Επεκτείνεται η ενίσχυση των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους - Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για 45 μέρες

Επεκτείνεται η ενίσχυση των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους - Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για 45 μέρες
Συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις που συνιστούν το 76% των κωδικών δραστηριότητας
Σε επέκταση της ενίσχυσης των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους, ήτοι το 81% του δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα, προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και οι υπουργοί Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας, Γ. Βρούτσης.
Ο κ.Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανακουφίζει εργαζομένους και εργοδότες από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων, απλώνει δίκτυ προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον έκανε λόγο για σχέδιο στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας με αίσθημα δικαίου στο πλαίσιο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων.
"Η κυβέρνηση κατανέμει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το οικονομικό βάρος της υγειονομικής κρίσης με μεγαλύτερη συμμετοχή και συμβολή του κράτους.
Με σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια.
Για αυτό και εφαρμόζονται πολιτικές με στόχο να κρατηθεί η οικονομία όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, την μετά-κορονοϊό εποχή" είπε ο κ.Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας πέρα από την επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζομένους (81% του συνόλου του ιδιωτικού τομέα), την επέκταση της στήριξης, μέσα από διαφορετικά προγράμματα, 800.000 επιχειρήσεων (το 76% του συνόλου) αλλά και την κάλυψη 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών (75% του συνόλου).
Παράλληλα, τόνισε ότι το Δώρο Πάσχα θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους, με συμμετοχή του κράτους σε ποσοστό όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι σε προσωρινή αναστολή, ενώ θα δοθεί και έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στην υγεία και την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, ο κ.Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους το επίδομα των 800 ευρώ.
Συνολικά μπορούν να το λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως είπε, για όσους εργαζομένους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με οφειλές.
Παράλληλα, τόνισε ότι καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους επί του ονομαστικού τους μισθού για 45 μέρες στους εργαζόμενους αυτούς. Επιπλέον τούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών τους προς την εφορία για τέσσερις μήνες, αλλά και δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.
Σε αυτά τα μέτρα εντάσσονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου η ορισμένου χρόνου, με πλήρη η μερική η εκ περιτροπής απασχόληση.

Καλύπτονται 800.000 επιχειρήσεις

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης, τονίζοντας ότι πλέον καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις που συνιστούν το 76% των νομικών προσώπων.
Όπως είπε, οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται είναι ελάχιστες αφού καλύπτονται από τις ευνοϊκές προβλέψεις πολιτείας το 86% των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας.
Επιπλέον, ο κ.Σταϊκούρας τόνισε ότι για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που εντάσσονται, προβλέπεται μεταξύ άλλων αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία, για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία μηνός Απριλίου,  έκπτωση 25% εάν επιλέξουν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές, καθώς και ότι εάν οι πληρωτέες το μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές.
Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ.Σταϊκούρα είπε ότι το νέο πλαίσιο καλύπτει και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανεξάρτητου Νομικής μορφής, ενώ ανέφερε ότι θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστροφής προκαταβολής για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων ύψους 1 δισ. για την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων που είναι συνολικώς ή μερικώς επιστρεπτέα προς το κράτος .
Όπως είπε, η επιχορήγηση γίνεται απευθείας μέσω του TAXIS NET, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για το σχήμα αυτό θα πρέπει να εγγραφούν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από 2 έως 10 Απριλίου.
Το σχήμα αυτό έχει ως βασική στόχευση την στήριξη των επιχειρήσεων για να στηρίξουν την απασχόληση.

Στο σύνολο του η καταβολή του Δώρου Πάσχα

Όσον αφορά το δώρο του Πάσχα, ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους.
Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται θα πρέπει να το καταβάλουν στην προθεσμία που προβλέπει ο νόμος. 
Το ποσό του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί για το διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εργαζομένου καταβάλλεται από το κράτος

Με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν, το συνολικό, συνεκτικό πακέτο μέτρων για τον μήνα Απρίλιο είναι το εξής:

1ον. Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.
2ον. Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης.
3ον. Καλύπτονται, επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου.
4ον. Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
5ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του.
6ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, όπως αυτές οι κατηγορίες πολιτών παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.
7ον. Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.
8ον. Προβλέπεται Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας την δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.
Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται – είχαμε πει κατά 4 δισ. ευρώ – τελικά κατά 5 δισ. ευρώ.
Αυτό απαιτείται διότι:
- Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.
- Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.
- Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.
- Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Γεωργιάδης: Νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για να βρούμε λύσεις για το ζήτημα των επιταγών

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες προκειμένου να βρεθούν λύσεις στο ζήτημα των επιταγών, ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως ανέφερε, οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται 3μηνη αναστολή των χρεών τους, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την αποπληρωμή ενήμερων δανείων των επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο -  Μάιο - Ιούνιο.
"Η πατρίδα μας δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη, στο υγειονομικό και στο οικονομικό μέτωπο.
Η ζημιά στην οικονομία είναι μεγάλη", πρόσθεσε.
Για την επανεκίνηση την επόμενη μέρα, αρχές Απριλίου καταθέτουμε 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς, πρόσθεσε ο κ.Γεωργιάδης αναφέροντας πως πρέπει να υπάρξει συνείδηση ότι η ζημία στην οικονομία είναι μεγάλη.
Ο κ.Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι τα μέγιστα δυνατά, αλλά μπροστά μας θα έχουμε, όπως τόνισε, μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την οικονομία στην κατάσταση που ήταν πριν από την έναρξη αυτής της κρίσης.

Βρούτσης: Κοινός παρανομαστής όλων των μέτρων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας

Στόχος της κυβέρνησης και κοινός παρανομαστής όλων των μέτρων που ανακοινώθηκαν και ανακοινώνονται είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.
Όπως ανέφερε, οι τρεις δέσμες μέτρων αλλά και η τέταρτη που ανακοινώνουμε σήμερα συνιστούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας.
Κρίσιμος παράγοντας για το επόμενο διάστημα είναι η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα και η αλληλεγγύη, ανέφερε.
"Η κυβέρνηση δεν έμεινε ούτε αδρανής ούτε αμήχανη.
Αντιδράσαμε άμεσα και αποτελεσματικά", επισήμανε ο κ Βρούτσης.
Στις ανακοινώσεις που έκανε ο κ.Βρούτσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα δοθεί εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά και αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.
Όπως είπε, η κυβέρνηση εκτιμά - και το έχει αποδείξει διαχρονικά - απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας και γι΄ αυτό και θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους.
Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα - αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, το οποίο, όπως είπε, θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις.
Όπως είπε, η  πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάρτιο.
Ο κ.Βρούτσης τόνισε ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher, με απόλυτη διαφάνεια, ενώ επεσήμανε πως στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι - ελεύθεροι επαγγελματίες.

www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr