Πετρέλαιο

Trump: Ρωσία και Σ.Αραβία θα ανακοινώσουν συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια

Trump: Ρωσία και Σ.Αραβία θα ανακοινώσουν συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ  σε  tweet ανέφερε ότι μια περικοπή παραγωγής  θα μπορούσε να είναι "ουσιαστικά περισσότερο" από 10 εκατομμύρια βαρέλια.

Ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη 2.3.2020 ότι αναμένει από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και τον πρίγκιπα Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman να ανακοινώσουν συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια έως 15 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι τιμές του αμεριακνικού αργού αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 30% στα υψηλά της συνεδρίασης στα 27,39 δολαρίων το βαρέλι. Το Brent σημείωσε άνοδο 24%.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αργότερα σε ένα tweet ανέφερε ότι μια περικοπή παραγωγής θα ήταν "μεγάλη για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου!" και ότι θα μπορούσε να είναι "ουσιαστικά περισσότερο" από 10 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι λεπτομέρειες της περικοπής παραγωγής παραμένουν ασαφείς και ο Helima Croft της RBC σημείωσε ότι οι Η.Π.Α. θα πρέπει να σταματήσουν κάτι.

"Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι Σαουδάραβες το έβλεπαν αυτό μέσα από το φακό της οικονομικής κρίσης και πιστεύουν ότι χρειάζονται μια απάντηση ανάλογη με την 08/09", ανέφερε.

"Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει ο Trump να τους βάλει μαζί στο πακέτο, για να το κάνουν αυτό", δήλωσε ο Croft. "Γνωρίζουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα για συνάντηση έκτακτης ανάγκης του ΟΠΕΚ . Θα ψάξουν για σημάδια ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα περιοριστεί. Θα παρακολουθούν τι συμβαίνει με την Επιτροπή Railroad του Τέξας και με τον Καναδά ", συμπλήρωσε.

Η παραγωγή πετρελαίου συζητείται συνήθως σε βαρέλια ημερησίως, αν και οι παρατηρήσεις του προέδρου Trump δεν έκαναν καμία αναφορά στο χρονοδιάγραμμα των περικοπών. Επιπλέον, δεν ήταν σαφές πώς θα διανεμηθούν οι περικοπές στις χώρες παραγωγής πετρελαίου.

Την Πέμπτη, η Σαουδική Αραβία, μέσω της επίσημης αντιπροσωπείας Τύπου τους, ζήτησε μια «επείγουσα» συνάντηση μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.

"Είναι προφανώς ευπρόσδεκτη. Θα είναι πολύ ευπρόσδεκτη από τον κλάδο βραχυπρόθεσμα. Όσο συνεχίζεται ο κορωνοϊός, υπάρχει μόνο μια σημαντική ποσότητα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που παράγεται κάθε μέρα ", δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας Robert Kaplan στο CNBC.

"Αυτό θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς βγαίνουμε από αυτόν τον ιό και θα επιταχύνουμε τον χρόνο, ελπίζουμε, όπου η ζήτηση για πετρέλαιο μπορεί να επανέλθει σε ισορροπία. Αλλά είμαστε πολύ μακρυά από αυτό και η αγορά έχει προειδοποιήσει ότι ακόμη και με μια ουσιαστική κίνηση από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία θα περάσει αρκετός καιρός να δουλέψουμε από ένα υψηλό επίπεδο υπερπροσφοράς »,.

Παρά το άλμα της Πέμπτης, το WTI εξακολουθεί να μειώνεται περισσότερο από 40% τον τελευταίο μήνα καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν πληγεί τόσο από πλευράς ζήτησης όσο και από πλευράς προσφοράς.

Η ζήτηση έχει εξατμιστεί καθώς η επιδημία έχει σταματήσει τα ταξίδια παγκοσμίως και επιβραδύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ ξέσπασε και ο πόλεμος τιμών μεταξύ των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.

Τον Μάρτιο ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία συνέστησε τη μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα καθώς η πανδημία επιβραδύνει τη ζήτηση. Όμως, η σύμμαχος του ΟΠΕΚ, Ρωσία απέρριψε την πρόταση, πυροδοτώντας τον πόλεμο τιμών μεταξύ των δύο χωρών.

Την Τετάρτη, η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή της σε ρεκόρ άνω των 12 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, αφού οι περικοπές στην παραγωγή OPEC + που είχαν συμφωνηθείπροηγουμένως έληξαν στο τέλος Μαρτίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης