Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΝΥΤimes: Παροδικές μόνο παρενέργειες στις ΑΠΕ από την κρίση του κορωνοϊού

ΝΥΤimes: Παροδικές μόνο παρενέργειες στις ΑΠΕ από την κρίση του κορωνοϊού
Ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα επηρεαστεί σε μακροπρόθεσμη βάση η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένας  τομέας της οικονομίας που όχι μόνο αναμένεται να επιζήσει από την πανδημία του κορωνοϊού αλλά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, σε αντίθεση με το πετρέλαιο.

Αυτό αναφέρουν σε άρθρο τους οι ΝΥΤimes, σημειώνοντας ότι η τρέχουσα κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και του αερίου, εκτιμάται από ειδικούς ότι μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τις ΑΠΕ και να αναχαιτίσει την εξάπλωση τους. Ωστόσο οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ακόμα και αν συμβεί αυτό θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι χώρες θα διατηρήσουν σε ισχύ την πολιτική τους για την «πράσινη ενέργεια».

Οι ΑΠΕ θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 21% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά εφέτος, από περίπου 18% πέρυσι και 10% το 2010. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι εργασίες για κάποια έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας διακόπηκαν ή καθυστέρησαν εξ αιτίας της πανδημίας. Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, σε πολλές χώρες, οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταικά παράγουν ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές χαμηλότερες από το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται σήμερα σε τροχιά ανάπτυξης που νομίζω ότι δεν πρόκειται να αναχαιτιστεί σε μακροπρόθεσμη βάση», δήλωσε αναλυτής.

Πρόσκαιρο φρένο 

Η οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από τα μέτρα για την αντιμετώπιση καταπολέμηση του κορωνοϊού έχει επιπτώσεις σε τμήματα της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως και στην υπόλοιπη οικονομία. Οι επιχειρήσεις του κλάδου διεθνώς αναστέλλουν ή περιορίζουν τη δραστηριότητά τους, όπως συμβαίνει και στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

Στις ΗΠΑ ο Σύνδεσμος των Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας εκτιμά ότι οι μισοί από τους 250.000 εργαζόμενους στον κλάδο θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους, τουλάχιστον προσωρινά, εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού. Ήδη ο Σύνδεσμος έχει μειώσει κατά 1/3 τις προβλέψεις για την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών στη χώρα. Οι προ Covid-19 προβλέψεις μιλούσαν για νέα ηλιακή ισχύ υψηλότερη των 19 γιγαβάτ.

Ωστόσο, η συμβουλευτική εταιρία Wood Mackenzie, θεωρεί ότι οι προβλέψεις αυτές μπορεί να είναι υπερβολικά απαισιόδοξες. «Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα» δήλωσε ο Ravi Manghani, επικεφαλής της τμήματος ανάλυσης φωτοβοταϊκών στη Wood Mackenzie.

Επενδυτική «πράσινη» στροφή

Ο οίκος εκτιμά ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα συνεχίσουν να αυξάνουν το δυναμικό τους και φέτος και τον επόμενο χρόνο. Οι νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας ενδέχεται να μειωθούν μόνο κατά 3% και τούτο γιατί οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται συνήθως εκτός αστικών περιοχών και πολλά κράτη, όπου έχουν επιβληθεί μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στο άρθρο τους οι New York Times αναφέρονται στην αμερικανική 547 Energy, μία επενδυτική εταιρία η οποία συμμετείχε σε σχήμα που έλαβε μέρος στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ και θα αναπτύξει αιολικά πάρκα στην Ημαθία και την Κοζάνη.

Ο επικεφαλής της 547 Energy, Gabriel Alonso δήλωσε στους ΝΥΤimes ότι η εταιρία του έχει λάβει χρηματοδότηση από το Quantumm Energy Partners, ένα fund το οποίο επί χρόνια επένδυε στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. «Ως επενδυτής στην καθαρή ενέργεια, θεωρώ ότι τα βασικά μεγέθη που οδήγησαν να επενδύσουμε στις ΑΠΕ δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε ο κ. Alonso.

Πολλές εταιρίες ΑΠΕ τρέχουν αυτή την περίοδο διεθνή πρότζεκτ σε διάφορες χώρες του κόσμου, επωφελούμενες από τα κίνητρα που δίνουν οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο του στόχου για τη μείωση των ρύπων. Οι πολιτικές αυτές βοήθησαν στη μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών και έκανε πιο ανθεκτική τη βιομηχανία του κλάδου στις οικονομικές μεταβολές.

Πλεονέκτημα η σύντομη υλοποίηση

Επιπρόσθετα, επειδή οι κατασκευαστές μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα πιο γρήγορα σε σχέση με τις μονάδες φυσικού αερίου ή τα πυρηνικά, οι ΑΠΕ έχουν γίνει οικονομικά πιο ελκυστικές, δήλωσε ο κ. Alonso. Σε δύσκολες οικονομικά εποχές, όπως αυτή που διανύουμε, επενδυτές όπως η Quantumm αναζητούν οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να αποδώσουν γρήγορα.

Από την άλλη πλευρά πάντως, η αναστολή εργασιών σε διάφορες μονάδες παραγωγής εξοπλισμού για ΑΠΕ και ιδιαίτερα για τα φωτοβολταϊκά, σε συνδυασμό με τα προβλήματα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλη τη βιομηχανία του κλάδου.

Ταυτόχρονα, την περίοδο αυτή εμφανίζεται και πρόβλημα στη χρηματοδότηση, καθώς οι τράπεζες δυσκολεύονται να δανειοδοτήσουν νέα πρότζκετ στις δεδομένες συνθήκες, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να αγωνίζονται να επιβιώσουν και ζητούν από τις τράπεζες κεφάλαια κίνησης και διευκολύνσεις στην αποπληρωμή παλαιότερων χρεών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης