ΔΕΗΑΝ: Εκκίνηση του διαγωνισμού για το φωτοβολταϊκό 200 MW στην Κοζάνη – Στα 110,15 εκατ. η εκτιμώμενη αξία

ΔΕΗΑΝ: Εκκίνηση του διαγωνισμού για το φωτοβολταϊκό 200 MW στην Κοζάνη – Στα 110,15 εκατ. η εκτιμώμενη αξία
Η υποβολή προσφορών θα ολοκληρωθεί στις 28 Μαΐου, ενώ η διάρκεια της σύμβασης θα ανέρχεται σε 42 μήνες
Θέμα ωρών είναι να «βγει στον αέρα» η προκήρυξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το φωτοβολταϊκό 200 MW στην Κοζάνη, ώστε να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη πρόκειται να δημοσιευθεί το αργότερο έως την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται (αν και θεωρείται σχετικά απίθανο), αυτό να γίνει ακόμη και σήμερα.

Με βάση την προκήρυξη, ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του φωτοβολταϊκού, στη θέση Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης, στην Π.Ε. Κοζάνης. Επίσης, θα πραγματοποιήσει τη σύνδεση της μονάδας σε 2 υποσταθμούς 150kV υπαίθριου τύπου.

Η εκτιμώμενη αξία του έργου ανέρχεται σε 110,15 εκατ., χωρίς ΦΠΑ, ενώ η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογράψει ο ανάδοχος θα ανέρχεται σε 42 μήνες. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών εκπνέει στις 28 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα γίνει και η αποσφράγισή τους.

«Ιστορικό χαμηλό» τιμής αναφοράς

Υπενθυμίζεται πως για την λόγω μονάδα η θυγατρική της ΔΕΗ «κλείδωσε» τιμή αναφοράς, συμμετέχοντας στον πρόσφατο κοινό διαγωνισμό ΑΠΕ της ΡΑΕ. Η προκριθείσα προσφορά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, των 49,11 €/MWh, συνιστά τη μικρότερη αποζημίωση που έχει ποτέ κατακυρωθεί μέσω διαγωνισμού.

Ο σταθμός θα αποτελέσει συστοιχία φωτοβολταϊκών με δύο ακόμη μικρότερα έργα, ισχύος 14,99 MW, τα οποία σχεδιάζει η εταιρεία στην ίδια περιοχή. Και για τα δύο έργα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί κατασκευής τους, που έχει προκηρύξει η ΔΕΗΑΝ.

Παράλληλα, με τη μονάδα των 200 MW στη Δυτ. Μακεδονία, η θυγατρική της ΔΕΗ πρόκειται να προκηρύξει άμεσα έναν ακόμη διαγωνισμό, για την ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού 50 MW στη Μεγαλόπολη. Στόχος της εταιρείας είναι η εμπορική εκμετάλλευση του εν λόγω έργου να γίνει μέσω του Target Model, εκτός δηλαδή του καθεστώτος λειτουργικής ενίσχυσης


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης