Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Ύφεση 6,5% το 2020 βλέπει η HSBC για την Ελλάδα - Κορύφωση στο -10,3% το β' 3μηνο

tags :
Ύφεση 6,5% το 2020 βλέπει η HSBC για την Ελλάδα - Κορύφωση στο -10,3% το β' 3μηνο
Η HSBC αναμένει ανάπτυξη 5,8% στην Ελλάδα το 2021
Ύφεση 6% το 2020 βλέπει η HSBC για την Ελλάδα, με την κορύφωση της συρρίκνωσης να είναι το β' 3μηνο, όταν και το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 10,3%.
Ειδικότερα, στην 74σέλιδη ανάλυσή της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η HSBC προχωρά στις πρώτες εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η συρρίνωση για είναι της τάξεως του -0,8%, το β' 3μηνο στο -10,3%, στο γ' 3μηνο στο -8,8% και στο δ' 3μηνο στο -4%.
Image
Όπως αναφέρει η HSBC, μετά από μια οδυνηρή δεκαετία, τα πράγματα τελικά άρχισαν να βελτιώνονται για την Ελλάδα.
Παρά τη συρρίκνωση κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο - η οποία φαίνεται να οφείλεται κυρίως στις αυξανόμενες εισαγωγές στην αγορά λόγω της πολύ έντονης αύξησης των επενδύσεων - η ελληνική οικονομία αυξήθηκε κατά 1,9% το 2019 για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Το 2019 ήταν επίσης ένα έτος ρεκόρ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, όπως συνεχίζει η κυβέρνηση να υλοποιεί το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων.
Οι δείκτες κλίματοςξεκίνησαν το έτος έντονα, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να φτάνει σε υψηλό 20 ετών τον Φεβρουάριο.
Η κυβέρνηση παρέμεινε δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις και την απελευθέρωση επενδυτικών σχεδίων και είχαμε ένα φιλόδοξο - και κατά την άποψη της HSBC όχι εντελώς μη ρεαλιστικό - στόχο ανάπτυξης 4%.
Ωστόσο, ο κύριος κίνδυνος για τις προοπτικές ανάπτυξης ήταν το ξέσπασμα του COVID-19.
Πράγματι, αυτό συνέβη, παρά τον σχετικά χαμηλό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί μέχρι στιγμής.
Η κυβέρνηση επέβαλε όλο και πιο σκληρά μέτρα για την οικονομία, ενώ κύριοι κλάδοι έχουν σχεδόν σταματήσει.
Από τις 23 Μαρτίου, η χώρα είναι σχεδόν σε lockdown.
Ο τομέας που ενδέχεται να επηρεαστεί περισσότερο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι ο τουρισμός.
Τα έσοδα από τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν ελαφρώς λιγότερο από 10% του ΑΕΠ και ο τομέας οδηγεί σχεδόν το 20% της οικονομίας.
Τα τελευταία χρόνια ο τομέας αναπτύσσεται με διψήφια ποσοστά.
Μια μείωση των αφίξεων των τουριστών κατά 50% θα μπορούσαν να περιορίσουν την αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 5%.
Η Ελλάδα, ωστόσο, έχει σχετικά μικρή τουριστική περίοδο σε σχέση με άλλες χώρες: πάνω από το 85% των τουριστών φθάνουν μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου.
Επομένως δεν είναι δυνατόν να χαθούν όλα, αν και η HSBC αναμένει ότι ακόμα και αν όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αρθούν μέχρι τον Μάιο, ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιστρέψουν οι ξένοι τουρίστες τις ελληνικές παραλίες και τα νησιά.
Επομένως, ίσως να μην περιμένει η χώρα μέχρι το 2021 για να δει μια πλήρη ανάκαμψη.
Image
Βέβαια, η επιδημία θα μπορούσε επίσης να βλάψει την οικονομία μέσω άλλων καναλιών: η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε σε χαμηλά οκτώ μηνών το Μάρτιο, ενώ οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι πιθανό να βλάψουν την ναυτιλία και τον μεταποιητικό τομέα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC αναμένει ότι η οικονομία θα υποχωρήσει κατά 6,0% φέτος (από 2,3% ανάπτυξη) και στη συνέχεια αναπηδήσει πάλι το 2021, με αύξηση 5,8% (από 2,1%).

Θέματα πολιτικής

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων αξίας 10 δισ. ευρώ (5% του ΑΕΠ) προκειμένου να εξομαλύνει το οικονομικό κόστος της επιδημίας COVID-19.
Τα άμεσα μέτρα, αξίας 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) περιλαμβάνουν την αναβολή των φορολογικών υποχρεώσεων (2,1 δισ. ευρώ) και των εισφορών κοινωνικής ασφάλειας (1,6 δισ. ευρώ).
Άλλες πρωτοβουλίες είναι οι υψηλότερες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, αναβολή αύξησης του φόρου ακίνητης περιουσίας και άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πλέον εκτιμάται ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα μειωθεί στο -1,5% του ΑΕΠ από πάνω από 3,5% πέρυσι, και το χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί σε πάνω από 190% (από 176% στο τέλος του 2019).
Τουλάχιστον για το τρέχον έτος, η Ελλάδα θα εξαιρεθεί από την εκπλήρωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της ΕΕ ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης