Διεθνή

H λυπητερή των 13 τρισ για την ίαση του κορωνοϊού θα πονέσει τους φορολογουμένους του πλανήτη

H λυπητερή των 13 τρισ για την ίαση του κορωνοϊού θα πονέσει τους φορολογουμένους του πλανήτη
Ο λογαριασμός θα είναι ακριβός, πολύ ακριβός και οι φορολογούμενοι του πλανήτη γη ας προετοιμαστούν - Tα δύσκολα για την τσέπη τους είναι εμπρός
Ο κορωνοιός έχει προκαλέσει μεγάλο σοκ στην παγκόσμια οικονομία, τρόμο στις κοινωνίες με θανάτους και κρούσματα, πλήττοντας τα συστήματα υγείας και βεβαίως δραματικές οικονομικές επιπτώσεις σε οικονομίες και χρηματιστήρια.
Απέναντι σε αυτό το πρωτοφανές σοκ οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες και παρουσίασαν μια πολυσύνθετη πρόταση που συνολικά αγγίζει τα 13 τρισεκ. δολάρια.
Τα 13 τρισεκ. δολάρια αντιστοιχούν στο 60% του αμερικανικού ΑΕΠ και στο 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Όμως ο κορωνοιός δεν είναι η αιτία αλλά η αφορμή, το διεθνές σύστημα ήταν παθογενές, άρρωστο, χειραγωγούμενο και στρεβλωμένο.
Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία πριν τον κορωνοιό επιβραδυνόταν, τα χρηματιστήρια σημείωναν ράλι.
Την ώρα που οι καμπύλες αποδόσεων στα ομόλογα αντιστρέφονταν σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους του ανοδικού οικονομικού κύκλου οι κεντρικές τράπεζες έριχναν στο τραπέζι νέα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης με ένα στόχο να στηρίξουν τις μετοχές υψηλά και να διατηρήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλά.
Την ίδια ώρα που κυριαρχούσε το 2019 μια πλασματική ευφορία οι εταιρίες και οι τράπεζες στην Wall Street δαπάνησαν σε επαναγορές ιδίων μετοχών και μερίσματα 1,22 τρισεκ. δολάρια δηλαδή ποσό που αναλογεί στο 61% του συνολικού πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τον Trump ύψους 2 τρισεκ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του κορωνοιού.
Όλα τα νομισματικά εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί ανήκουν στην κατηγορία μη συμβατή πολιτική, ή ανορθόδοξη πολιτική ή ακόμη χειρότερα ακραία τοξική στρατηγική.
Οι κυβερνήσεις δεν προέβησαν σε καμία μεγάλη μεταρρύθμιση – πλην κάποιων σοβαρών πρωτοβουλιών του Trump με τον εμπορικό πόλεμο – αλλά στην Ευρώπη δεν υπήρξε καμία ουσιώδης μεταρρύθμιση.
Φθάνοντας στο σήμερα ο κορωνοιός προκάλεσε τις συστημικές αλλαγές που απαιτούνταν και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα απαιτούνταν 1 ή 2 χρόνια… ένας ιός το πέτυχε σε 2-4 εβδομάδες.
Όμως κάποια στιγμή ο κορωνοιός θα κορυφώσει εάν δεν έχει κορυφώσει σε κάποιες περιοχές στον πλανήτη, ίσως ακόμη στις ΗΠΑ είναι στην αρχή και θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του προβλήματος σε 1 μήνα σε 3 μήνες σε κάποιο χρονικό διάστημα.
Την ώρα που σταδιακά ο κορωνοιός θα αποχωρεί από το προσκήνιο τα υφεσιακά μέτρα που έχουν ανακοινώσει οι κυβερνήσεις θα έρθουν στο προσκήνιο

Ποια είναι τα λάθη και γιατί η συνταγή θα αποδειχθεί χειρότερη από τον κορωνοιό;

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η συνταγή που έχουν υιοθετήσει κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για να καταπολεμήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοιού να αποδειχθούν χειρότερες από τον κορωνοιό;
Επί σχεδόν 12 χρόνια ο πλανήτης αναπτύχθηκε πάνω σε ένα μοντέλο οικονομικού ορθολογισμού που ωστόσο εξόκειλε, δεν δούλεψε και χρειάστηκαν οι ακραίες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για να δημιουργήσουν και συντηρήσουν φούσκες σε μετοχές και ομόλογα.
Η συνταγή που προτείνουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες
1)Περιλαμβάνει ακραία δημοσιονομική εκτροπή, σχεδόν όλοι οι προϋπολογισμοί θα πέσουν έξω και θα προκύψουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Αυτά τα ελλείμματα δημιουργήθηκαν για να καταπολεμηθεί ο κορωνοιός αλλά θα τα πληρώσει στο μέλλον ο φορολογούμενος πολίτης.
2)Περιλαμβάνει ακραία αύξηση του δημοσίου χρέους, μάλιστα είναι εισήγηση και του Draghi του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ ο οποίος εισηγήθηκε τα κράτη να υπερχρεωθούν και μάλιστα να διαγράψουν δάνεια προς επιχειρήσεις που θα κρατήσουν τους εργαζομένους τους.
Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει στο μέλλον την αύξηση του χρέους;
Η απάντηση προφανής ο φορολογούμενος.
3)Οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες μετά τον κορωνοιό θα επιβάλλουν ξανά προσαρμογή στους δημοσιονομικούς κανόνες.
Η προσαρμογή θα απαιτήσει θυσίες που ποιος θα τις πληρώσει ο φορολογούμενος.
4)Οι κεντρικές τράπεζες έχασαν την αξιοπιστία τους, αποκάλυψαν τον ρόλο τους είναι ένας να κρατήσουν φουσκωμένη την φούσκα μετοχών και ομολόγων.
Οι κεντρικές τράπεζες κατασκεύασαν μια οικονομία Φρανκενστάιν, μια τερατογένεση αντί να στοχεύουν στην οικονομική σταθερότητα συνέδεσαν την πορεία των οικονομιών με την συμπεριφορά χρηματιστηρίων και ομολόγων, η αλληλεξάρτηση είχε ως συνέπεια κάθε φορά που κάτι συμβαίνει στα χρηματιστήρια να έχει άμεση επίδραση στις οικονομίες ενώ έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.
5)Οι κεντρικές τράπεζες παραβίασαν το καταστατικό τους, με την δήλωση ότι θα κάνουν ότι χρειαστεί.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει αγοράσει ETFs δηλαδή μετοχές σχεδόν το 90% και χάνει ήδη 25 δισεκ. δολάρια.
Το ίδιο έκανε και η FED ο Powell από ορθολογιστής κεντρικός τραπεζίτης έγινε δεκανίκι της κυβέρνησης και της Wall το ίδιο και η ΕΚΤ μέσω της άρρωστης ποσοτικής χαλάρωσης.
Ενώ 13 τρισεκ. θα πέσουν στο σύστημα οι πολίτες θα πάρουν π.χ. στις ΗΠΑ 1.000 δολάρια ο κάθε ένας με βάση ορισμένα κριτήρια.
Οι κεντρικές τράπεζες δεν βελτίωσαν την ευημερία των πολιτών αλλά δια της χειραγώγησης μετοχών και ομολόγων κατασκεύασαν πλασματικές αξίες και εικονικές οικονομίες.
6)Το άθροισμα όλων αυτών είναι ένα στο τέλος της ημέρας όταν θα φύγει ο κορωνοιός οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον κορωνοιό.
Ο λογαριασμός θα είναι ακριβός, πολύ ακριβός και οι φορολογούμενοι του πλανήτη γη ας προετοιμαστούν τα δύσκολα για την τσέπη τους είναι εμπρός.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης