Περιβάλλον

Εργαλείο για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος

Εργαλείο για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος
Ο τομέας των κατασκευών μπορεί να συμβάλει στην «πράσινη ανάκαμψη» από την κρίση του κορωνοϊού
Μόνο πέντε από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποβάλει στην Κομισιόν στρατηγικό σχέδιο για την ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Έτσι επί του παρόντος παραμένει ανενεργό ένα μέτρο που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της «πράσινης ατζέντας» της ΕΕ με στόχο τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας που πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID- 19.

Σύμφωνα με το EURACTIV μόνο το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Σουηδία έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής στην Κομισιόν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές τους για την ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος τους. Τα σχέδια αυτά θα έπρεπε να έχουν υποβληθεί στην Κομισιόν έως το τέλος Μαρτίου, όπως προβλέπει η αναθεωρημένη οδηγία για την ενέργεια και θα αποτελούσαν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής των χωρών μελών για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) το οποίο υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες από όλα τα κράτη μέλη στο τέλος του 2019.

Παράλληλα οι χώρες της ΕΕ έπρεπε έως τις 10 Μαρτίου να έχουν ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία για τα κτίρια, η οποία αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά τον Μάιο του 2018 ως μέρος της δέσμης οδηγιών για την καθαρή ενέργεια. Επί του παρόντος η Κομισιόν έχει λάβει μόνο 16 κοινοποιήσεις ενσωμάτωσης της οδηγίας για τα κτίρια.

Εξάλειψη των εκπομπών έως το 2050

Στόχος της οδηγίας είναι να καταστήσει το σύνολο του ευρωπαϊκού κτιριακού αποθέματος «εξαιρετικά αποδοτικό» ως προς την ενέργεια, ώστε οι εκπομπές να μειωθούν σχεδόν στο μηδέν μέχρι το 2050.

Είναι σαφές ότι η κρίση COVID-19 είναι μάλλον απίθανο να επιταχύνει τη διαδικασία, παρόλο που η ανακαίνιση κτιρίων θεωρείται ένας σίγουρος τρόπος επανέναρξης της οικονομίας μετά την άρση των μέτρων περιορισμού.

"Ο τομέας των κατασκευών υπήρξε ανέκαθεν βασικός μοχλός οικονομικής ανάκαμψης και η ανακαίνιση των κτιρίων της Ευρώπης θα καταστεί ακόμη πιο σημαντική στο πλαίσιο της αντίδρασης στην κρίση του COVID-19", δήλωσε στο EURACTIV ο Brook Riley στέλεχος της Rockwool εταιρία που είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή μονωτικών υλικών.

«Κύμα ανακαίνισης κτιρίων»

Υπενθυμίζεται ότι ο Frans Timmermans, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε μιλήσει για «κύμα ανακαίνισης κτιρίων» κατά την παρουσίαση του Green Deal τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παράλληλα έχει υποσχεθεί να «καταβάλει προσπάθειες για μια πράσινη ανάκαμψη» από την κρίση του κορωνοϊού, καλώντας τους ηγέτες της ΕΕ να ξεκινήσουν την προετοιμασία ενός «ολοκληρωμένου σχεδίου αποκατάστασης» που θα ενσωματώνει τις «πράσινες» πολιτικές και τις πολιτικές της ψηφιακής μετάβασης.

Πάντως με το τρέχον ποσοστό ανακαίνισης της τάξης του 1% ετησίως, θα χρειαστεί περίπου ένας αιώνας για την ανακαίνιση όλων των κτιρίων της Ευρώπης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής.

Μεγάλα ποσοστά εξοικονόμησης

Σύμφωνα με την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD), οι χώρες οφείλουν να καταρτίσουν εθνικές στρατηγικές μακροπρόθεσμης ανακαίνισης, προκειμένου να υποστηρίξουν την ανακαίνιση του εθνικού κτιριακού αποθέματος. Οι στρατηγικές θα πρέπει να θέσουν "ενδεικτικά ορόσημα" για το 2030, 2040 και 2050 και να ορίσουν "μετρήσιμους δείκτες προόδου", όπως ρυθμούς ανακαίνισης ή ανώτατα όρια κατανάλωσης ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Waide Strategic Efficiency, η ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου σε εμπορικά και οικιστικά κτίρια θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και το 14% της συνολικής χρήσης πρωτογενούς ενέργειας έως το 2038.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης