Πετρέλαιο

Οι ΗΠΑ καλύπτουν το Μεξικό για να κλείσει η συμφωνία του OPEC+

Οι ΗΠΑ καλύπτουν το Μεξικό για να κλείσει η συμφωνία του OPEC+
Ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας του OPEC+

Για οριστικοποίηση της συμφωνίας και την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κάνουν λόγο την τελευταία ώρα τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Από ότι φαίνεται το τελευταίο εμπόδιο εν ονόματι «Μεξικό» φαίνεται να ξεπεράστηκε.
Ειδικότερα, το Μεξικό ανέφερε σήμερα ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να περικόψουν τη δική του παραγωγή κατά επιπλέον 250.000 βαρέλια την ημέρα προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να ανταποκριθεί στη συνεισφορά που της αντιστοιχεί στις παγκόσμιες περικοπές.
Μάλιστα, όπως αναμεταδίδει το Reuters, ο Lopez Obrador είπε πως ο Trump είχε συνομιλήσει μαζί του την Πέμπτη, προτού το Μεξικό ανακοινώσει ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα. Νούμερο αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με  τα 400.000 βαρέλια που ζητούσε ο OPEC+.
Η διάσκεψη του G20 συνεχίζεται και θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες αργότερα σχετικά με τις επιμέρους ποσοστώσεις.

Το Μεξικό και ο ΟΠΕΚ+

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους θα πιέσουν το Μεξικό για να συνάψουν συμφωνία για περικοπές της συλλογικής παραγωγής πετρελαίου που ισοδυναμούν με το 10% των παγκόσμιων προμηθειών και θα ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους παραγωγούς να αφαιρέσουν επιπλέον 5%.

Το σχέδιο για περικοπές βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών ενέργειας των G20  καθώς η Μόσχα το Ριάντ και άλλοι στην ομάδα του ΟΠΕΚ +, σφυρηλάτησαν  μια συμφωνία στις μαραθώνιες συνομιλίες του την Πέμπτη οι οποίες σκόνταψαν στην άρνηση του Μεξικό να συμμετέχει στην πρωτοβουλία.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο τους σε δύο δεκαετίες, καθώς τα παγκόσμια μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού οδήγησαν σε κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα η μάχη για το μερίδιο αγοράς της Μόσχας και του Ριάντ προκάλεσε πλημμύρα επιπλέον πετρελαίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Trump, απείλησε την ηγέτη του ΟΠΕΚ,  Σαουδική Αραβία, η οποία φιλοξενεί την διάσκεψη της Παρασκευής, με ποινικά μέτρα αν δεν επιλύσει τα προβλήματα υπερπροσφοράς, τα οποία έπληξαν τους προϋπολογισμούς των χωρών παραγωγής πετρελαίου και την υψηλότερου κόστους  παραγωγή των  ΗΠΑ.

Καθώς ο ΟΠΕΚ + επιδίωξε να ολοκληρώσει τη συμφωνία του σχετικά με τις περικοπές μετά από 10 ώρες συνομιλιών, ο Trump μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Putin και τον βασιλιά Salman της Σαουδικής Αραβίας.

"Είχαμε μια μεγάλη συζήτηση για την παραγωγή πετρελαίου και τον ΟΠΕΚ και την πραγματοποιούμε έτσι ώστε η βιομηχανία μας να πάει καλά και η πετρελαϊκή βιομηχανία να είναι καλύτερα από ό, τι κάνει τώρα", δήλωσε ο Trump.

Το Μεξικό, το οποίο βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον για το σχέδιο του Trump για την οικοδόμηση ενός τείχους μεταξύ των δύο χωρών, ενδιαφέρεται λιγότερο για τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου λόγω του μοναδικού προγράμματος αντιστάθμισης του, το οποίο το προστατεύει από τις πτώσεις τιμών.

Η τηλεδιάσκεψη της G20, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Ενέργειας της Dan Dan Brouillette, πρόκειται να ξεκινήσει στις 1200 GMT.

Οι αγορές έκλεισαν την Παρασκευή λόγω των εοτών του Πάσχα των Καθολικών.

Οι τιμές του πετρελαίου του Brent έκλεισαν την Πέμπτη σε περίπου 32 δολάρια, το ήμισυ του επιπέδου τους στο τέλος του 2019 και βρίσκοντας λίγη υποστήριξη παρά τις πρωτοφανείς περικοπές που σχεδιάζει ο ΟΠΕΚ +.

Οι τιμές του αμερικανικού  WTI έκλεισαν κάτω από τα 23 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που οδηγεί τις περισσότερες αμερικανικές πετρελαϊκές βιομηχανίες σε απώλειες.

Ο ΟΠΕΚ +,  , κατάρτισε σχέδια για συνδυασμένες περικοπές 10 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) τον Μάιο και τον Ιούνιο, με αξιωματούχους  του ΟΠΕΚ +  να μιλούν για επιπλέον 5 εκατομμύρια bpd.

Ακόμη και αν εξασφαλίσει συμφωνία σε μείωση ισοδύναμου του 15% της παγκόσμιας παραγωγής, εξακολουθεί να υπάρχει στην αγορά μια τεράστια ποσότητα αργού καθώς η ζήτηση έχει βυθιστεί κατά 30%.
Οι χώρες εισαγωγής πετρελαίου θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια πρόσθετη υποστήριξη κατά τις συνομιλίες της Παρασκευής ανακοινώνοντας πρόσθετες αγορές αργού για τα στρατηγικά τους αποθέματα, δήλωσε την Πέμπτη ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol.
η χωρητικότητα αποθήκευσης στον πλανήτη και στη θάλασσα.
Σε δήλωσή του την Παρασκευή, ο Birol επεσήμανε ότι ελπίζει ότι οι συνομιλίες της G20 θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση μιας πολύ αναγκαίας σταθερότητας στις αγορές πετρελαίου.

Η κρίση στην πετρελαϊκή αγορά ώθησε τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία να καλύψουν τις διαφορές τους μετά την επίπονη συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο, όπου μια διαμάχη σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της πτώσης των τιμών τους οδήγησε στην κατάργηση του υφιστάμενου συμφώνου τους σχετικά με τον περιορισμό της παραγωγής που είχε συμβάλει στην εξισορρόπηση της αγοράς για  τρία χρόνια.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι συνομιλίες της Πέμπτης έδειξαν την επιθυμία για συντονισμό για «τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας κατάστασης του πετρελαϊκού εμπορίου και την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων από τις μεταβλητές τιμές του πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία».

Ωστόσο, η τελική ώθηση από τον ΟΠΕΚ + για να κλείσει η συμφωνία την Πέμπτη, σκόνταψε όταν το Μεξικό αρνήθηκε να υπογράψει το σχέδιο βάσει του οποίου θα μείωνε  περίπου 400.000 bpd την παραγωγή.  Την Το Μεξικό δήλωσε ότι πρότεινε περικοπή 100.000 bpd.

"Όλη αυτή η συμφωνία εξαρτάται από το γεγονός ότι το Μεξικό συμφωνεί", δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι θα «δει το όφελος αυτής της συμφωνίας όχι μόνο για το Μεξικό αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι όλα τα μέλη μειώνουν την παραγωγή κατά 23%, με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να περικόπτουν τα 2,5 εκατομμύρια bpd και το Ιράκ να μειώνει κατά 1 εκατομμύριο bpd.

Ριάντ και Μόσχα συμφώνησαν ότι οι περικοπές τους θα υπολογίζονταν και από την παραγωγή του Οκτωβρίου 2018, ύψους 11 εκατομμυρίων bpd, παρόλο που οι παραδόσεις της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν στα 12,3 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα σχέδια, ο OPEC + θα προχωρήσει σεπερικοπές σε 8 εκατομμύρια bpd από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο και περαιτέρω στα 6 εκατομμύρια bpd μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Απριλίου 2022.

Η UBS επεσήμανε ότι οι περικοπές δεν ήταν ακόμα αρκετές λόγω της ταχείας μείωσης της ζήτησης. Ανέφερε επίσης ότι οι πραγματικές περικοπές θα είναι μικρότερες, επειδή η βασική γραμμή που χρησιμοποιήθηκε ήταν από τα επίπεδα του Οκτωβρίου 2018, όταν η συνολική παραγωγή ήταν υψηλότερη.

"Εξακολουθούμε να βλέπουμε το Brent να μειώνεται στα $ 20 το βαρέλι ή χαμηλότερα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020", ανέφερε η UBS.







Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚ, πριν την προαναφερθείσα εξέλιξη και τον λευκό καπνό από το Μεξικό

Ο παράγοντας «Μεξικό»

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι μία τελική συμφωνία για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, η οποία συμφωνήθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ, «εξαρτάται» από τη συμμετοχή του Μεξικού στις μειώσεις, που δεν έχει ολοκληρωθεί.
Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, η Ρωσία, αλλά και άλλες χώρες, που συγκροτούν την ομάδα που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+, παρουσίασαν τα σχέδια τους για τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 1/5 και ακόμη περισσότερο.
Ωστόσο δήλωσαν ότι η εφαρμογή της συμφωνίας εξαρτάται από την υπογραφή του Μεξικού, μετά την αντίδρασή του σε μείωση της παραγωγής του, που του ζητήθηκε να κάνει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ:

Η 9η (έκτακτη) Υπουργική Συνάντηση του ΟΠΕΚ και των μελών που είναι εκτός του Οργανισμού πραγματοποιήθηκε μέσω webinar, την Πέμπτη 09 Απριλίου 2020, υπό την Προεδρία του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdul Aziz Bin Salman και το Ρώσου ομόλογού του, Alexander Novak.Η τηλεδιάσκεψη καλωσόρισε ως παρατηρητές την Αργεντινή, την Κολομβία, τον Ισημερινό, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, τη Νορβηγία, το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο και το Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας.

Στη συνάντηση, τα μέλη επιβεβαίωσαν τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στη Διακήρυξη Συνεργασίας για την επίτευξη και διατήρηση μιας σταθερής αγοράς πετρελαίου, του αμοιβαίου συμφέροντος ως προς την παραγωγή, την εξασφάλιση του εφοδιασμού των καταναλωτών και την δίκαιη απόδοση κεφαλαίων.Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά βασικά στοιχεία και τις προοπτικές αγοράς συναίνεσης, οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν :

1.Στην επαναβεβαίωση του πλαισίου της συνεργασίας που υπογράφηκε στις 10 Δεκεμβρίου το 2016 και την έγκριση του Χάρτη συνεργασίας που υπεγράφη στις 2 Ιουλίου 2019.

2.Στην μείωση της συνολικής τους παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Μαΐου του 2020 (μια αρχική περίοδο δυο μηνών που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου). Για την επόμενη περίοδο των 6 μηνών από την 1η Ιουλίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, η συνολική συμφωνηθείσα προσαρμογή θα είναι 8 mbd (εκατ. βαρέλια ημερησίως). Θα ακολουθηθεί προσαρμογή 6 mbd (εκατ. βαρελιών ημερησίως) για περίοδο 16 μηνών από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 30 Απριλίου 2022.
Η βάση για τον υπολογισμό των προσαρμογών είναι η παραγωγή πετρελαίου τον Οκτώβριο του 2018, με εξαίρεση το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τη Ρωσική Ομοσπονδία, και οι δύο με το ίδιο βασικό επίπεδο 11 mbd (εκατ. βαρέλια ημερησίως). Η συμφωνία θα ισχύει έως τις 30 Απριλίου 2022, ωστόσο η παράταση της συμφωνίας θα αναθεωρηθεί κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2021.

3.Στο κάλεσμα όλων των παραγωγών για να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της αγοράς.

4.Στην επέκταση εποπτείας της  Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης των Υπουργών (JMMC) και των μελών της, με αντικείμενο τις συνθήκες της αγοράς, τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου και το επίπεδο συμμόρφωσης.

5.Στην παρακολούθηση της αγοράς παραγωγής πετρελαίου με βάση τις πληροφορίες από δευτερεύουσες πηγές και σύμφωνα με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται στις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ.

6.Στην εκ νέου συνάντηση των μελών στις 10 Ιουνίου και τις περαιτέρω ενέργειες που θα χρειαστούν για την εξισορρόπηση της αγοράς.

*Σε όλα τα προαναφερθέντα που συμφωνήθηκαν, εξαιρείται το Μεξικό με αποτέλεσμα η όλη συμφωνία να εξαρτάται από τη συγκατάθεσή του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης