Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας μαζί με το διακριτό «μαξιλάρι» ρευστότητας για τους προμηθευτές

tags :
ΥΠΕΝ: Διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας μαζί με το διακριτό «μαξιλάρι» ρευστότητας για τους προμηθευτές
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι ο μηχανισμός εγγυοδοσίας για τις εταιρείες ενέργειας να συνδυασθεί με μέτρα όπως ο συμψηφισμός των οφειλών τους με τους Διαχειριστές, για πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς
Η ενίσχυση της ρευστότητας των εταιρειών ενέργειας, μέσω ενός διακριτού μηχανισμού εγγυοδοσίας, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις για πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, αποτελούν τους δύο «πυλώνες» που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ για τη στήριξη του κλάδου από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού. Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το σύνολο των μέτρων πρόκειται να οριστικοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε να ανακοινωθεί επίσημα από το υπουργείο.

Όσον αφορά το «μαξιλάρι» ρευστότητας, αυτό θα είναι ανεξάρτητο από το ταμείο εγγυοδοσίας για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης. Επομένως, θα λειτουργεί παράλληλα με το ταμείο που, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, θα αντλήσει από το Δημόσιο 1 δισ. ευρώ, ώστε με τη μόχλευση να συγκεντρωθεί ένα ποσό τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ για την παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης.

Υποστήριξη των διευκολύνσεων προς τους καταναλωτές

Προς το παρόν, δεν φαίνεται να έχει «κλειδώσει» το ύψος στο οποίο θα κινηθεί η αντίστοιχη «δεξαμενή» κεφαλαίων για τους προμηθευτές ενέργειας. Ωστόσο, όπως έχει γράψει το WorldEnergyNews, η εκτίμηση του επιτελείου του υπουργείου Ενέργειας τοποθετεί τα απαιτούμενα κεφάλαια στο ύψος των 650 εκατ. ευρώ.

Αναφορά στο ταμείο εγγυοδοσίας για τις εταιρείες προμήθειας έκανε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι το εν λόγω «μαξιλάρι» θα επιστρέψει στους προμηθευτές να υποστηρίξουν τα μέτρα για τους καταναλωτές (ήδη ανακοινώθηκαν από ορισμένες) χωρίς σοβαρές απώλειες.

Επίσης, κατά την ανακοίνωση των τριών νέων κατηγοριών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, και στους οποίους περιλαμβάνονται και οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως για τον κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνονται και διευκολύνσεις ρευστότητας.

Ηλεκτρονικά συμβόλαια προμήθειας

Σχετικά με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνεται η θέσπιση του κανονιστικού πλαισίου για τη διενέργεια συμψηφισμών των οφειλών των προμηθευτών προς τους Διαχειριστές, με δεδομένο εξάλλου ότι σήμερα ολοκληρώνεται και η σχετική διαβούλευση της ΡΑΕ. Έτσι, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να «τρέξουν» γρήγορα τα επόμενα βήματα της διαδικασίας, ώστε ει δυνατόν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στη δέσμη μέτρων θα συγκαταλέγεται και η απλοποίηση της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή, ένα μέτρο που όπως είχε αναφέρει στην πρόσφατη τηλεσύσκεψη με τις εταιρείες ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ.Θωμάς, εξέταζε να δρομολογήσει άμεσα το υπουργείο. Έτσι, φαίνεται πως θα ανοίξει ο δρόμος ώστε τα συμβόλαια προμήθειας να μπορούν να συναφθούν και σε ψηφιακή μορφή, με την ηλεκτρονική υπογραφή των καταναλωτών.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης