Πετρέλαιο

OPEC: Συμφωνία περικοπών 10+8+6 εκατ βαρέλια/ημέρα σε 12μηνη βάση - Απογοήτευση στην αγορά - Σήμερα οι G 20

OPEC: Συμφωνία περικοπών 10+8+6 εκατ βαρέλια/ημέρα σε 12μηνη βάση - Απογοήτευση στην αγορά - Σήμερα οι G 20
Δεν ικανοποιεί την αγορά αυτή η συμφωνία, πτώση στις τιμές του πετρελαίου - Σήμερα το teleconference των G-20 - Για να ισχύσει η συμφωνία πρέπει να συμφωνήσει και το Μεξικό
H συμφωνία στην οποία κετέληξε ο OPEC+ περιλαμβάνει περικοπές 10 εκατ βαρέλια/ημέρα τον Μάϊο και τον Ιούνιο του 2020, 8 εκατ βαρέλια/ημέρα από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του έτους 2020 και 6 εκατ βαρέλια από 1/1/2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με το CNBC.
Οι πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς παρά το μέγεθος της περικοπής δεν είναι θετικές με την έννοια ότι βραχυπρόθεσμα θα βοηθήσει για να μην ξεχειλίσουν οι δεξαμενές αποθήκευσης από αποθέματα αλλά μεσοπρόθεσμα η υπερπροσφορά επικρατεί κατά κράτος, σύμφωνα με την Rystag Energy.
Παράλληλα οι τιμές σημείωσαν μεγάλη πτώση στα 23 δολάρια το crude (αργό) και 32 δολ το brent.
Οι προσδοκίες για περικοπές της τάξης των 15 -20 εκατ βαρελιών την ημέρα διαψεύσθησαν .
Η σκυτάλη περνά σήμερα  10/4  στο teleconference των υπουργών Οικονομικών των G-20 για να εξετάσουν το θέμα.

Ο παράγοντας «Μεξικό»

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι μία τελική συμφωνία για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, η οποία συμφωνήθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ, «εξαρτάται» από τη συμμετοχή του Μεξικού στις μειώσεις, που δεν έχει ολοκληρωθεί.
Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, η Ρωσία, αλλά και άλλες χώρες, που συγκροτούν την ομάδα που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+, παρουσίασαν τα σχέδια τους για τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 1/5 και ακόμη περισσότερο.
Ωστόσο δήλωσαν ότι η εφαρμογή της συμφωνίας εξαρτάται από την υπογραφή του Μεξικού, μετά την αντίδρασή του σε μείωση της παραγωγής του, που του ζητήθηκε να κάνει.

Όπως αναμεταδίδει το Bloomberg, η υπουργός πετρελαίου του Μεξικού, Rocio Nahle Garcia δεν παρουσιάστηκε ένθερμη ως προς την πρόταση του ΟΠΕΚ. Ωστόσο, με ανάρτησή της στο twitter λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη, είπε πως η χώρα της είναι έτοιμη να μειώσει  την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, πολύ λιγότερο από τα 400.000 βαρέλια την ημέρα που προτείνει ο Οργανισμός.
Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία εκφράζει την ελπίδα ότι το Μεξικό θα δει τα οφέλη από τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.
Μία νέα τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ με την Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, για την αξιολόγηση των συνθηκών που θα έχουν διαμορφωθεί στην αγορά πετρελαίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ:

Η 9η (έκτακτη) Υπουργική Συνάντηση του ΟΠΕΚ και των μελών που είναι εκτός του Οργανισμού πραγματοποιήθηκε μέσω webinar, την Πέμπτη 09 Απριλίου 2020, υπό την Προεδρία του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdul Aziz Bin Salman και το Ρώσου ομόλογού του, Alexander Novak.Η τηλεδιάσκεψη καλωσόρισε ως παρατηρητές την Αργεντινή, την Κολομβία, τον Ισημερινό, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, τη Νορβηγία, το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο και το Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας.

Στη συνάντηση, τα μέλη επιβεβαίωσαν τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στη Διακήρυξη Συνεργασίας για την επίτευξη και διατήρηση μιας σταθερής αγοράς πετρελαίου, του αμοιβαίου συμφέροντος ως προς την παραγωγή, την εξασφάλιση του εφοδιασμού των καταναλωτών και την δίκαιη απόδοση κεφαλαίων.Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά βασικά στοιχεία και τις προοπτικές αγοράς συναίνεσης, οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν :

1.Στην επαναβεβαίωση του πλαισίου της συνεργασίας που υπογράφηκε στις 10 Δεκεμβρίου το 2016 και την έγκριση του Χάρτη συνεργασίας που υπεγράφη στις 2 Ιουλίου 2019.

2.Στην μείωση της συνολικής τους παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Μαΐου του 2020 (μια αρχική περίοδο δυο μηνών που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου). Για την επόμενη περίοδο των 6 μηνών από την 1η Ιουλίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, η συνολική συμφωνηθείσα προσαρμογή θα είναι 8 mbd (εκατ. βαρέλια ημερησίως). Θα ακολουθηθεί προσαρμογή 6 mbd (εκατ. βαρελιών ημερησίως) για περίοδο 16 μηνών από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 30 Απριλίου 2022.
Η βάση για τον υπολογισμό των προσαρμογών είναι η παραγωγή πετρελαίου τον Οκτώβριο του 2018, με εξαίρεση το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τη Ρωσική Ομοσπονδία, και οι δύο με το ίδιο βασικό επίπεδο 11 mbd (εκατ. βαρέλια ημερησίως). Η συμφωνία θα ισχύει έως τις 30 Απριλίου 2022, ωστόσο η παράταση της συμφωνίας θα αναθεωρηθεί κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2021.

3.Στο κάλεσμα όλων των παραγωγών για να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της αγοράς.

4.Στην επέκταση εποπτείας της  Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης των Υπουργών (JMMC) και των μελών της, με αντικείμενο τις συνθήκες της αγοράς, τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου και το επίπεδο συμμόρφωσης.

5.Στην παρακολούθηση της αγοράς παραγωγής πετρελαίου με βάση τις πληροφορίες από δευτερεύουσες πηγές και σύμφωνα με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται στις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ.

6.Στην εκ νέου συνάντηση των μελών στις 10 Ιουνίου και τις περαιτέρω ενέργειες που θα χρειαστούν για την εξισορρόπηση της αγοράς.

*Σε όλα τα προαναφερθέντα που συμφωνήθηκαν, εξαιρείται το Μεξικό με αποτέλεσμα η όλη συμφωνία να εξαρτάται από τη συγκατάθεσή του.



Εκτός της πτώσης των τιμών του πετρελαίου οι μετοχές των βασικών πετρελαϊκών εταιριών έκλεισαν αρνητικά.
Αρνητικά και οι δύο πετρελαϊκές του DOW JONES, ΕxxonMobil -1,64% και Chevron -1,94%, που δείχνει ότι η αγορά δεν αντέδρασε θετικά στις γνωστοποιήσεις γύρω από την επικείμενη συμφωνία πετρελαίου.
Αντίστοιχα στις μετοχές του S&P 500 3 πετρελαϊκές είναι στις χειρότερες της συνεδρίασης  9/4,  oι Schlumberger - 4,69%, Halliburton - 6,17% και Diamondback Energy - 6,99%.
Στον αντίποδα θετικά έκλεισαν οι Apache +8%, Devon +2,7%, Μarathon Petroleum +5,43%, Noble Energy + 4%.
Ο S&P Energy έκλεισε αρνητικά  -1,08% στις 259,63 μονάδες.

Το τριήμερο που ξεκινά από σήμερα 10/4 οι αγορές είναι κλειστές λόγω Πάσχα Καθολικών και αναμένεται να υπάρξει μεγάλο παρασκήνιο γύρω από την συμφωνία.
Κυρίως αναμένονται οι αντιδράσεις του προέδρου Trump και της αμερικανικής πλευράς.
To λόμπυ των αμερικανικών πετρελαϊκών που έχει άμεση σχέση με τον Trump θα κάνει τους υπολογισμούς του προσμετρώντας ποιά μπορεί να είναι η επόμενη μέρα.

Για τέταρτη συνεχή εβδομάδα μειώνονται οι πλατφόρμες εξόρυξης


Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ενέργειας μείωσαν τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου για τέταρτη συνεχή εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2016.
Συγκεκριμένα μειώθηκαν κατά 58 οι πλατφόρμες την εβδομάδα έως τις 9 Απριλίου, μειώνοντας το συνολικό αριθμό σε 504, σύμφωνα με τα στοιχεία της Baker Hughes Co την Παρασκευή 9.3.2020
Η Baker Hughes δημοσίευσε την έκθεσή του μια μέρα νωρίτερα λόγω της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών στις 10 Απριλίου.
Η εξέλιξη του πετρελαϊκού εξοπλισμού, ένας πρώιμος δείκτης μελλοντικής παραγωγής, μειώθηκε κατά 39% σε σχέση με την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο, όταν δραστηριοποιούνταν 833 πλατφόρμες.
Περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εγκαταστάσεων βρίσκεται στη λεκάνη Permian βρίσκεται στο δυτικό Τέξας και στο ανατολικό Νέο Μεξικό, όπου οι ενεργές μονάδες μειώθηκαν κατά 35 αυτή την εβδομάδα σε 316 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Φεβρουάριο του 2015.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου ΗΠΑ μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως στα 12,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 2 εκατομμύρια bpd το επόμενο έτος, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Οι αναλυτές στην Raymond James, επενδυτική τράπεζα, αναμένουν συνολικές εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου να υποχωρήσουν από περίπου 800 στα τέλη του 2019 σε περίπου 400 έως τα μέσα του έτους και κάτω από 400 έως τα τέλη του 2020.
"Η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου φρενάρει και μειώνει τη διάτρηση με ταχύτητα ρεκόρ", ανέφεραν οι αναλυτές της Rystad Energy σε μια ανακοίνωση που προβλέπει ότι ο αμερικανικός αριθμός εγκαταστάσεων θα μπορούσε να "υποχωρήσει σε έναν πιθανό πυθμένα περίπου 200" με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πτώσης να αναμένεται μέχρι τα τέλη Απριλίου.


Goldman: Μόνο περικοπή 10 εκατ βαρελιών ανά ημέρα δεν είναι αρκετή



Μια περικοπή της τάξεως 10 εκατ. Βαρέλια ανά ημέρα για την παραγωγή πετρελαίου, δεν θα ήταν αρκετή για να βελτιωθούν οι ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά του μαύρου χρυσού, σύμφωνα με εκτίμηση της Goldman Sachs, που αναμεταδίδει το Reuters.
Μια συνολική μείωση 10 εκατομμυρίων bpd θα απαιτούσε επιπλέον 4 εκατομμύρια bpd για μείωση της προσφοράς μέσω του τερματισμού της παραγωγής λόγω χαμηλών τιμών, επισημαίνει η Goldman.
Ενώ η πιθανότητα μιας συμφωνίας από τους κορυφαίους παραγωγούς θα μπορούσε να υποστηρίξει τις τιμές στις "επόμενες μέρες", τελικά θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές, ανέφερε η τράπεζα, προβάλλοντας κινδύνους επί τα χείρω για τη βραχυπρόθεσμη πρόβλεψή της στα 20 δολ.ανά βαρέλι .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης