Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου παγκοσμίως θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με μια συμφωνία για την άμβλυνση των καταστροφικών επιπτώσεων τoy κορωνoϊού στην ενεργειακή βιομηχανία.
Παρά ταύτα το crude έπεσε 9,39% στα 23,6 δολάρια το βαρέλι και ανέκαμψε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στα 24,6 δολ/βαρέλι
Το brent καλύτερα στα 32,40 δολ/βαρέλι με πτώση 1,9%.
Σύμφωνα με το Bloomberg η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία σφυρηλατούν τους όρους μιας συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά την τηλεδιάσκεψη του OPEC + την Πέμπτη, ελπίζοντας ότι τα μέλη της ομάδας των 20 συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να λάβουν παρόμοια μέτρα την Παρασκευή.
Οι ενέργειές τους θα καθορίσουν εάν η αγορά θα συνεχίζει να πνίγεται σε μια πλημμύρα πετρελαίου που αρχίζει να συνθλίψει τις δεξαμενές αποθήκευσης και οδηγεί σε κύμα απότομων διακοπών παραγωγής.
Η συμφωνία εξακολουθεί να εξαρτάται από κάποια μορφή συνεργασίας με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τον ΟΠΕΚ να επιτύχει, καθώς ο Πρόεδρος Donald Trump αντιστέκεται σε οποιαδήποτε συνεργασία εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η κατάρρευση των τιμών αργού σε χαμηλό 18 ετών έχει προκαλέσει βαθιές μειώσεις στις γεωτρήσεις στις Η.Π.Α. που σημαίνει ότι η μείωση της παραγωγής είναι αναπόφευκτη, και θα μπορούσε να είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφόρησης για την Ενέργεια ανέβασε την πρόβλεψή της για παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 10% την Τρίτη, αναφέροντας ότι τώρα αναμένει ότι η χώρα θα αντλήσει κατά μέσο όρο 11,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος.
Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και οι σύμμαχοί του πρόκειται να συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης στις 4 μ.μ. ώρα της Βιέννης στις 9 Απριλίου.
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να περιορίσουν σημαντικά την παραγωγή τους, αν και οι βασικές λεπτομέρειες δεν είχαν ακόμη συμφωνηθεί την Τρίτη, δήλωσαν οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τις διαπραγματεύσεις.
Ό, τι προκύπτει από αυτές τις συνομιλίες θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Κατά την συνάντηση των υπουργών ενέργειας των G-20 την επομένη, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βραζιλία θα επισημάνουν εάν θα συμβάλουν στη μείωση του παγκόσμιου πλεονάσματος πετρελαίου. Η τηλεδιάσκεψη προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 3 μ.μ. και διαρκεί περίπου 2 ½ ώρες, σύμφωνα με εμπλεκόμενο διπλωμάτη.
Η συνάντηση της Παρασκευής θα στοχεύει στην "προώθηση του παγκόσμιου διαλόγου και της συνεργασίας για τη διασφάλιση σταθερών αγορών ενέργειας και την ενίσχυση μιας ισχυρότερης παγκόσμιας οικονομίας", δήλωσε η Σαουδική Αραβία την Τρίτη.
Μια τελική παγκόσμια συμφωνία θα μπορούσε να μειώσει τις προμήθειες κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή και περισσότερο, ένα επίπεδο που Trump που επικαλέσθηκε πρώτος την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, ακόμη και αυτό μπορεί να υπονομεύσει την προσφορά που προκαλείται από την απομόνωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, το οποίο εκτιμάται ότι έχει μειώσει τη ζήτηση κατά 35 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Στις συνομιλίες μέχρι στιγμής, η Ρωσία ευνόησε τη χρήση ενός μέσου όρου του πρώτου τριμήνου ως βασικής γραμμής από την οποία θα μειώσει την παραγωγή, ενώ η Σαουδική Αραβία θέλει να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα παραγωγή του Απριλίου, σύμφωνα με τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με τις συζητήσεις.
Η διαφορά είναι τεράστια: το βασίλειο άντλησε 9,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Τον Απρίλιο θα αντλήσει περισσότερα από 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Οι Τιμές
Οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν σε θετικό έδαφος αρχικά την Τρίτη, καθώς οι ελπίδες ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του κόσμου θα συμφωνήσουν να μειώσουν την παραγωγή, ξεπερνούν τους φόβους των αναλυτών ότι η παγκόσμια ύφεση μετά την κρίση του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη.
Αργότερα υποχώρησαν με το αμερικανικό West Texas Intermediate να σημειώνει απώλειες 1,88%, στα $ 25,58 έχοντας υποχωρήσει σχεδόν το 8% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το Brent υποχώρησε 0,67% στα 32,83 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση άνω του 3% τη Δευτέρα.
"Οι τιμές του πετρελαίου διατηρούν το έδαφος τους με τις προσδοκίες της αγοράς, βασιζόμενες σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) ή τουλάχιστον περίπου 10 εκατομμυρίων bpd", δήλωσε ο αναλυτής του BNP Paribas Harry Tchilinguirian στο Reuters Global Oil Forum.
Οι κύριοι παραγωγοί πετρελαίου παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, αναμένεται να συμφωνήσουν να μειώσουν την παραγωγή τους σε συνεδρίαση την Πέμπτη, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την ένταξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Ωστόσο, η απειλή μιας μεγάλης ύφεσης απειλεί την αγορά μετά το χτύπημα που δέχθηκε η οικονομική δραστηριότητα ως αποτέλεσμα της πανδημίας, με το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού να υφίσταται κάποια μορφή μέτρων απομόνωσης ή κοινωνικής απομάκρυνσης.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατά 30%, συμπίπτοντας με τις κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας που πλημμύρισαν τις αγορές με πρόσθετη προσφορά μετά την λήξη της προηγούμενης συμφωνίας παραγωγής.
"Με 28 εκατομμύρια bpd υπερπροσφοράς στην αγορά πετρελαίου τον Απρίλιο και 21 εκατομμύρια bpd τον Μάιο, οι παγκόσμιες συντονισμένες περικοπές στην παραγωγή που είναι πραγματικά απαραίτητες μπορεί να είναι πολύ μεγάλες για να δεχτούν οι παραγωγοί. Ίσως διπλασιασμός των αριθμών που συζητήθηκαν », δήλωσε ο Bjornar Tonhaugen από την Rystad Energy.
Ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ομάδας γνωστής ως OPEC +, περιορίζουν την παραγωγή τα τελευταία χρόνια ακόμα και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν την δική τους για να γίνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον κόσμο.
Υπήρχαν ερωτήματα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συντονισμένη δράση για τον περιορισμό της προσφοράς.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο ΟΠΕΚ δεν του ζήτησε οι εγχώριοι παραγωγοί πετρελαίου να μειώσουν την παραγωγή για να υποστηρίξουν τις τιμές. Είπε επίσης ότι η παραγωγή των ΗΠΑ μειώθηκε λόγω της πτώσης των τιμών.
"Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει αυτόματα, αλλά κανείς δεν μου έθεσε ακόμη αυτό το ερώτημα, οπότε θα δούμε τι θα συμβεί", δήλωσε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.
Η συντονισμένη δράση των παραγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ θα ήταν κατά κανόνα παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων.
Μια παγκόσμια ύφεση που λένε οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είναι πιθανόν να είναι πιο σοβαρή από ό, τι αναμενόταν πριν από λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα.
Ιράν: Πρέπει να υπάρξει υμφωνία πριν την συνάντηση του ΟΠΕΚ +
Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την ποσότητα παραγωγής πετρελαίου πριν από οποιαδήποτε μελλοντική συνάντηση μεταξύ του ΟΠΕΚ και των μη μελών του ΟΠΕΚ, ανέφερε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν Bijan Zanganeh σε tweet την Τρίτη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς θα πρέπει να συμμετάσχουν σε περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, είπε ο Zanganeh, σημειώνοντας ότι είχε μιλήσει με τους υπουργούς πετρελαίου από την Αλγερία, τη Ρωσία και το Κουβέιτ για τη σταθεροποίηση της αγοράς.
"Πριν από οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ ΟΠΕΚ και μη-ΟΠΕΚ πρέπει να υπάρξει συμφωνία σχετικά με τους αριθμούς παραγωγής για οποιαδήποτε χώρα που θα μειώσει την παραγωγή", δήλωσε ο Zanganeh.
ΟΠΕΚ : Η συμμετοχή των ΗΠΑ προϋπόθεση για την συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου Σ. Αραβίας-Ρωσίας
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία πιθανολογείται ότι θα συμφωνήσουν στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Πέμπτη, υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια, η οποία έχει στόχο την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων που έχει ο κορωνοϊός στη ζήτηση πετρελαίου, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+.
Η εξάπλωση της πανδημίας της COVID-19 έχει επηρεάσει δραστικά τη ζήτηση πετρελαίου, με συνέπεια τη μείωση των διεθνών τιμών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση πετρελαίου έχει μειωθεί περίπου κατά 30% ή περίπου 30 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ενώ την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία κατακλύζουν τις αγορές με επιπλέον ποσότητες πετρελαίου.
www.worldenergynews.gr