τιμών για να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους μετά την ολοκλήρωση μιας τετραετούς συμφωνίας μείωσης της παραγωγής.
«Μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ +, η ατζέντα της Σαουδικής Αραβίας παραμένει γενικά ανέπαφη στο βαθμό που διατηρεί πίεση στις ΗΠΑ και τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, ενώ συνεχίζει τον παθητικό-επιθετικό πόλεμο τιμών με άλλους παραγωγούς», δήλωσε ο Christyan Malek, αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της JPMorgan.
www.worldenergynews.gr