Απρόσκοπτη είναι η παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρισμού, με μόνο φόβο σε ΑΗΚ και Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς την πιθανότητα μόλυνσης προσωπικού, κυρίως στις μονάδες παραγωγής και στο κέντρο ελέγχου του συστήματος μεταφοράς και διανομής. Για τον λόγο αυτό και λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας, αλλά και έχουν γίνει σχεδιασμοί για μέτρα έκτακτης ανάγκης αν χρειαστεί.
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο 48ωρο έχει αρχίσει να μειώνεται. Η μείωση φτάνει μέχρι στιγμής μέχρι και το 10% σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν από χθες αναμένεται να μειώσουν κι άλλο τη συνολική κατανάλωση. Αιτία το κλείσιμο καταστημάτων, γραφείων και η αναστολή λειτουργίας ή η κάθετη μείωση παραγωγής κάποιων βιομηχανικών μονάδων.
Η μείωση παρατηρείται κυρίως τις ώρες από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, ενώ η απογευματινή-βραδινή κατανάλωση παραμένει στα συνήθη επίπεδα. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες η πιο ψηλή ζήτηση στις ώρες πριν το μεσημέρι -που τις καθημερινές είναι γύρω στις 11:00- κυμαίνεται στα 500 μεγαβάτ έναντι των 600 μεγαβάτ την περασμένη εβδομάδα. Η ώρα αιχμής το απόγευμα και το βράδυ είναι γύρω στις 7:00 και η ζήτηση κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 700 μεγαβάτ.
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Γιώργος Ασιήκαλης, η διαθεσιμότητας της παραγωγής ηλεκτρισμού επιτρέπει απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρισμού, με την προσοχή να στρέφεται στην επίσης απρόσκοπτη 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου (SCADA). Για τον λόγο αυτό, οι μηχανικοί του κέντρου ελέγχου έχουν χωριστεί σε δύο ξεχωριστές ομάδες ώστε η κάθε ομάδα να καλύπτει πάντα η ίδια κάθε βάρδια. Σε κάθε αλλαγή βάρδιας γίνεται απολύμανση γραφείων, εξοπλισμού και χώρων. Οι μηχανικοί περιορίζουν πλήρως τις κινήσεις και επαφές τους όταν δεν εργάζονται. Φυσικά απολύτως κανένας δεν εισέρχεται στο Κέντρο Ελέγχου πλην των εργαζόμενων σε κάθε βάρδια.
Ανάλογα μέτρα, με αλλεπάλληλες απολυμάνσεις, διπλές ομάδες ώστε αν υπάρξει συμβάν στη μία να μπορεί να διεκπεραιώσει πλήρως τις εργασίες η άλλη, έχει πάρει και η ΑΗΚ στις μονάδες παραγωγής, που έχουν μετατραπεί σε φρούρια, ώστε να αποκλειστεί πλήρως η είσοδος τρίτων προσώπων. Τόσο στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, όσο και στην ΑΗΚ, ιδιαίτερα στην παραγωγή και τη διανομή, θα είναι σοβαρό πλήγμα η μόλυνση στελεχών, αφού ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης.
Πηγή: philenews.com
www.worldenergynews.gr