Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Ρημπάουντ μέχρι και 21% κοντά στα 30 δολ το Brent - Ράλυ 15% στις πετρελαϊκές μετοχές - Διάσκεψη του ΟPEC+ συγκαλεί η Σ.Αραβία

Ρημπάουντ μέχρι και 21% κοντά στα 30 δολ το Brent - Ράλυ 15% στις πετρελαϊκές μετοχές - Διάσκεψη του ΟPEC+ συγκαλεί η Σ.Αραβία
Κλιμακώνονται οι επαφές των πετρελαιοπαραγωγών χωρών - Ο Trump πρέπει αν πείσει και τις αμερικανικές εταιρίες να περικόψουν παραγωγή - Συμφωνία Επιτρόπου Railroad του Τέξας  με Novak( ΥΠΕΝ Ρωσίας) για περικοπή  παραγωγής 10 εκατ βαρέλια/ημέρα
Ράλι στις πετρελαϊκές μετοχές της Wall έχει προκαλέσει το τεράστιο ρημπάουντ που έχει φτάσει μέχρι 23% του πετρελαίου με το αργό να κλείνει στα 25 δολ και το brent στα 30(29,9)δολ.
Στις μεγαλύτερες ανόδους Apache +16%, Occidental +18%, Chevron +11%, ExxonMobil +7,6% (oι δύο τελευταίες ανήκουν στον DOW).

O S&P Energy 500 με κέρδη 9% στις 232 μονάδες.
Παράλληλα σημαντικές άνοδοι στις Diamondback Energy +15,8%, Conocophillips 14,3%, Μarathon Oil +10% , Schlumberger +10%, όπως και στο σύνολο των μετοχών του δείκτη.
Oι μετοχές των πετρελαϊκών αντόιστοιχα αρχίζουν να προεξοφλούν ότι η κατάσταση μιας ζημιογόνου περιόδου μπορεί να βελτιωθεί.
Η άνοδος των πετρελαϊκών επέδρασε θετικά στους δείκτες DOW +2,24% στις 21.413 και S&P στις 2526 μονάδες με άνοδο 2,28%.
Μια άλλη του ευρύτερου ενεργειακού χώρου η TESLA στο +8% στα 490 δολ με παραδόσεις στο α τρίμηνο 88,4 χιλιάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα ένανατι προβλέψεων 79,5 χιλιάδες.


Οι δηλώσεις Trump και το αίτημα να περικόψουν και οι Αμερικανοί πετρελαιοπαραγωγοί


Ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη 2.3.2020 ότι αναμένει από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και τον πρίγκιπα Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman να ανακοινώσουν συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια έως 15 εκατομμύρια βαρέλια.
Όμως για να προχωρήσει το deal όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες θα πρέπει οι αμερικανικές εταιρίες να δεχτούν και αυτές περικοπές της παραγωγής και να ευθυγραμμιστούν με αυτά που ζητά το Ριάντ δηλαδή περικοπές όλων των πετρελαιοπαραγωγών.
Αυτό δεν φαίνεται καθόλου εύκολο γιατί ο πρόεδρος Trump συναντά αντιδράσεις και είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία 50 χρόνια.

Οι τιμές του αμεριακνικού αργού αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 30% στα υψηλά της συνεδρίασης στα 27,39 δολαρίων το βαρέλι. Το Brent σημείωσε άνοδο 24%.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αργότερα σε ένα tweet ανέφερε ότι μια περικοπή παραγωγής θα ήταν "μεγάλη για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου!" και ότι θα μπορούσε να είναι "ουσιαστικά περισσότερο" από 10 εκατομμύρια βαρέλια.
Οι λεπτομέρειες της περικοπής παραγωγής παραμένουν ασαφείς και ο Helima Croft της RBC σημείωσε ότι οι Η.Π.Α. θα πρέπει να σταματήσουν κάτι.
"Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι Σαουδάραβες το έβλεπαν αυτό μέσα από το φακό της οικονομικής κρίσης και πιστεύουν ότι χρειάζονται μια απάντηση ανάλογη με την 08/09", ανέφερε.
"Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει ο Trump να τους βάλει μαζί στο πακέτο, για να το κάνουν αυτό", δήλωσε ο Croft. "Γνωρίζουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα για συνάντηση έκτακτης ανάγκης του ΟΠΕΚ . Θα ψάξουν για σημάδια ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα περιοριστεί. Θα παρακολουθούν τι συμβαίνει με την Επιτροπή Railroad του Τέξας και με τον Καναδά ", συμπλήρωσε.
Παρά ταύτα πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία συντάσσει προϋπολογισμό με 20 δολ το βαρέλι.
Ο Επίτροπος Railroad του Τέξας μίλησε με τον Novak και αυτός είναι σύμφωνος για την περικοπή των 10 εκατ βαρελιών/ημέρα σύμφωνα με το CNBC.


Tην Παρασκευή 5/2 οι συναντήσεις Trump και CEO πετρελαιοπαραγών


Πλήρης αντιστροφή για τις τιμές του πετρελαίου, δεδομένου πως στη σημερινή συνεδρίαση καταγράφεται σημαντική άνοδος εν μέσω προσδοκιών ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα προχωρήσουν μέσα στις επόμενες μέρες σε μία συμφωνία που θα σταθεροποιήσει την αγορά.
Ειδικότερα, το Brent νωρίτερα κατέγραφε «άλμα» της τάξεως του +10,19% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 27,26 δολ. ανά βαρέλι. Το αργό επίσης σημειώνει άνοδο 10,19% στα 22,38 δολ./βαρέλι.
Σε όλη αυτή την εξέλιξη σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι δηλώσεις του Trump περί «συμφωνίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας» το επόμενο διάστημα.

«Θα συναντηθώ με τους πετρελαιοπαραγωγούς την Παρασκευή.Θα συναντηθώ επίσης με ανεξάρτητους παραγωγούς πετρελαίου την Παρασκευή ή το Σάββατο.Ίσως την Κυριακή.
Πρόκειται να έχουμε αρκετές συναντήσεις για αυτό το θέμα» είπε ο Trump, επισημαίνοντας πως σε παγκόσμιο επίπεδο η βιομηχανία πετρελαίου έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή.«Είναι πολύ κακό για τη Ρωσία, είναι πολύ κακό για τη Σαουδική Αραβία.Εννοώ πως είναι κακό και για τους δύο.
Πιστεύω ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τη στιγμή που οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου έχουν κατρακυλήσει από την αρχή του έτους.

Κατά τις συναντήσεις του Trump με τους πετρελαιοπαραγωγούς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να συζητήσει μια σειρά από επιλογές προκειμένου να συνδράμει και να ενισχύσει τη βιομηχανία, ενδεχομένως ακόμα και με την επιβολή δασμών σε εισαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία.
Ανάμεσα στους πετρελαιοπαραγωγούς που θα δώσουν το παρών στη συνάντηση με τον Trump εκτιμάται ότι θα είναι οι Exxon Mobil Corp, Chevron Corp, Occidental Petroleum Corp και Continental Resources.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης