Πετρέλαιο

Τα πέντε διαγράμματα που εξηγούν την πτώση της τιμής του πετρελαίου - Η συνέχεια

Τα πέντε διαγράμματα που εξηγούν την πτώση της τιμής του πετρελαίου - Η συνέχεια
Το Ριάντ και η Μόσχα ανακοίνωσαν ξεχωριστά ότι θα πλημμυρίσουν την αγορά με πετρέλαιο τον Απρίλιο

Για σημαντική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας μέσα στο μήνα, κάνει λόγο το CNBC κοινoποιώντας πέντε διαγράμματα που περιγράφουν την τάση που θα επικρατήσει στην αγορά πετρελαίου. Λόγο ακόμα και για τιμή του πετρελαίου στα 10 δολ./βαρέλι έκανε ο Ravi Krishnaswamy, καθώς οι τιμές του μαύρου χρυσού θα συνεχίσουν να καταρρέουν και οι παραγωγοί πλημμυρίζουν την αγορά με αυξημένα επίπεδα παραγωγής που πιθανόν να διαρκέσουν «τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο».

Ειδικότερα, το Ριάντ και η Μόσχα ανακοίνωσαν ξεχωριστά ότι θα πλημμυρίσουν την αγορά με πετρέλαιο τον Απρίλιο. Αυτό, σε συνάρτηση με την κατάρρευση των τιμών και την πτώση της ζήτησης δρομολογούν νέα δεδομένα.





Ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου, το μέλλον της ζήτησης πετρελαίου τίθεται υπό αμφισβήτηση καθώς διαδόθηκε ο κοροναϊός, προκαλώντας το κλείσιμο εργοστασίων και την ακύρωση ταξιδιών στην Κίνα. Η ίδια σχεδόν κατάσταση επικρατεί στην Ευρώπη το τελυταίο 20μερο. Τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ μείωσαν τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου στις εκθέσεις του Μαρτίου.

Αύξηση της παραγωγής της  Σαουδικής Αραβίας

Η κρατική Saudi Aramco δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα παράσχει 12,3 εκατομμύρια bpd αργού πετρελαίου τον Απρίλιο. Αυτό είναι σχεδόν 2 εκατομμύρια bpd περισσότερο  σε σύγκριση με το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon.
Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφεραν επίσης ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή και ότι άλλες χώρες που έχουν την ικανότητα να αντλούν περισσότερα βαρέλια είναι πιθανό να το κάνουν, δήλωσε ο Ravi Krishnaswamy, ανώτερος αντιπρόεδρος της βιομηχανικής πρακτικής Frost & Sullivan Asia Pacific.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να αυξήσει την παραγωγή κατά 200.000 bpd σε 300.000 bpd βραχυπρόθεσμα και 500.000 bpd μακροπρόθεσμα. Η παραγωγή της ήταν περίπου 11,3 εκατομμύρια bpd τον Φεβρουάριο.




Σενάριο για 10 δολ/βαρέλι

Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα ότι η τιμή του πετρελαίου θα πέσει ακόμα και στα επίπεδα των 10 δολαρίων , δήλωσε ο Ravi Krishnaswamy, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν ξέρει  πόσο χαμηλό θα μπορούσε να φτάσει. Βέβαια, δε η τιμή του πετρελαίου., χωρίς να είμαστε σε θέση να αποκλείσουμε το οποιοδήποτε σενάριο. Προς το παρόν, όμως, οι τιμές θα συνεχίσουν να μετατοπίζονται, ενώ η ζήτηση, η παραγωγή και η ικανότητα αποθήκευσης είναι τρεις παράγοντες που πρέπει να προσέξουμε».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης