Πετρέλαιο

Μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στην Γαλλία κατά 25% τον Μάρτιο

Μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στην Γαλλία κατά 25% τον Μάρτιο
Οι παραδόσεις των αμόλυβδης καυσίμων premium μειώθηκαν κατά 21,4% και των πετρελαιοειδών κατά 25,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία

Δραματική μείωση παρουσίασε η κατανάλωση καυσίμων της Γαλλίας τον Μάρτιο κατά 24,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, καθώς η χώρα έλαβε αυστηρές προφυλάξεις για να περιορίσει τη διάδοση του κοροναϊού (COVID-19).
Οι παραδόσεις των αμόλυβδης καυσίμων premium μειώθηκαν κατά 21,4% και των πετρελαιοειδών κατά 25,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Τις τελευταίες 10 ημέρες του Μαρτίου με την πλήρη επίδραση του περιορισμού κατά της εξάπλωσης του COVID-19, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση αμόλυβδης καυσίμων premium μειώθηκε κατά 80% και η κατανάλωση ντίζελ κατά 75%.
Κατά την περίοδο του Μαρτίου 2020, οι παραδόσεις καυσίμων αεριωθούμενων αεροσκαφών μειώθηκαν κατά 38,7% και οι παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 68,1% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικά στοιχεία, αλλά επιδιώκουμε να εκπληρώσουμε τον στόχο της ασφάλειας εφοδιασμού για όλους τους πελάτες μας. Ειδική φυσικά προτεραιότητα δίνουμε στους τομείς της υγείας, λόγω της πανδημίας» τόνσιε χαρακτηριστικά ο Olivier Gantois, πρόεδρος του UFIP.

«Βουτιά» της ζήτησης

Στην εγχώρια εεληνική αγορά η πτώση της ζήτησης υπολογίζεται μεταξύ 70% και 80% για τις βενζίνες και 35-40% για το πετρέλαιο κίνησης, ενώ αύξηση καταγράφεται μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου είναι προφανές ότι οι καταναλωτές αποθεματοποιούν σε χαμηλές τιμές.
Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι μειωμένες τον επόμενο Οκτώβριο με την έναρξη της χειμερινής περιόδου ενώ σε ό,τι αφορά το σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης λήγει στο τέλος Απριλίου.

Ταυτόχρονα οι επιταγές που «πάγωσαν» για 75 ημέρες μετά τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση δημιουργεί τεράστια προβλήματα ρευστότητας στις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών οι οποίες ταυτόχρονα καλούνται να προκαταβάλουν τους φόρους στο δημόσιο, όπως προβλέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών πίστωση 20 – 30 ημερών, όπως άλλοι κλάδοι που είναι υποχρεωμένοι να προκαταβάλουν τους φόρους.
Οι πρατηριούχοι εξάλλου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αφού δεν μπορούν να προμηθευτούν καύσιμα από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες δεν τους δίνουν παρά ελάχιστες ημέρες πίστωσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης