Τελευταία Νέα
Commodities

Σε υψηλό επταετίας ο χρυσός πάνω από τα 1760 δολ. ανά ουγγιά λόγω των ανησυχιών για την ανάπτυξη

Σε υψηλό επταετίας ο χρυσός πάνω από τα 1760 δολ. ανά ουγγιά λόγω των ανησυχιών για την ανάπτυξη

Τα μέτρα των τραπεζών οδήγησαν τους επενδυτές στο καταφύγιο

 

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν σε υψηλό επταετίας την Τρίτη 14.3.2020, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ένα κύμα φορολογικών και νομισματικών μέτρων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες οδήγησε τους επενδυτές στο καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου.

Περί τις 18:15 οι spot τιμές τους χρυσού κινούνταν ανοδικά κατά 0,3% στα $ 1,764.84 ανά ουγγιά, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2012.

Τα συμβόλαια χρυσού του μήνα Ιουνίου 2020 των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,2% στα $ 1.764,20.
Η spot αγορά κινήθηκε στα 1729 -1735 δολ/ουγγιά.

Ο χρυσός τείνει να επωφελείται από ευρέως διαδεδομένα μέτρα τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς θεωρείται συχνά ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού και της υποβάθμισης του νομίσματος.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μείωσαν επίσης το κόστος ευκαιρίας διακράτησης μη αποδόσεων χρυσού.

"Η πλημμύρα των νέων χρημάτων που εκτυπώνονται ψηφιακά από τις κεντρικές τράπεζες και το τεράστιο χρέος από τα κράτη για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων του κοροναϊού βοηθούν τον χρυσό", δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank, Carsten Fritsch

«Η αβεβαιότητα (εξαιτίας του ιού) συνεχίζεται και υποστηρίζει τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, μαζί με τη συνεχιζόμενη τεράστια εισροή στα χρηματιστηριακά κεφάλαια που υποστηρίζονται από χρυσό»

Οι συμμετοχές στο SPDR Gold Trust, το μεγαλύτερο ETF χρυσού στον κόσμο, αυξήθηκαν σε 1.009,70 τόνους τη Δευτέρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013.

Η άνοδος του χρυσού γίνεται παράλληλα με τα κέρδη των παγκόσμιων μετοχών, αφού τα κινεζικά εμπορικά στοιχεία ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα και ορισμένες χώρες προσπάθησαν να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους, καταργώντας εν μέρει τους περιορισμούς που στοχεύουν στον περιορισμό της επιδημίας.

Ο χρυσός περιστασιακά κινήθηκε παράλληλα με τις χρηματιστηριακές αγορές φέτος, με τις πρόσφατες απότομες πωλήσεις να ωθούν τους επενδυτές να πουλήσουν πολύτιμα μέταλλα για να καλύψουν τις απώλειές τους από αλλού.

Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια παραμένει για τον χρυσό προκειμένου να αντισταθμιστεί η πίεση από οποιαδήποτε περαιτέρω αδυναμία των μετοχών που εισέρχονται στην περίοδο των εταιρικών κερδών, δήλωσε ο αναλυτής της Saxo Bank Ole Hansen.

Πολλές χώρες έχουν δρομολογήσει δημοσιονομική και νομισματική στήριξη για να στηρίξουν τις οικονομίες τους που επλήγησαν από τον ιό, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερα από 1,88 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σκότωσε 119,168.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα πακέτο τόνωσης ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για οικονομική υποστήριξη μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης