Επικαιρότητα

Aύριο 30/3 η κυβέρνηση παρουσιάζει σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας - Παράταση κλεισίματος καταστημάτων μέχρι 11/4

Aύριο 30/3  η κυβέρνηση παρουσιάζει σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας - Παράταση κλεισίματος καταστημάτων μέχρι 11/4
Το σχέδιο αποφασίστηκε την Κυριακή 29/3 σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 30/3 η κυβέρνηση.
Το σχέδιο αποφασίστηκε την Κυριακή 29/3 σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο Υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θ. Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθ. Πετραλιάς και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης.
Το ολοκληρωμένο Σχέδιο της κυβέρνησης πρόκειται να ανακοινωθεί το πρωί (στις 10:00 πμ) της Δευτέρας 30 Μαρτίου, από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδ. Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτση.

Σταϊκούρας: Διεύρυνση των ΚΑΔ εντός των ημερών

Το επόμενο στάδιο θα είναι οι στοχευμένες πολιτικές και δράσεις για τον πρωτογενή τομέα, τον τομέα τις ενέργειας, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα, τα αεροδρόμια και άλλους κλάδους που έχει εντοπιστεί ότι υπάρχουν προβλήματα.
Αυτό δήλωσε στην τηλεόραση του MEGA ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «αύριο, το αργότερο μεθαύριο, θα ακούσετε πολλά περισσότερα που θα έχουν να κάνουν και με διεύρυνση των ΚΑΔ και με ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή δεν θα επανέλθουμε σε συζήτηση ΚΑΔ».
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν κονδύλια ώστε να υπάρξει και μια ροή χρηματοδότησης προς τη χώρα, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- θα αξιοποιήσουμε τα σχετικά κονδύλια-, υπάρχει μία πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς πόρους και είναι αυτό το corona fund ύψους 37 δισ. ευρώ (που στην Ελλάδα αντιστοιχούν 1,8 δισ. ευρώ), πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε την τρέχουσα εβδομάδα, περικλείοντας αυτό το ποσό.
Από εκεί και πέρα υπάρχει μια συζήτηση, η οποία έχει ανοίξει και σε επίπεδο ηγετών, που έχει να κάνει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο οποίος διαθέτει περίπου 400 δισ. ευρώ και για τα οποία υπάρχει μία συζήτηση να διατεθούν σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού».
Ενώ, αναφορικά με τη χρήση του «μαξιλαριού», υποστήριξε ότι δεν μπορούμε το χρησιμοποιήσουμε τώρα, καθώς δεν γνωρίζουμε την έκταση της κρίσης.


Στους 37 οι νεκροί


Στους 37 αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε λίγες ώρες την Κυριακή (29/3/2020) πέντε άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή.
Τα πέντε τελευταία θύματα είναι ένας 40χρονος και τέσσερις ηλικιωμένοι, οι οποίοι νοσηλεύονταν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ο 40χρονος νοσηλευόταν με κιρσορραγία στο Αττικό, ένας 62χρονος στο Σωτηρία με καρδιολογικά προβλήματα, ένας 65χρονος στο ΑΧΕΠΑ και ένας 71χρονος από την Ξάνθη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (και οι δύο είχαν υποκείμενα νοσήματα), καθώς και μία 86χρονη στο Σισμανόγλειο.
Όσον αφορά στην Ξάνθη, πρόκειται για τον τρίτο θάνατο ασθενούς με κορωνοϊό.
Προηγήθηκε ένας ηλικιωμένος άνδρας από τον Εχίνο αλλά και ένας 46χρονος στρατιωτικός από το Κουτσό.
Την ίδια στιγμή η λίστα των κρουσμάτων που καταγράφονται στην πόλη αυξάνεται, καθώς δύο ακόμη στρατιωτικοί βρέθηκαν θετικοί.
Υπενθυμίζεται ότι ο Εχίνος βρίσκεται από την Τετάρτη (25/3/2020) σε καθεστώς υψηλής καραντίνας, ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί και φοιτητές που έχουν επιστρέψει από την Τουρκία και φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Ξάνθης.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα, τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 1.061.
Στο μεταξύ, «στις 15 Απριλίου θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων που πήραμε», όπως δήλωσε την Κυριακή 29/3 ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας πως ο επόμενος μήνας είναι «πάρα πολύ κρίσιμος» και δεν πρέπει να υπάρξει καμιά χαλάρωση.
Με τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας να βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιας και ο αρμόδιος γενικός γραμματέα, Β. Παπαγεωργίου, μετέβησαν την Κυριακή 29/3 στην Κοζάνη, για να βρεθούν μαζί με τους τοπικούς φορείς και τα στελέχη των περιοχών που τελούν σε καραντίνα.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων εάν κριθεί αναγκαίο, ενώ επανέλαβε ότι χρειάζεται «να δείξουμε συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων».
Ο ίδιος συμμετείχε σε σύσκεψη στη Νεάπολη, απ΄ όπου ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί για μια ακόμη εβδομάδα η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά, η οποία έχει παραταθεί μέχρι τις 6 Απριλίου.
Σημειώνεται ότι στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς θα βρέθηκε στη Σμίνθη, για να συζητήσουν με τον αντίστοιχο Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη τα ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή των μέτρων στον Εχίνο.


Παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι και 11/4 το «λουκέτο» στα καταστήματα


Σε παράταση του μέτρου των κλειστών καταστημάτων, λόγω του κορονοϊού, προχωρά η κυβέρνηση, καθώς το «λουκέτο» παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι και τις 11 Απριλίου.
Η προηγούμενη απόφαση ήταν για το χρονικό διάστημα από 14/3/2020 έως και 27/3/2020, ενώ η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ αναφέρει ότι το μέτρο παρατείνεται και μέσα στον Απρίλη.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρεται στην επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 28/3/2020 έως και 11/4/2020.

Πηγή:Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης