Πετρέλαιο

Baker Hughes: Σε χαμηλό πενταετίας οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ - Kudlow: Σ.Αραβία και Ρωσία θα μειώσουν παραγωγή

tags :
Baker Hughes: Σε χαμηλό πενταετίας οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ - Kudlow: Σ.Αραβία και Ρωσία θα μειώσουν παραγωγή
Μειώθηκαν κατά 62 οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου την εβδομάδα έως την 3η Απριλίου τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2015

Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας μείωσαν τον αριθμό των ενεργών εξέδρων εξόρυξης πετρελαίου για μια τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, καταγράφoντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς περιόρισαν τις δαπάνες για νέες γεωτρήσεις λόγω της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και της ζήτησης καυσίμων από τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα μειώθηκαν κατά 62 οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου την εβδομάδα έως την 3η Απριλίου, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2015, περιορίζοντας το συνολικό αριθμό στα 562, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα μα τα στοιχεία της Baker Hughes.

Ο αριθμός των πλατφορμών, ένας πρώιμος δείκτης μελλοντικής παραγωγής, μειώθηκε κατά 32% σε σχέση με την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο, όταν ήταν ενεργές 831 πετρελαιοπηγές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαπραγματεύθηκαν την Παρασκευή γύρω στα 27 δολάρια το βαρέλι, ανεβάζοντας το συμβόλαιο κατά 24% αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας τις ελπίδες για νέα συμφωνία μείωσης της παγκόσμιας προσφοράς αργού. Αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από τον Ιανουάριο του 2009.

Στη spot αγορά, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα 10 δολ. το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 1998, καθώς η ζήτηση υποχώρησε κατακόρυφα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πεί τις 22:17 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 12,48% στα 28,48 δολάρια το βαρέλι και το brent σημείωνε άνοδο 14,86% στα 34,39 δολάρια το βαρέλι καθώς η αγορά αναμένει μεγάλες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

Η Whiting Petroleum Corp υπέβαλε αίτημα χρεοκοπία του κεφαλαίου 11 αυτή την εβδομάδα, καθιστώντας τη το πρώτο θύμα της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου

Όσον αφορά τα συμβόλαια μελλοντικήε εκπλήρωσης, του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται περίπου στα 31 δολάρια για το υπόλοιπο του 2020 και 35 δολάρια για το 2021 βασιζόμενα στις προσδοκίες ότι η ζήτηση θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, αφού οι κυβερνήσεις χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την εργασία μετά από επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αυτό συγκρίνεται με το μέσο όρο των $ 57,04 το 2019.

Πολλές εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής (E & P), οι οποίες έχουν ήδη προγραμματίσει να μειώσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για το 2020 για δεύτερη συνεχή χρονιά, έχουν ανακοινώσει σχέδια για μείωση των δαπανών για νέες γεωτρήσεις ακόμα περισσότερο φέτος.

Η αμερικανική εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cowen & Co ανακοίνωσε ότι 30 από τις ανεξάρτητες εταιρείες E & Ps που παρακολουθεί έχουν μειώσει τα σχέδια δαπανών τους από την αποτυχημένη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για παραγωγή πετρελαίου στις 6 Μαρτίου, υποδηλώνοντας μείωση κατά 38% .

Η BP μείωσε τα σχέδια δαπανών για το 2020 κατά 25% αυτή την εβδομάδα και δήλωσε ότι θα περιορίσει την παραγωγή από τις επιχειρήσεις πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Πριν από την αποτυχία της συμφωνίας του OPEC +, η Cowen ανέφερε ότι οι ανεξάρτητες εταιρείες E & Ps αναμένεται να μειώσουν τις δαπάνες κατά μέσο όρο 11% το 2020 από 2019 επίπεδα. Το 2019, οι εταιρείες αυτές περικόπτουν τις δαπάνες κατά περίπου 10% από το 2018 επίπεδα.

Σε ετήσια βάση, ο συνολικός αριθμός των πετρελαιαγωγών και φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατά μέσο όρο 776. Οι περισσότερες εγκαταστάσει παράγουν τόσο πετρέλαιο όσο και φυσικό αέριο.

Οι αναλυτές του Raymond James, εν τω μεταξύ, προβλέπουν ότι οι εγκαταστάσεις των ΗΠΑ θα υποχωρήσουν από περίπου 800 στο τέλος του 2019 σε περίπου 400 έως τα μέσα του 2020 και μόλις 390 στο τέλος του έτους.


Κudlow: Στηρίζουμε τα αμερικανικά συμφέροντα

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπαγορεύσει αποφάσεις για την παραγωγή πετρελαίου σε αμερικανικές εταιρείες, τόνισε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

O Donald Trump θα αντιμετωπίσει τις διεθνείς προσπάθειες για σύμπραξη στις ενεργειακές αγορές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους αμερικανούς παραγωγούς ενέργειας, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπαγορεύσει αποφάσεις για την παραγωγή πετρελαίου σε αμερικανικές εταιρείες, ανέφερε σύμβουλος του Λευκού Οίκου την Παρασκευή 3.3.2020.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, μιλώντας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Bloomberg, δήλωσε επίσης ότι δεν βλέπει λόγο για τον οποίο οι συνομιλίες του Trump με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία για το πετρέλαιο δεν θα καρποφορήσουν.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης