Περιβάλλον

Mειώθηκαν 8,7% οι εκπομπές στην αγορά άνθρακα της ΕΕ το 2019 - Αυξήθηκαν των αεροπορικών εταιριών

Mειώθηκαν 8,7% οι εκπομπές στην αγορά άνθρακα της ΕΕ το 2019 - Αυξήθηκαν των αεροπορικών εταιριών

Οι στατικές εκπομπές που καλύπτονται από το σύστημα, όπως οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και τα εργοστάσια, ανήλθαν σε 1,536 δισ. τόνους ισοδύναμου CO2  


 

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που ρυθμίζονται από την ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα μειώθηκαν κατά 8,7% πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επεξεργάσθηκαν οι αναλυτές της Refinitiv.

Περίπου το 45% της παραγωγής αερίων θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρυθμίζεται από το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS), - κορωνίδας της πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη - με χρέωση του δικαιώματος έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκς η Refinitiv οι στατικές εκπομπές που καλύπτονται από το σύστημα, όπως οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και τα εργοστάσια, ανήλθαν σε 1,536 δισ. τόνους ισοδύναμου CO2 (CO2e), μειώθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η πτώση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των εκπομπών από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η παραγωγή από άνθρακα αντικαταστάθηκε από την παραγωγή με φυσικό αέριο και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

"Αυτή η σημαντική πτώση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ... δείχνει πόσο επιτυχές είναι το ευρωπαϊκό ETS και οι συναφείς πολιτικές για την ρύπανση καθὠς έχουν σταδιακά εξαλείψει τον άνθρακα και τον λιγνίτη στον τομέα της ενέργειας", δήλωσε ο διευθυντής της Carbon Market Watch, Sam Van den Plas.

Οι εκπομπές από την παραγωγή ενέργειας και θέρμανσης μειώθηκαν κατά 14%, φτάνοντας τους 766,9 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με αναλυτές την Τετάρτη 1.4.2020.

Ωστόσο, η μείωση των εκπομπών στον βιομηχανικό τομέα ήταν πολύ χαμηλότερη, με πτώση 2,7% στα 768,8 εκατομμύρια τόνους.

Οι αναλυτές σημείωσαν ότι αν και τα δεδομένα ήταν ελλιπή, το συνολικό ποσοστό μείωσης δεν είναι πιθανό να μεταβληθεί σημαντικά.

Οι εκπομπές από τις αεροπορικές εταιρείες με τις μεγαλύτερες εκπομπές στο ETS αυξήθηκαν το περασμένο έτος, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων από την NGO Transport & Environment’s (T&E).

Από τις 20 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στην αγορά άνθρακα, οι 14 είχαν υψηλότερες εκπομπές πέρυσι.
Οι εν λόγω 14 αερομεταφορείς εξέπεμψαν συνολικά 37,1 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,5 εκατομμύρια τόνους από το 2018, σύμφωνα με την T & E.

Η αγορά άνθρακα στην ΕΕ καλύπτει τις εκπομπές από πτήσεις εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης