Πετρέλαιο

Πιθανή συνεργασία Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ για να τερματιστεί η ελεύθερη πτώση των τιμών πετρελαίου

Πιθανή συνεργασία Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ για να τερματιστεί η ελεύθερη πτώση των τιμών πετρελαίου
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και σε φιλολογικό επίπεδο

Το σενάριο συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας εξετάζεται σε φιλολογικό επίπεδο από την αρχή της εβδομάδας. Από τη στιγμή μάλιστα, που οι τιμές πετρελαίου καταρρέουν, η πλειοψηφία των ξένων μέσων ενημέρωσης αναφέρεται εκτενώς στο εν λόγω θέμα.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Dan Brouillette προώθησε τη Δευτέρα την ιδέα μιας συμμαχίας με τη Σαουδική Αραβία - τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο - η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τις εγχώριες πετρελαϊκές εταιρείες να αντισταθούν στην μεγάλη αυτή πίεση που υφίστανται.
«Υπάρχουν πολλές προτάσεις και σκέψεις, αλλά τίποτα προς το παρόν σε επίσημο επίπεδο» είπε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του Bloomberg, o υπουργός.
Ενδεικτικό βέβαιο της συγκεκριμένης πρόθεσης, ο διορισμός ειδικού εκπροσώπου στην  Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα, με το ΥΠΕΝ των ΗΠΑ να αμφισβητεί αυτού του είδους τη σύνδεση.

Κατάρρευση τιμών

Υπενθυμίζεται πως το επίπεδο της πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού έφτασαν και τα 22 δολ./βαρέλι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και της διαμάχης της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία για την παραγωγή πετρελαίου. Πολλοί παραγωγοί από το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ είναι απίθανο να επιβιώσουν για παρατεταμένη περίοδο με αυτές τις τιμές.
Μια νέα συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα.
«Στο πλαίσιο της διαδικασίας της δημόσιας πολιτικής, αν θέλετε, οι εταίροι μας αλληλεγγύης συναντώνται συχνά και μιλάνε για διάφορα θέματα, αλλά δεν έχουμε λάβει απόφαση σχετικά με αυτό» πρόσθεσε ο υπουργός στο Bloomberg.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης