Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΡΑΕ για τη διαφάνεια των ανταγωνιστικών χρεώσεων στα τιμολόγια χαμηλής τάσης

Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΡΑΕ για τη διαφάνεια των ανταγωνιστικών χρεώσεων στα τιμολόγια χαμηλής τάσης
Συστήνεται η παροχή ενός τουλάχιστον σταθερού τιμολογίου καθώς και η τυποποίηση των ρητρών αναπροσαρμογής

Στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε απόφαση της ΡΑΕ με κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαφάνεια των ανταγωνιστικών χρεώσεων στα τιμολόγια χαμηλής τάσης.

Μέσω της απόφασης, η ΡΑΕ συστήνει κατ' αρχάς στους προμηθευτές την παροχή τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου ανά κατηγορία πελατών χαμηλής τάσης, προκειμένου για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των Μικρών Πελατών και δεν επιθυμούν την ανάληψη κινδύνου.

Όπως αναφέρει η ΡΑΕ, η ύπαρξη ενός σταθερού τιμολογίου εξασφαλίζει την προστασία των καταναλωτών που δεν επιθυμούν ή δεν έχουν την απαραίτητη εξοικείωση ώστε να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν το ρίσκο της έκθεσής τους στον κίνδυνο τιμών της αγοράς, που τους μετακυλίεται από τον Προμηθευτή τους..Το σταθερό τιμολόγιο θα διαμορφώνεται ελεύθερα από τον Προμηθευτή, με βάση τις αρχές της κοστοστρέφειας, της διαφάνειας, της απλότητας, της ίσης μεταχείρισης και της προστασίας των δικαιωμάτων όλων των καταναλωτών.

Επίσης,ο Ρυθμιστής συστήνει την τυποποίηση των ρητρών αναπροσαρμογής των Ανταγωνιστικών Χρεώσεων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, και για τη διευκόλυνση της συγκρισιμότητας των προσφορών, συστήνεται να ενεργοποιούνται οι ρήτρες αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας βάσει της μεταβολής ενός και μόνο μεγέθους της αγοράς ενέργειας, με την ευρύτερη έννοια.

Για την επιλογή του μεγέθους, η ΡΑΕ σημειώνει πως αυτό θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Α. Να είναι εύλογα συσχετισμένο με το κόστος του Προμηθευτή. Β. Να είναι σαφώς ορισμένο και αναγνωρίσιμο ως μέγεθος που προκύπτει από τη λειτουργία χρηματιστηριακών ενεργειακών αγορών και με συγκεκριμένη χρονική αναφορά. Γ. Να είναι εύκολα επαληθεύσιμο και προσβάσιμο από τον μέσο καταναλωτή.Δ. Να ανακοινώνεται επίσημα και δημόσια σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδανικά σε ημερήσια και σε κάθε περίπτωση κατ’ ελάχιστο με μηνιαία συχνότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο μηχανισμός αναπροσαρμογής είναι μοναδικός ανά προσφερόμενο τιμολόγιο, και ει δυνατόν ενιαίος για όλα τα προσφερόμενα τιμολόγια του προμηθευτή στην εν λόγω κατηγορία τιμολογίων (Μικροί Πελάτες). Επίσης, η ΡΑΕ προτείνει την τυποποίηση του μαθηματικού τύπου των ρητρών, μέσω συγκεκριμένης "φόρμουλας".

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το ΦΕΚ

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης