Χρηματιστήριο & Αγορές

Με οριακές απώλειες η Wall - O S&P έκλεισε στις 2659 μονάδες με υψηλό 2756 (+3,5%)

Με οριακές απώλειες η Wall - O S&P έκλεισε στις 2659 μονάδες με υψηλό 2756 (+3,5%)
To smart money επιμένει σε επιστροφή σε bear market - Θα είναι όμως τόσο εύκολο;
Με οριακές απώλειες έκλεισε τελικά η Wall Street την Τρίτη 7.3.2020 ανακόπτοντας την ανοδική τάση και παρά το γεγονός ότι στην αρχή της συνεδρίασης κέρδιζε 3,5%.
Οι επενδυτές έγιναν πιο αισιόδοξοι όσον αφορά τη μείωση των νέων περιπτώσεων κορωνoϊού.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 26 μονάδες ή 0,12% στις 22653,86 μονάδες με υψηλό 23.617 δηλαδή 950 μονάδες υψηλότερα.

Ο S & P 500 έχασε 0,16% στις 2659,41 μονάδες με υψηλό 2730.

Ο S & P 500 energy sector ενισχύθηκε 2% και έκλεισε στις 245,90 μονάδες.

Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 0,33% στις 7887,26 μονάδες μ ευψηλό 8146 μονάδες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman για τις μετοχές David Costin που είχε προβλέψει την αρχική πτώση επανέλαβε τις ανησχυχίες του για νέα πτώση, λέγοντας ότι υπάρχει μια ασυμμετρία καθώς η αγορά μπορεί  να ξαναδοκιμάσει τις 2000 μονάδες για να κλείσει το έτος στις 3000.

Θα έλεγε κανείς ότι το smart money έχει μεγάλη αγωνία να πέσει η αγορά, γιατί όλοι οι επενδυτές αυτοί είναι short και περιμένουν να βγάλουν τα εύκολα λεφτά στην πτώση.
Όμως αυτή η κρίση έχει χαρακτηριστικά, όπως την περιορισμένη διάρκεια κατά πρώτον και τις εκτεταμένες και ισχυρές παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση Trump και η FED στην δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.
Οι παρεμβάσεις αυτές υποτιμήθηκαν πριν το ράλυ των τελευταίων ημερών, όμως ακόμα και τώρα κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα αντιδράσει εκ νέου ο Αμερικανός πρόεδρος.
Άλλωστε ένα ακόμα πακέτο της τάξης των 2 τρισ για έργα υποδομών έρχεται σύμφωνα με τις δηλώσεις και της Pelosi από την πλευρά των Δημοκρατικών.
Οι short έχουν αιφνιδιαστεί, γιατί κατά την κρίση του 2008 η κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων τότε - Mπους - δεν αντέδρασε όπως ο Trump.
Eνδεικτικό του σκεπτικού εκέινων που βλ΄ποευν πτώση είναι η παρακάτω ανάλυση της BofA :

Η ομάδα παραγώγων της Bank of America Merrill Lynch αναφέρει τα εξής πιστεύει ότι η αγορά μπορεί να ξαναδεί νέα χαμηλά

Η αντίδραση των αγορών στις πρωτοφανείς παρεμβάσεις της Fed στις 23 Μαρτίου, όταν ο Powell παρουσίασε απεριόριστο QE, ορισμένοι πίστεψαν ότι η bear market τελείωσε.
Τα ράλι των αγορών σε μια bear market έχουν πολλά κοινά ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα μπορούσε να φθάσει στις 3000 μονάδες αλλά ακόμα και να βυθιστεί σε νέα χαμηλά επίπεδα και να ακολουθήσει εν συνεχεία μια ανάκαμψη».
Η BofA σημειώνει ότι, από το 1929, αν δει κανείς τις αγορές μετά από βίαιες διορθώσεις πάντα ακολουθούσαν βίαιες ανοδικές αντιδράσεις αλλά για δεύτερη φορά επιχειρούσαν να τεστάρουν τα πρόσφατα χαμηλά.
Δηλαδή μετά από διόρθωση -34% στην Wall Street το πιθανότερο σενάριο είναι π.χ. για τον δείκτη S&P 500 να ξανατεστάρει τα πρόσφατα χαμηλά πέριξ των 2200 μονάδων.
Επιπλέον, σε αντίθεση με μια τεχνική κρίση, όπως η συντριβή του 1987, η οποία δεν είχε ως αποτέλεσμα την ύφεση, οπότε ακολούθησε άνοδος γιατί απλά η οικονομία δεν βρέθηκε σε ύφεση.
Η ύφεση είναι αυτή που αλλάζει το χρηματιστηριακό τοπίο.
Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι ο δείκτης S & P διάρκειας 1 μήνα κορυφώθηκε πρόσφατα στο 95%, συνεπάγεται ότι είμαστε μόνο περίπου 50% με τον κλασσικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται μια bear market αγορά.
Επιπλέον, με βάση την BofA μια ύφεση αυτού του τύπου κατά μέσο όρο διήρκεσε περίπου 11 μήνες η παράμετρος αυτό ενισχύει το επιχείρημα ότι πιθανότατα θα επαναλάβουμε τα πρόσφατα χαμηλά.
Μόνο εάν ξεφύγουμε από την ύφεση, μόνο τότε τα χαμηλά στις 23 Μαρτίου θα είναι τα χαμηλά του 2020.
Δυστυχώς, με το ΑΕΠ να βυθίζεται έως και 50% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τον Ed Hyman του Evercore ISI… και μόλις ανακάμψει τα επόμενα τρίμηνα (για να υπενθυμίσουμε ότι η πτώση κατά 50% πρέπει να ακολουθηθεί από μια αύξηση 100% για να επιστρέψουμε στα προηγούμενα επίπεδα), η ύφεση - θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό.
Το βασικό σενάριο της Bank of America Merrill Lynch είναι ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P θα κινηθεί χαμηλότερα κατά τους επόμενους μήνες (δηλαδή είναι πολύ απίθανο να είναι το χαμηλό στις 23 Μαρτίου το χαμηλό έτους) εάν τα ιστορικά στοιχεία είναι ο οδηγός.
Ο δείκτης S&P 500 έχει μειωθεί μέχρι στιγμής -34%, φτάνοντας στο κατώτατο σημείο τον Μάρτιο 2020, την απότομη πτώση διαδέχθηκε μια σημαντική άνοδος που προσομοιάζει με την τεχνική κρίση του 1987.
Ως εκ τούτου, αν υποτεθεί ότι η ύφεση θα είναι παροδική – ακόμη και σε αυτό το σενάριο - η ανάκαμψη για το 2020 θα ήταν εξαιρετικά υπερβολική, εάν πριν ο δείκτης S&P καταλήξει να μην πέσει στα νέα χαμηλά επίπεδα.
Μια ακόμη ισχυρότερη ιστορική σχέση που αποκαλύφθηκε από την BofA είναι αυτή μεταξύ της μέγιστης μεταβλητότητας (max. 1m realized volume) και του συνολικού όγκου που δημιουργείται από τις αγορές που παρουσιάζουν ύφεση και αυτός ο δείκτης επιβεβαιώνει ότι τα χαμηλά δεν τα έχουμε δει.
Το συμπέρασμα της BofA, είναι ότι πολύ πιθανό δεν έχουμε δει ακόμα τα κατώτατα επίπεδα των μετοχών για το 2020 στην Wall Street και διεθνώς.

"Οι επενδυτές επέλεξαν να τονίσουν τα θετικά, όπως έχουν κάνει κυρίως από την αγορά αρκούδων στα χαμηλά", δήλωσε ο Ed Yardeni, πρόεδρος της Yardeni Research, σε σημείωμα στους πελάτες. "Κατά την άποψή μας, βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης εξισορρόπησης μακριά από τα ομόλογα και τις μετοχές".

"Η αγορά αρκούδων έχει πιθανότατα προεξοφλήσει την ύφεση ", δήλωσε. "Σίγουρα δεν απέκλεισε τη δυνατότητα  υποχώρησης διαρκείας που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2021.
Αντίθετα, η πρόσφατη δράση της αγοράς υποδηλώνει ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην οικονομική ανάκαμψη που ξεκινά κατά το τέταρτο τρίμηνο και συνεχίζεται μέχρι το 2021. "

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης