Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Το παρασκήνιο της σχέσης Trump - Ριάντ για το θρίλλερ του πετρελαίου - Οι G 20 ετοιμάζονται για τηλεδιάσκεψη στις 10/4 - Με πτώση 2% ξεκινά η εβδομάδα

Το παρασκήνιο της σχέσης Trump - Ριάντ για το θρίλλερ του πετρελαίου - Οι G 20 ετοιμάζονται για τηλεδιάσκεψη στις 10/4 - Με πτώση 2% ξεκινά η εβδομάδα
Oι επιλογές του Αμερικανού προέδρου για την επίτευξη της συμφωνίας - Αναίρεσε την επιλογή για δασμούς στο πετρέλαιο την Κυριακή 5/4
Eβδομάδα ισχυρών παρεμβάσεων ξεκινά στην αγορά πετρελαίου καθώς όλες οι χώρες πετρελαιοπαραγωγοί εχουν κινητοποιηθεί με την Ρωσία, τον Καναδά και το Μεξικό να πρωτοστατούν, καθώς μετά την τηλεδιάσκεψη των μελών του OPEC+ την Πέμπτη 9/4, γίνεται προετοιμασία για τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών των G-20 την Παρσκευή 10/4.
Νωρίτερα σήμερα 5/4 ο Πεσκόφ, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος του Κρεμλίνου παρουσίασε τον Πούτιν ως έτοιμο να προχωήσει στις διαπραγματεύσεις.
Την ίδια ώρα η πτώση της ζήτησης που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγηθεί και στα 30 εκατ/βαρέλια την ημέρα από 20 εκατ που είναι η αρχική εκτίμηση, οδήγησε τον Daniel Yergin γνώστη του κλάδου και κάτοχο Pulitzer στην οικονομία στην εκτίμηση ότι μέχρι τον Μαϊο θα έχει γεμίσει και η τελευταία δεξαμενή αποθεμάτων και τότε θα αρχίσουν να κλείνουν μονάδες.
Οι τιμές ξεκίνησαν διαπραγμάτευση στο Λονδίνο στο -8% το αργό στα 26 δολάρια και μείωσε αργότερα στο -6% στα 26,50 δολ.
Στο -6,5% το brent στα 31,8 δολ και αργότερα μείωσε στο -5% στα 32,45 δολ.
Κατά τις συνομιλίες του με δημοσιογράφους χθες Κυριακή 5/4 ο πρόεδρος Trump αναίρεσε την επιλογή - προειδοποίηση να βάλει δασμούς στις εισαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ.


Σε κρίσιμη φάση οι σχέσεις Trump με Σαουδάραβες


Όπως υποστήριξε ο πρωην υπουργός Ενέργειας Trick Perry στους Finanacial Times, οι ΗΠΑ εμπόδισαν σαουδαραβικό αργό να τροφοδοτήσει το διυλιστήριο του Port Artur στο Tεξας, που ανήκει στους Άραβες.
Παράλληλα το λόμπυ των αμερικανικών πετρελαϊκών είναι ισχυρό στον Λευκό Οίκο και ζητά να επιβληθεί άρση της στρατιωτικής βοήθειας στην Σαουδική Αραβία για να πειθαρχήσει στην μέιωση της παραγωγής.
Όπως είναι κατανοητό οι σχέσεις με τους Σαουδάραβες ήδη έχουν διαταρχθεί και ο Πρόεδρος Trump απείλησε το Σάββατο 4/4 με δασμούς στις εισαγωγές πετρελαίου.
Aυτό θα βοηθήσει με τις μικρές αμερικανικές εταιρίες, όμως ο Trump δεν μπορεί να πείσει τους μεγάλους να περικόψουν παραγωγή στις ΗΠΑ.
Οι δύο του επιλογές είναι να υπάρξει εθελουσία απόφαση από την Επιτροπή Σιδηροδρόμων του Τεξας (Railroad Comission of Texas), που εποτεύει την παραγωγή της πετρελαϊκής βιομηχανίας και ανέφερε ότι η υπερπροσφορά στην αγορά είναι 21% την Παρασκευή 3/5 ή να κλείεσει η παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού που αντιστοιχεί σε 1,8 εκατ βαρέλια την ημέρα, λόγω απειλής της υγείας των εργατών από τον CORONAVIRUS, σύμφωνα με το CNBC.
Κατά μια όμως ερμηνεία εμπειρογνωμόνων η μεγάλη πτώση τςη ζήτησης δεν θα αποτρέψει τελικά το bail out για τις αμερικανικές πετρελαϊκές, επειδή οι τιμές θα ξαναπέσουν.
Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης μεταξύ των οποίων το Ιράν αλλά και οι Άραβες θα πρέπει να μπουν σε πρόγραμμα σταθεροποίησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης