Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

IEA: Η τεράστια παραγωγή πετρελαίου απειλεί να εξαντλήσει την παγκόσμια αποθήκευση εντός των επόμενων εβδομάδων

IEA: Η τεράστια παραγωγή πετρελαίου απειλεί να εξαντλήσει την παγκόσμια αποθήκευση εντός των επόμενων εβδομάδων

Η απώλεια ζήτησης λόγω της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση αποθεμάτων 12 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) το πρώτο εξάμηνο του 2020,

 

Η ιστορική συμφωνία περικοπής της παραγωγής του ΟΠΕΚ + μπορεί να έχει αποτρέψει μια πλήρη καταστροφή στην αγορά πετρελαίου, αλλά δεν θα είναι σε θέση να αποτρέψει την επικείμενη παγκόσμια δημιουργία αποθεμάτων πετρελαίου που απειλεί να καλύψει όλη τη διαθέσιμη αποθήκευση στον κόσμο τις επόμενες εβδομάδες, επεσήμανε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Τετάρτη 15.4.2020.

«Ποτέ πριν η βιομηχανία πετρελαίου δεν έφτασε τόσο κοντά να δοκιμάζει τα όρια της ικανότητας εφοδιαστικής της », ανέφερε ο οργανισμός στο Oil Market Report για τον Απρίλιο.

Παράλληλα το American Petroleum Industry ανακοίνωσε αποθέματα - ρεκόρ της τάξης των 19,2 εκατ βαρελιών έναντι 11,6 εκατ βαρελιών που αναμενόταν για την εβδομάδα λήξης 10 Απριλίου 2020

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η απώλεια ζήτησης λόγω της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση αποθεμάτων 12 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) το πρώτο εξάμηνο του 2020, παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ + να μειώσει τη συλλογική παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο .

Η υπερπροσφορά «εξακολουθεί να απειλεί να κατακλύσει την εφοδιαστική της πετρελαϊκής βιομηχανίας - πλοία, αγωγούς και δεξαμενές αποθήκευσης - τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε στην έκθεση.

Συνολικά, η παγκόσμια χωρητικότητα αποθήκευσης μπορεί να ξεπεραστεί στα μέσα του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη ενδείξεις στελεχών εφοδιαστικής σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο και σε άλλους τομείς της αλυσίδας εφοδιαστικής, όπως ο ανταγωνισμός για την αγορά χώρου σε συστήματα αγωγών. Σε πολλούς χώρους, δεν είναι δυνατό να αποθηκευθούν διαφορετικοί βαθμοί αργού, ενώ ορισμένα προϊόντα αργού και πετρελαίου χρειάζονται ειδικές δεξαμενές για αποθήκευση, ανέφερε ο IEA.

Υπεράκτια, οι traders προσπαθούν να κάνουν κράτηση πλωτών αποθηκευτικών χώρων, και οι τιμές ναύλωσης για τα supertankers ανεβαίνουν στα ύψη.

Τα κόστη αποθήκευσης αυξάνονται και το κόστος ναύλωσης των δεξαμενόπλοιων για την αποθήκευση πετρελαίου στη θάλασσα για μελλοντικές πωλήσεις, καθώς οι traders αναμένουν ότι η ζήτηση θα ανακάμψει μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να μετριάσει το κενό και να «δημιουργήσει επιπλέον περιθώρια για την επικείμενη συσσώρευση αποθεμάτων» είναι το γεγονός ότι η Κίνα, η Ινδία, η Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν προσφέρει είτε τη στρατηγική τους ικανότητα αποθήκευσης στη βιομηχανία για προσωρινή στάθμευση ανεπιθύμητων βαρελιών ή σκέφτονται να αυξήσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα για να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές », ανέφερε η IEA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης