Διεθνή

Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί στην Ιταλία με 92.472 κρούσματα - 889 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί στην Ιταλία με 92.472 κρούσματα - 889 θάνατοι σε ένα 24ωρο
Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι μεγάλο σχέδιο οικονομικής αποκατάστασης, τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός
(upd7) Δεν έχει τέλος ο θρήνος στην Ιταλία με τη χώρα να σπάει στις 28 Μαρτίου 2020 το φράγμα των 10.023 νεκρών, με 889 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 92.472 ενώ 12.384 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 86.498 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 9.134 άνθρωποι ενώ 10.950 είχαν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο , δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 889 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.974 νέα κρούσματα. 1.434 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
3.856 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 26.676 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 39.533 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 39.415 και οι νεκροί 5.944 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 12.383 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.344. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 7.930 , με 362 νεκρούς.
Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού είναι ουσιαστικά σταθερός, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Χτύπημα και από την ΕΕ

Διπλά πληγωμένη αισθάνεται η Ιταλία, τόσο από τα ανελέητα πλήγματα του κορωνοϊού όσο και από τη στάση της ΕΕ, που εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων στη Σύνοδο Κορυφής με προεξάρχουσα τη Γερμανία.
Την ιταλική οργή αποτύπωσε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο της ύπαρξής της.
«Η αδράνεια θα άφηνε στα παιδιά μας το τεράστιο βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας», εκτιμά ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα ll Sole 24 Ore τονίζοντας την ανάγκη για ένα μεγάλο σχέδιο, ένα «European Recovery and Reinvestment Plan» που να στηρίζει και να προωθεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.
Στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης (26/3/2/2020), «περισσότερο από μια διαφωνία, υπήρξε μια σκληρή και ειλικρινής αντιπαράθεση» με τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, επειδή βιώνουμε μια κρίση η οποία προκαλεί μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των συμπολιτών μας και αποτελεί την αιτία μιας σοβαρής οικονομικής κάμψης».
«Στην Ιταλία, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τραγικές επιλογές. Στην Ευρώπη οφείλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τραγικές επιλογές.
Αν η Ευρώπη δεν αρθεί στο ύψος αυτής της χωρίς προηγούμενο πρόκλησης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του στα μάτια των πολιτών μας», προειδοποιεί o Conte.
Στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «στους συναδέλφους μου που επιχειρηματολογούσαν με όρους ESM (σ.σ.: ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), απάντησα πως δεν είναι ανάγκη να εξαντληθεί, επειδή δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα», υπογραμμίζει ο Conte.
«Ο ESM είναι ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε για να προσφέρει βοήθεια στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές απειλές που συνδέονται με ασύμμετρα σοκ. Ο κορωνοϊός αντίθετα προκαλεί ένα συμμετρικό σοκ, με αποτέλεσμα να ρίχνει στην ύφεση, με συγχρονισμένο και εντελώς αναπάντεχο τρόπο, τα οικονομικά και κοινωνικά συστήματά μας», επισημαίνει εκτιμώντας πως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την κρίση του 2008. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας» υπερτονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Mattarella: Η ΕΕ δεν έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα της απειλής

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella, σε νέο τηλεοπτικό μήνυμά του, αναφέρθηκε στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε, σε όλη την ήπειρο, από τον κορωνοϊό.
Ο Mattarella τόνισε με έμφαση ότι η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει την σοβαρότητα της απειλής αυτής και να παρέμβει με συγκεκριμένο τρόπο, πριν να είναι αργά.
Ο Ιταλός πρόεδρος υπενθύμισε τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην συνέχεια υπογράμμισε: «Δεν το έπραξε, ακόμη, το συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Αναμένουμε να συμβεί με συγκεκριμένο τρόπο, τις επόμενες ημέρες.
Απαιτούνται νέες κοινές πρωτοβουλίες, ξεπερνώντας παλαιά πρότυπα, τα οποία είναι έξω από την πραγματικότητα της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ήπειρός μας.
Ελπίζω όλοι να κατανοήσουν πλήρως, πριν να είναι πολύ αργά, την σοβαρότητα της απειλής για την Ευρώπη.
Η αλληλεγγύη δεν απαιτείται μόνον από τις αξίες της Ένωσης, αλλά αποτελεί και κοινό συμφέρον».
Πηγή:bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης