Τελευταία Νέα

Ανάθεση από τη ΡΑΕ μελέτης για το θεσμικό πλαίσιο αποθήκευσης ηλ. ενέργειας

Ανάθεση από τη ΡΑΕ μελέτης για το θεσμικό πλαίσιο αποθήκευσης ηλ. ενέργειας
Η μελέτη θα εκπονηθεί από τη δικηγορική εταιρεία «MSB Associates sprl» με έδρα τις Βρυξέλλες
Η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για κατακόρυφη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς, στο οποίο όπως φαίνεται αποφάσισε να ανταποκριθεί η ΡΑΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι επί χρόνια η χώρα δεν διαθέτει θεσμικό πλαίσιο που να διέπει τις συγκεκριμένες επενδύσεις οι οποίες δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε από τη ΔΕΗ αλλά ούτε και από ιδιώτες επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ έχει έτοιμα έργα αντλησιοταμίευσης που παραμένουν παγωμένα ενώ πολλοί ιδιώτες επενδυτές είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μεγάλες και μικρές επενδύσεις χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια πρόβλεψη από την Πολιτεία η οποία μέχρι σήμερα είχε επιλέξει να θεσμοθετήσει την απαγόρευση της ανάπτυξης όλων των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων και να επιτρέψει τη λειτουργία μόνο ενός μικρού και έργου της ΔΕΗ στην Ικαρία.

Με απόφαση της η Αρχή προχωρεί στην απευθείας ανάθεση μελέτης για τη «Διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για την αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας». Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση της το πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), έχει θέσει στόχους μέχρι το 2030, μεταξύ άλλων υψηλής διείσδυσης μονάδων αποθήκευσης στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
 
Καθεστώς ενίσχυσης των έργων αντλησιοταμίευσης
 
Για την επίτευξη των εθνικών δεσμευτικών στόχων κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη κατάλληλου νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και σχεδιασμού ενός καθεστώτος ενίσχυσης έργων αντλησιοταμίευσης.
«Για το σκοπό αυτό, σημειώνει η ΡΑΕ κρίνεται αναγκαία η παροχή από εξωτερικό σύμβουλο, εξειδικευμένης νομικής και τεχνικής υποστήριξης για τη σύνταξη εισήγησης προς το ΥΠΕΝ, σχετικά με την άμεση διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας».

Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ προχώρησε στην απευθείας ανάθεση παροχής νομικών υπηρεσιών στη δικηγορική εταιρεία «MSB Associates sprl» με έδρα τις Βρυξέλλες. Η εταιρία αναλαμβάνει την υποχρέωση να συντάξει αναλυτική και εμπεριστατωμένη εισήγησης προς το ΥΠΕΝ σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται στο πλαίσιο σχεδιασμού ενός καθεστώτος ενίσχυσης των έργων αντλησιοταμίευσης προς διασφάλιση της συμβατότητας του εν λόγω καθεστώτος με το ενωσιακό δίκαιο.

H συνολική αμοιβή της εταιρίας ορίζεται στα 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης