Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Σε χαμηλό 18 ετών το πετρέλαιο – Πτώση πάνω από 6% για το αργό και 9% για το brent

Σε χαμηλό 18 ετών το πετρέλαιο – Πτώση πάνω από 6% για το αργό και 9% για το brent

Εξανεμίζεται η ζήτηση ενώ λήγει την Τετάρτη και η συμφωνία του ΟΠΕΚ για τις περικοπές στην παραγωγή

 

Σε χαμηλό 18 ετών υποχώρησε το αμερικανικό πετρέλαιο   τη Δευτέρα 30.3.2020 σε χαμηλά επίπεδα 18 ετών καθώς η ζήτηση εξανεμίζεται και η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες ΟΠΕΚ προετοιμάζονται για να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Με το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου σε lockdown , καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται, η ζήτηση για πετρέλαιο έχει «χτυπήσει σε βράχo». Οι άνθρωποι δεν ταξιδεύουν και οι επιχειρήσεις έχουν επιβραδύνει τη λειτουργία τους μειώνοντας την ανάγκη για αεροπορικά καύσιμα και βενζίνη.

Το αμερικανικό West Texas Intermediate μειώθηκε κατά 6,6%, ή $ 1,42, για να διαμορφωθέι στα 20,09 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2002.

Νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση, το συμβόλαιο έχασε πάνω από 9% με το χαμηλό της συνεδρίασης στα 19,27 δολάρια.

Το συμβόλαιο είχε διαπραγματευτεί κάτω από το φράγμα των 20 δολαρίων ανά βαρέλι στις 20 Μαρτίου, αν και ήταν σε απλή διαπραγμάτευση για συμβόλαιο που έληγε.

Περί τις 22:31 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 6,37% στα 20,14 δολάρια το βαρέλι και το Brent σημείωνε απώλειες 9,39% στα 22,59 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Η μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης έρχεται ακριβώς καθώς λήγουν οι περικοπές στην παραγωγή OPEC +.

Από την 1η Απριλίου, η 14μελή ομάδα και οι σύμμαχοί της θα είναι σε θέση να αντλούν όσο το δυνατόν περισσότερο πετρέλαιο, ενώ η Σαουδική Αραβία είναι τις χώρες που έχει δεσμευθεί να αυξήσει την παραγωγή της.

Λαμβάνοντας υπόψη το χτύπημα τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι, παρά την υποχώρηση κατά 55% του WTI, αυτό το μήνα - το χειρότερο που έχει σημειωθεί - θα μπορούσε να κινηθεί ακόμα χαμηλότερα.

"Με τις συνέπειες του COVID-19 να συνεχίζουν να ζυγίζουν την παγκόσμια ζήτηση, είναι πιθανό η παγκόσμια χωρητικότητα αποθήκευσης αργού να φθάσει το μάξιμουμ το δεύετρο τρίμηνο του 2020, δημιουργώντας ένα εφιάλτικο σενάριο και την πιθανότητα ότι το αργό θα μπορούσε να δοκιμάσει το όριο των 10 $ / bbl", ανέφερε ο αναλυτής Raymond James , John Freeman σε σημείωμα στους πελάτες τη Δευτέρα.

Η ταχεία και απότομη πτώση του πετρελαίου οδήγησε τις εταιρείες ενέργειας να περικόψουν τα επενδυτικά κεφάλαια.

Οι εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής που εδρεύουν στις ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο. Καθώς αυτές οι εταιρείες αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις υποτιμημένες τιμές του πετρελαίου, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ένα κύμα ενοποίησης και πτώχευσης θα μπορούσε να είναι μπροστά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης