Αρχές Απριλίου το επόμενο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τον ΕΛΑΠΕ

Αρχές Απριλίου το επόμενο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τον ΕΛΑΠΕ
Στο δελτίο Ιανουάριου-Φεβρουάριου 2020, θα επικαιροποιηθεί η πρόβλεψη της λογιστικής εικόνας του Λογαριασμού, με αναθεώρηση των τιμών για ΟΤΣ και ρύπους
Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδώσει σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΑΠΕΕΠ το δελτίο Ιανουάριου-Φεβρουάριου 2020 για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, έπειτα από την δημοσίευση το Σάββατο (28/03) του δελτίου των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2019. Πιο συγκεκριμένα, το νέο δελτίο πρόκειται να εκδοθεί στις αρχές Απριλίου και σε αυτό ο Διαχειριστής θα επικαιροποιεί τις παραδοχές του για τις βασικές παραμέτρους (ΟΤΣ, τιμή δικαιωμάτων ρύπων) από τις οποίες εξαρτώνται τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού.

Όπως είναι φυσικό, με την επικαιροποίηση θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι εν λόγω παραδοχές, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις από τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας, τόσο στην Οριακή Τιμή Συστήματος όσο και στις τιμές των ρύπων. Επομένως, το επόμενο δελτίο θα αποτυπώνει πιο αντικειμενικά την πορεία εσόδων-εξόδων του ΕΛΑΠΕ εντός της τρέχουσας χρονιάς και, κατά συνέπεια, τη λογιστική του εικόνα στο τέλος του 2020.

Πλεόνασμα 83,99 εκατ. στο τέλος του 2019

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση στην έκδοση του δελτίου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019 οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στην ενσωμάτωση στον λογαριασμό των νέων εισροών-εκροών που επέφερε η συμμετοχή στην αγορά από τις αρχές Νοεμβρίου των έργων ΑΠΕ με ΣΕΔΠ και η συνεπακόλουθη έναρξη λειτουργίας του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (ΦοΣΕΤεΚ).

Σε κάθε περίπτωση, το νέο δελτίο θα χρησιμοποιεί ως αφετηρία για τις προβλέψεις του για το 2020 τη λογιστική εικόνα του ΕΛΑΠΕ στο κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς, όταν σύμφωνα με το δελτίο που εκδόθηκε το Σάββατο, ο Λογαριασμός παρουσίασε πλεόνασμα 83,99 εκατ. ευρώ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παραθέτει ο ΔΑΠΕΕΠ, στην εν λόγω εξέλιξη συνέβαλε το γεγονός ότι η μείωση των εισροών του ΕΤΜΕΑΡ, από την ελάττωση της χρέωσης βάσης για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, σχεδόν αντισταθμίσθηκε από την αύξηση στο 72% των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων, καθώς και το ποσό που παρέμεινε αδιάθετο από τον πόρο για την αντιστάθμιση ρύπων των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Επιπλέον 35,661 εκατ. από τα δικαιώματα ρύπων

Έτσι, η αναδρομική εκκαθάριση των εσόδων του ΕΤΜΕΑΡ, η οποία «πέρασε» στα στοιχεία Δεκεμβρίου, άγγιξε τα 84,759 εκατ. Στον αντίποδα, στις εισροές Δεκεμβρίου εγγράφηκαν ως πρόσθετο έσοδο 35,661 εκατ. από την αύξηση του ποσοστού των δικαιωμάτων ρύπων στο 72%, από 65%, καθώς και 43,33 εκατ. ευρώ ως αδιάθετο ποσό της ενίσχυσης για επιχειρήσεις τομέων και υποτομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα (Carbon Leakage), μετά την ολοκλήρωση της συμπληρωματικής εκκαθάρισης αντιστάθμισης της περιόδου 2016-2018.

Για την ιστορία, το δελτίο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019 προβλέπει πλεόνασμα 13,41 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, η παραδοχή για το 2020 της ΟΤΣ στα 60 ευρώ ανά MWh και των δικαιωμάτων στα 24 ευρώ ανά τόνο, έχουν ξεπερασθεί πλέον από τις εξελίξεις. Επίσης, για το 2020 το ποσοστό των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπής αερίων θερμοκηπίου λαμβάνεται παραδόξως στο 65%, παρόλο που για το 2019 έχει αναπροσαρμοσθεί στο 72%.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης