Μείωση σε Λιβύη, Βενεζουέλα – Συνεχής πτώση στο Ιράν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού
Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ σημείωσε άνοδο τον Μάρτιο από το χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία τον περασμένο μήνα, καθώς η Σαουδική Αραβία ενίσχυσε την παραγωγή μετά την κατάρρευση του συμφώνου του ΟΠΕΚ, αντισταθμίζοντας τις περαιτέρω μειώσεις από την Λιβύη, το Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Κατά μέσο όρο, ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου άντλησε 27,93 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον τελευταίο ηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα, αυξημένος κατά 90.000 bpd από τον Φεβρουάριο σύμφωνα με το Reuters.
Το σύμφωνο του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών, γνωστό ως OPEC +, κατέρρευσε στις 6 Μαρτίου, επιταχύνοντας την πτώση των τιμών που ήδη υποχωρούσαν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Το Brent έχει βυθιστεί κάτω από $ 22 το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.
Ενώ η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να ενισχύσει την προσφορά μετά την κατάρρευση της συμφωνίας OPEC +, η παραγωγή του ΟΠΕΚ δεν έχει αλλάξει ακόμη, επειδή οι εξαγωγικές συμφωνίες για την παραγωγή του Μαρτίου ήταν ήδη σε ισχύ, σύμφωνα με την Petro-Logistics, εταιρεία που παρακολουθεί τις μεταφορές πετρελαίου.
"Η προσφορά του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο είναι σε γενικές γραμμές αμετάβλητη σε σχέση με τον Φεβρουάριο, κυμαινόμενη στα χαμηλά ρεκόρ", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Petro-Logistics Daniel Gerber στο Reuters. "Οι κατανομές για τα βαρέλια του Μαρτίου ήταν κλειδωμένες τη στιγμή που κατέρρευσε η συμφωνία του ΟΠΕΚ + στις 6 Μαρτίου."
"Αυτό μπορεί να είναι η ηρεμία πριν από την καταιγίδα, καθώς πολλές χώρες του ΟΠΕΚ ανακοίνωσαν τη μεγιστοποίηση του εφοδιασμού και των εξαγωγών τους τον Απρίλιο. Τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι τα ποσοστά εξαγωγών από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Κουβέιτ άρχισαν να αυξάνονται. "
Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί είχαν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1,7 εκατομμύρια bpd μέχρι τις 31 Μαρτίου για να υποστηρίξουν τις τιμές.
Τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ που δεσμεύονται από τη συμφωνία εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις δεσμευμένες περικοπές τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα. Η συμμόρφωση ήταν 106% τον Μάρτιο, από 128% τον Φεβρουάριο.
Η παραγωγή τον επόμενο μήνα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Η Σαουδική Αραβία μειώνει τις εργασίες διύλισης τον Απρίλιο για να ενισχύσει τις εξαγωγικές δυνατότητες και, σύμφωνα με αξιωματούχο, σχεδιάζει να διακινήσει 10,6 εκατομμύρια bpd τον Μάιο.
Η παραγωγή του Φεβρουαρίου ήταν η χαμηλότερη από τον ΟΠΕΚ από τουλάχιστον το 2009, έτος κατά το οποίο ο οργανισμός πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μείωση της προσφοράς λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, εξαιρώντας τις μεταβολές των μελών από τότε, σύμφωνα με τα αρχεία των ερευνών του Reuters.
Μεταξύ αυτών που αντλούν περισσότερο, η Σαουδική Αραβία ενίσχυσε την παραγωγή κατά 100.000 bpd το Μάρτιο, παρόλο που ορισμένοι αγοραστές ζήτησαν να ακυρώσουν τα φορτία λόγω μειωμένης ζήτησης, ανέφεραν οι πηγές της βιομηχανίας.
Τα ΗΑΕ αυξάνουν επίσης την παραγωγή, όπως ανέφεραν οι πηγές, ενώ η Νιγηρία και το Ιράκ, οι οποίες καθυστέρησαν να κάνουν περικοπές το 2019, αύξησαν επίσης την ελαφρά παραγωγή λόγω των υψηλότερων εξαγωγών.
Η Βενεζουέλα, το Ιράν και η Λιβύη είχαν μειωμένη παραγωγή το Μάρτιο. Και οι τρεις εξαιρέθηκαν από τα όρια του ΟΠΕΚ λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ ή των εσωτερικών ζητημάτων που περιορίζουν την παραγωγή.
Το Ιράν είχε επίσης μείωση της χρήσης βενζίνης εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε η αναλυτής Sara Vakhshouri της SVB Energy International, αναβαθμίζοντας τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην προσφορά.
"Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχει μειωθεί κάτω από τα 2 εκατομμύρια bpd", δήλωσε. Ο μέσος όρος της έρευνας υπολόγισε την ιρανική παραγωγή στα 2,02 εκατομμύρια bpd, κάτω από 70,000 bpd.
Η Βενεζουέλα, επηρεασμένη τόσο τις κυρώσεις των ΗΠΑ όσο και τη μακροπρόθεσμη μείωση της παραγωγής, σημείωσε πτώση της παραγωγής και των εξαγωγών τον Μάρτιο.
Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη έχει βυθιστεί από τις 18 Ιανουαρίου εξαιτίας του αποκλεισμού λιμένων και πεδίων από ομάδες πιστές στον Khalifa Haftar. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 45.000 bpd τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα.
www.worldenergynews.gr