Επικαιρότητα

Έρχεται μεγάλο σοκ στην ελληνική οικονομία, καταρρέουν ΑΕΠ, ελλείμματα, υποβαθμίσεις και στο βάθος 4ο μνημόνιο 30 δισ με όρους από τον ESM

tags :
Έρχεται μεγάλο σοκ στην ελληνική οικονομία, καταρρέουν ΑΕΠ, ελλείμματα, υποβαθμίσεις και στο βάθος 4ο μνημόνιο 30 δισ με όρους από τον ESM
Το συμπέρασμα είναι ότι ο λογαριασμός αρχίζει να γράφεται στην Ελλάδα και θα τον πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος θα είναι πολύ βαρύς και επώδυνος αυτός ο λογαριασμός
Η θεραπεία των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοιού θα αποδειχθεί χειρότερη από τον ίδιο τον κορωνοιό στην ελληνική οικονομία.
Η ελληνική κοινωνία δεν έχει αντιληφθεί τους κινδύνους, για την ώρα ο φόβος για την πανδημία επισκιάζει την επόμενη ημέρα αλλά οι πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν γιατί η κατάσταση στην οικονομία, δραματικά επιδεινώνεται.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι εάν δεν υπάρξει μέσα στον Μάιο 2020 αποκλιμάκωση του προβλήματος η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε 4ο μνημόνιο περί τα 30 δισεκ. με στόχο να διατηρήσει για λόγους ασφαλείας και το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. που μαζί με ελληνικά κεφάλαια φθάνει τα 30 δισεκ.
Τι ακριβώς συμβαίνει στην οικονομία;

-Ύφεση έως -8% με -10% ως προς το ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση και συνολική ύφεση που θα φθάσει το -5% με -7% με βάση αναθεωρημένες εκτιμήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το 2020 πέριξ των 176 με 178 δισεκ.

-Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει στο -5% του ΑΕΠ ή έλλειμμα 9 δισεκ.

-Η Ελλάδα θα δαπανήσει θεωρητικά πρωτογενή πλεονάσματα 3 ή 4 ετών με την παραδοχή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προ κρίσης ήταν στα 7 δισεκ.
Άρα η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 21 με 28 δισεκ. με πιθανότερο σενάριο να προσεγγίσει τα 30 δισεκ. που η Ελλάδα δεν διαθέτει.

-Η συνολική δαπάνη για την οικονομία ξεκίνησε με 5 δισεκ. φθάνει τα 15 δισεκ. ενώ είναι πολύ πιθανό να αγγίξει τα 30 δισεκ. ευρώ.

-Το ελληνικό χρέος επιδεινώνεται τόσο ως προς το προφίλ εξυπηρέτησης του όσο και ως ποσοστό ως προς το ΑΕΠ από 181% θα φθάσει στο 190% αρχικά.
Είναι προφανές ότι οι εκθέσεις βιωσιμότητας DSA θα αποδεικνύουν ότι το χρέος έγινε περισσότερο μη βιώσιμο, όλες οι παραδοχές στο δυσμενές σενάριο έχουν επιδεινωθεί.
 
-Αναμένονται υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας κατά 1 με 2 βαθμίδες φέρνοντας σε δύσκολη θέση πέραν από την Ελλάδα και την ΕΚΤ η οποία ενέταξε τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς πληρούνται ούτε τα ελάχιστα αποδεκτά κριτήρια.

-Είναι ξεκάθαρο όπως αναφέρουν και βουλευτές και ευρωβουλευτές της ΝΔ ο κίνδυνος να υπάρξει μείωση μισθών και μείωση συντάξεων είναι μεγάλος.
Η θεραπεία των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοιού θα αποδειχθεί χειρότερη σε σχέση με την πανδημία του κορωνοιού.
Θα αλλάξουν πολλά σε ασφαλιστικό, εργασιακά τα οποία θα αγγίξουν οριζόντια την ελληνική οικονομία.

-Η ανεργία θα αυξηθεί θα επαναπροσεγγίσει τις 900 χιλιάδες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ανεργία αποκλιμακωνόταν αλλά θα υπάρξει σοβαρή νέα κλιμάκωση.

-Ο Τουρισμός μαζί με τα περιφερειακά επαγγέλματα επίσης θα καταρρεύσει, θα υποστεί το μεγαλύτερο σοκ στην ιστορία του.
Εκτιμάται ότι θα χαθούν σχεδόν 25-30 δισεκ. σε σύνολο παραγωγής ΑΕΠ 55 δισεκ.
Ο τουρισμός όντως θα καταρρεύσει στην κυριολεξία.
Βέβαια ως πυρήνας που αντιστοιχεί στο 18% ή 34 δισεκ. στηριζόταν σε τουρίστες σακιδίου καθώς από τα 30 εκατ τουρίστες σχεδόν το 70% είναι τουρίστες σακιδίου που άφηναν ελάχιστα στην ελληνική οικονομία.

Πως θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις σοκ στην οικονομία;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει πανάκριβα τις τεράστιες δημοσιονομικές δαπάνες.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα θα έχει δύο επιλογές εάν οι δραματικές επιπτώσεις ξεπεράσουν τον Μάιο 2020.
1)Η Ελλάδα θα κάνει χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού εξαντλώντας το και μετά το πέρας της κρίσης θα βρεθεί εκτεθειμένη ως οικονομία και γυμνή απέναντι στις προκλήσεις.
To κεφαλαιακό μαξιλάρι των 30 δισεκ. έχει ένα σκοπό… να μην χρησιμοποιηθεί αλλά να παρέχει ασφάλεια, να είναι μια δικλείδα ασφαλείας για τα ομόλογα και την σταθερότητα της οικονομίας.  
2)Καταφεύγει στον ESM ή σε κάποιο εργαλείο που μπορεί να υπάρξει – όχι τα corona bonds – και να ζητήσει πρόσθετο δάνειο.
Ουσιαστικά θα πρόκειται κάτω από οποιαδήποτε σενάριο ένα τέταρτο μνημόνιο περίπου 30 δισεκ. με όρους και μέτρα λιτότητας τα οποία μπορεί να μην έχουν το βάρος των παλαιών μνημονίων αλλά σίγουρα ο έλληνας θα πληρώσει την δημοσιονομική εκτροπή.
Μπορεί για λόγους επικοινωνιακούς ή μικροπολιτικής να μην ο πουν μνημόνιο αλλά δάνειο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοιού αλλά στην πράξη θα είναι ένα 4ο μνημόνιο.

Τα μηνύματα

Το ελληνικό χρηματιστήριο έπεσε από τα υψηλά έτους -50% είχε την δεύτερη χειρότερη επίδοση διεθνώς.
Τα ελληνικά ομόλογα επέδειξαν την χειρότερη συμπεριφορά στην Ευρώπη ακόμη και μετά την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
Μας είπαν ότι η οικονομία ανακάμπτει, ότι χτίζονται σταθερές βάσεις και το αποτέλεσμα ήταν η δεύτερη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως στο χρηματιστήριο μετά την Αργεντινή.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο λογαριασμός αρχίζει να γράφεται στην Ελλάδα και θα τον πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος θα είναι πολύ βαρύς και επώδυνος αυτός ο λογαριασμός.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης