Ενέργεια

Σκληρή γραμμή υιοθετούν οι Πιστωτές – Δεν δέχονται αντιπροτάσεις – Ποιες μονάδες της ΔΕΗ έχουν στο στόχαστρο

Σκληρή γραμμή υιοθετούν οι Πιστωτές – Δεν δέχονται αντιπροτάσεις – Ποιες μονάδες της ΔΕΗ έχουν στο στόχαστρο
Επιταχύνονται οι εξελίξεις - Οι νέες ισορροπίες για τους μνηστήρες των Μονάδων
Η προσδοκία για επιστροφή των θεσμών αλλά και οι δηλώσεις του ΥΠΕΝ κ. Γιώργου Σταθάκη επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα προσανατολισμένο σε αποδεκτές εξελίξεις για την ελληνική πλευρά, την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαλλακτικότης των δανειστών μειώνεται.
Οι πιστωτές δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να ακούσουν αντιπροτάσεις από την ελληνική πλευρά,αντίθετα φέρονται αποφασισμένοι να επιβάλλουν την πολιτική τους με άξονα την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ.

ΑΔΜΗΕ: Ο νέος αδύναμος κρίκος;

Το πρώτο πεδίο που θα χτυπήσουν είναι ο ΑΔΜΗΕ, όπου καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα συμπεράσματα του ελέγχου.
Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης  του 24% στους Κινέζους βρίσκεται σε εκκρεμότητα καθώς τα χρήματα ακόμα δεν έχουν διατεθεί ενώ στους κύκλους των πιστωτών κερδίζει έδαφος το σενάριο για πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Η ολοκλήρωση των κινήσεων πάντως από τους Κινέζους της State Grid και η υλοποίηση των προθέσεών τους θα παίξει μείζονα ρόλο για τους θεσμούς.
 Όλα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι των νέων διπαραγματεύσεων όπου καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του σημερινού προέδρου της ΔΕΗ.
Και αυτό γιατί ο ίδιος ο  Εμ. Παναγιωτάκης γνωρίζει σε βάθος τα θέματα καθώς και την φύση της πολυπλοκότητας στην ελληνική ενεργειακή αγορά.
Είναι γνωστό λοιπόν ότι οι μεγάλοι Ελληνικοί όμιλοι θέλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συμπράξεις,για τις οποίες οι εξελίξεις έχουν ωριμάσει,όμως αντιμπετωπίζουν με περίσσεια επιφύλαξη την εισβολή από την πίσω πόρτα Ευρωπαικών Δυνάμεων, που αίφνης μπορεί να δουν ως ευκαιρία την εξαγορά μονάδων της ΔΕΗ σε τιμές –ευκαιρίας.

Οι στρατηγικές των εγχώριων παικτών       

Παράλληλα η δίοικηση της ΔΕΗ γνωρίζει ότι μια σειρά από καλές συμφωνίες θα της λύσει προβλήματα καθώς θα βάλει ρευστά στο ταμείο της και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το διαφαινόμενο προβλημα επιβίωσης που διογκώνεται τους επόμενους μήνες.
Αρα οι εξελίξεις δεν θα μπορούν να περιμένουν για πολύ.
Από τους παρόντες η Elpedison με κύριο μέτοχο την ιταλική Edison εμφανίζεται να είναι πανέτοιμη για την διεκδίκηση μονάδων, ενώ με χαμηλούς τόνους προετοιμάζονται και οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες καθώς τέτοιες κινήσεις θα απαιτήσουν κεφάλαια και μεγάλες επιεχειρηματικες μάχες.
Όμως σε κάθε περίπτωση, εξελίξεις σε αυτήν την κατεύθυνση θα επιτρέψουν να δοθούν λύσεις στα αδιέξοδα των ΝΟΜΕ – Δημοπρασιών αλλά και  στην επιβάρυνση της χρέωσης προμηθευτών, όπου οι σύσσωμοι οι παραγωγοί ενέργειας με κοινό μέτωπο με την ΔΕΗ ασκούν κριτική στις αποφάσεις της ΡΑΕ.

Οι μονάδες στην ΔΕΗ που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των Πιστωτών, όπως έγραφε άλλωστε το Worldenergynews.gr το Σάββατο 18/2/2017 είναι αντικείμενο πρώτων συζυτήσεων με ενδιαφερομένους.

Οι μονάδες αυτές είναι:
-    Οι λιγνιτικές μονάδες Αμύνταιο 1 και 2, δυναμικότητας 1380 ΜW.
-    Eίναι άγνωστο τι θα γίνει με την Μελίτη 1 και 2  καθώς και τα λιγνιτωρυχία,όπου εκεί προτεραιότητα έχει η κινέζικη CMEC.


Οι υδροηλεκτρικές μονάδες θα αποτελέσουν το μήλον της έριδος πολλών ισχυρών παικτών, καθώς αποτελούν προνομιακή πρόσβαση σε ενεργειακή παραγωγή που αποκτούσαν εμμέσως μόνο χάρις τις δημοπρασίες( ΝΟΜΕ)
      Περιλαμβάνουν:
-    Τον Θησαυρό ισχύος 384 ΜW και την Πλατανόβρυση 116 MW στον ποταμό Νέστο στην Δράμα.
-     Το Πουρνάρι 1  300 MW και Πουρνάρι 2  33,6 MW στον ποταμό Άραχθο στην Αρτα.


Την μονάδα φυσικού φυσικού αερίου 435 MW συνδυασμένου κύκλου στην Κομοτηνή.

Οι ενεργειακές εξελίξεις δεν θα εξαρτηθούν μόνο από τις πολιτικές αποφάσεις αλλά και από τις ανάγκες της ΔΕΗ να υποστηρίξει τις ταμειακές της ροές για να συνεχίσει να υποστηρίζει την εθνική οικονομία τους επόμενους μήνες.

www.worldenergynew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης