Σε αγορές εκατομμυρίων βαρελιών ενδέχεται να προχωρήσει η ΙΕΑ
H συμφωνία των παραγωγών πετρελαίου για περιορισμό της προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση η οποία μειώθηκε κατακόρυφα από την πανδημία του κορωνοϊού θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις αγορές των καταναλωτικών χωρών και τα στρατηγικά τους αποθέματα σε μια κλίμακα που δεν είχε γίνει ποτέ πριν.
Ωστόσο οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 7% την Τρίτη, με τους επενδυτές προφανώς να μην πείθονται ότι οι μειώσεις ρεκόρ της προσφοράς θα μπορούσαν σύντομα να εξισορροπήσουν τις αγορές που πλημμύρισαν λόγω της πανδημίας, αν και μια προβλεπόμενη υποχώρησε στην παραγωγή σχιστολιθικού των ΗΠΑ παρείχε κάποια υποστήριξη.
Το αμεριακνικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε 1,65 δολάρια, ή 7,4%, στα 20,76 δολάρια ανά βαρέλι,. Το Brent υποχώρησαν 1,98 δολάρια, ή 6,2%, στα 29,80 $ ανά βαρέλι μετά την άνοδο 0,8% τη Δευτέρα.
Η Οργάνωση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) μαζί με τη Ρωσία και άλλες παραγωγικές χώρες – ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ + - συνεργάζεται με άλλες χώρες παραγωγού πετρελαίου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια συμφωνία που έχει ως στόχο την κατάργηση συνολικά περίπου 19,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) από την αγορά.
Αξιωματούχοι και πηγές από τα κράτη του ΟΠΕΚ + ανέφεραν ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ο ρυθμιστικός φορέας ενέργειας για τα πιο βιομηχανοποιημένα κράτη στον κόσμο, μπορεί να ανακοινώσει αγορές αρκετών εκατομμυρίων bpd για να ενισχύσει τη συμφωνία.
Ωστόσο, η IEA δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ μια συντονισμένη παγκόσμια αγορά αποθεμάτων και δεν έχει αποτελεσματική εντολή για να το κάνει, δήλωσαν αξιωματούχοι του κλάδου στο Reuters.
«Αυτό εξαρτάται εντελώς από μεμονωμένες χώρες», είπε μια από τις πηγές.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) είχε ανακοινώσει στο παρελθόν συντονισμένες αγορές αποθεμάτων, όπως και κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα στις Η.Π.Α. και τον πόλεμο στη Λιβύη αλλά ποτέ δεν είχε προχωρήσει σε αγορές.
Ο IEA δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει την μηνιαία έκθεσή του την Τετάρτη, στην οποία θα παρέχει ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της αγοράς.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αγορές πετρελαίου σε αποθέματα (SPRs) θα φθάσουν τα 200 εκατομμύρια βαρέλια κατά τους προσεχείς μήνες, επικαλούμενος την IEA, ενώ πηγές του OPEC + ανέφεραν ότι οι αγορές από τις χώρες της IEA κυμαίνονται στα 3 εκατ. bpd στους επόμενους δύο μήνες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες - ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτέςς - μαζί με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ανακοίνωσαν ότι θα μπορούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο για την ανανέωση των αποθεμάτων.
Το υπουργείο Ενέργειας των Η.Π.Α. ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διαπραγματεύεται με εννέα εταιρείες ενέργειας για την αποθήκευση περίπου 23 εκατομμυρίων βαρελιών εγχώριας παραγωγής πετρελαίου στο SPR.
Παρόλα αυτά, οι αγορές αυτές δεν θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό από αυτό που ελπίζουν ορισμένες χώρες παραγωγοίς.
Η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα συμπληρώσει το SPR έως την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου μεταφέροντας περίπου 19 εκατομμύρια βαρέλια στους ιστότοπους.
Ένα άλλο συνεργαζόμενο μέλος η Κίνα δεν έχει κάνει ανακοινώσεις, αν και οι traders έχουν πει ότι το Πεκίνο αγοράζει πετρέλαιο για στρατηγικά αποθέματα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι οι εκτιμήσεις αγοράς των αξιωματούχων του ΟΠΕΚ + είναι φιλόδοξοι αλλά όχι αυστηρά αδύνατοι.
«Οι ΗΠΑ έχουν σήμερα 78,5 εκατομμύρια βαρέλια πλεονάζουσας χωρητικότητας στο SPR τους», δήλωσε στο Reuters η αναλύτρια της αγοράς πετρελαίου της Rystad, Paola Rodriguez-Masiu.
«Η Νότια Κορέα έχει περίπου 35 εκατομμύρια βαρέλια και η Ιαπωνία περίπου 50 εκατομμύρια βαρέλια, αλλά αυτό περιλαμβάνει και την εμπορική αποθήκευση. Έτσι, ο αριθμός των 200 εκατομμυρίων βαρελιών είναι εφικτός, αλλά αυτό σημαίνει ότι όλοι γεμίζουν δεξαμενές έως στο χείλος. "
Ωστόσο, ο αναλυτής commodities UBS Giovanni Staunovo βλέπει ελάχιστα κίνητρα για τις ανεπτυγμένες χώρες να αποθηκεύσουν πέρα από τα μακροχρόνια συμφωνημένα επίπεδα, σημειώνοντας ότι οι συντονισμένες αγορές θα απαιτούσαν πρόσθετα κεφάλαια σε μια εποχή πολύ μεγαλύτερων οικονομικών προβλημάτων.
"Κάθε χώρα της ΙΕΑ έχει την υποχρέωση να διατηρεί αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης (αργό και προϊόντα) ισοδύναμα με τουλάχιστον 90 ημέρες καθαρών εισαγωγών πετρελαίου", πρόσθεσε ο Staunovo. «Είμαι δύσπιστος ότι θα αποφασίσουν να αυξήσουν αυτά τα αποθέματα, εκτός εάν έχει νόημα από οικονομική άποψη».
www.worldenergynews.gr