Θετικό κλίμα στη Wall, στο +2,39% ο Dow, μετά την ιστορική συμφωνία στη Γερουσία, στο +1,15% ο S&P 500 - Κέρδη +1,79% ο DAX

Θετικό κλίμα στη Wall, στο +2,39% ο Dow, μετά την ιστορική συμφωνία στη Γερουσία, στο +1,15% ο S&P 500 - Κέρδη +1,79% ο DAX
Οι Αμερικάνοι γερουσιαστές και η κυβέρνηση Trump κατέληξαν σε συμφωνία επί του πακέτου των μέτρων για τον κορωνοϊό
(upd) Παρά τα ισχυρά αρχικά κέρδη που κατέγραψε η Wall Street έως +6%, η άνοδος μετριάστηκε προς το τέλος της συνεδρίασης καθώς παρά το υπέρογκο πακέτο των 2 τρις. δολαρίων που ανακοίνωσε η Γερουσία για τη στήριξη της οικονομίας, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοιού εντείνονται καθώς πλέον πάνω από τρισ. άνθρωποι σε δεκάδες βρίσκονται σε καραντίνα.
Σημαντικό ρόό διαδραμάτισαν και οι αποσαφηνίσεις που δόθηκαν για τις επαναγορές μετοχών. 
Αρχικά είχε λεχθεί ότι όσες εταιρίες λάμβαναν κρατική βοήθεια δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν ίδιες μετοχές μέχρι την λήξη του δανείου συν ένα χρόνο. 
Εν συνεχεία αποσαφηνίστηκε ότι οι επαναγορές ιδίων μετοχών δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο για ένα χρόνο και η εξέλιξη αυτή έδωσε ώθηση στις μετοχές σε συνδυασμό με το πακέτο στήριξης των 2 τρισεκ. δολαρίων. 
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αγορές στην Ευρώπη δέχθηκαν θετικά την ιστορική συμφωνία στη Γερουσία των ΗΠΑ επί του πακέτου Trump, σχετικά τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 2 τρις δολαρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιδημία του κορωνοϊού. 
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, να εξετάσουν την έκδοση ευρωομολόγων (corona bonds), ενδεχόμενο στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (24/3) ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άλμα 2.112,98 μονάδες ή 11,37% και έκλεισε στις 20.704,91 μονάδες. 
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1933. 
Ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 209,93 μονάδες ή 9,38% στις 2.447,33 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq προσέθεσε 557,18 μονάδες ή 8,12% στις 7.417,86 μονάδες.
Σήμερα 25 Μαρτίου οι βασικοί δείκτες κινούνται ως εξής 
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη +2,39% στις 21.200 μονάδες.
Κέρδη +1,15% στις 2.475 μονάδες σημείωσε ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500.
Στις 7.384 μονάδες με πτώση -0,45% έκλεισε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.
Ο δείκτης VIX βρίσκεται στις 63,46 μονάδες από υψηλό ημέρας 68 μονάδες. 
Κέρδη +1,79% στις 9.874 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη. 

Image
Image
Την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει τεράστιο σοκ για το εγγύς μέλλον ενώ στη συνέχεια θα ανακάμψει, εξέφρασε ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ίδιος προέβλεψε ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 30%, υψηλότερο σε σχέση με τη Μεγάλη Ύφεση. 
Ωστόσο, σήμερα (25/3/2020) μετρίασε τις αρνητικές εκτιμήσεις λέγοντας πως ενώ η βραχυπρόθεσμη ζημιά θα είναι τρομακτική, πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για ένα αναμενόμενο πλήγμα λόγω των προσπαθειών για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
«Αυτός ο αριθμός θα είναι απαράμιλλος, αλλά μην αποθαρρύνεστε.
Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο τρίμηνο, και όταν ο ιός φύγει και εάν παίξουμε τα χαρτιά μας σωστά και κρατήσουμε τα πάντα ανέπαφα, ο καθένας θα επιστρέψει στη δουλειά και όλα θα είναι καλά» δήλωσε ο Bullard μιλώντας στο CNBC.
Την αισιοδοξία για την μακροπρόθεσμη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι εν μέσω απότομης ύφεσης, που ωστόσο δεν θα διαρκέσει.
«Είναι πιθανό να υπάρξει μια πολύ απότομη, μικρή - ελπίζω μικρή- ύφεση το επόμενο τρίμηνο, διότι όλα κλείνουν φυσικά» δήλωσε μιλώντας στο CNBC.
«Αν δεν υπάρξει μεγάλη ζημιά στο εργατικό δυναμικό, στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του shutdown -όσο κι αν διαρκέσει- τότε θα μπορούσαμε να δούμε μια αρκετά γρήγορη ανάκαμψη» τόνισε.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, απροσδόκητη άνοδο κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (25/3) στοιχεία της Υπηρεσίας Απογραφής της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά +1,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί πτώση -0,2% την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση κατά -1%.
Εάν εξαιρεθεί ο τομέας των μεταφορών, οι παραγγελίες σημείωσαν πτώση της τάξεως του -0,6% έναντι μηνιαίας ανόδου +0,6% τον Ιανουάριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -0,4%.
Οι παραγγελίες στον τομέα των μεταφορών κατέγραψαν μηνιαία άυξηση της τάξεως του +2%, συμβάλλοντας στην άνοδο του ευρύτερου δείκτη, ενώ οι παραγγελίες μεταποιητικών αγαθών που έχουν ήδη αποσταλεί αυξήθηκαν κατά +0,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, οι τομείς που κατέγραψαν μηνιαία πτώση ήταν αυτοί των μετάλλων, των μηχανημάτων, των υπολογιστών και του εξοπλισμού δικτύωσης.
Όσον αφορά τον δείκτη που αφορά τις επιχειρηματικές επενδύσεις στον τομέα διαρκών αγαθών, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -0,8% σε μηνιαία βάση, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση μέσα στους επόμενους μήνες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Occidental Petroleum 
ανακοίνωσε ότι θα ψαλιδίσει και άλλο το σχέδιο κεφαλαιακών δαπανών για το 2020, στα 2,7 δισ. δολάρια, από 2,9 δισ. δολάρια, μετά και τη ραγδαία πτώση των τιμών εμπορευμάτων.
Στις 10 Μαρτίου, η εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου είχε μειώσει τις σχεδιαζόμενες δαπάνες στα 3,5 έως 3,7 δισ. δολάρια, από 5,2-5,4 δισ. δολάρια προηγουμένως.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει επίσης τα κόστη της περαιτέρω κατά τουλάχιστον 600 εκατ. δολάρια, πρόσθετα στις περικοπές των 1,1 δισ. δολαρίων που είχε ήδη ανακοινώσει. 
Οι νέες περικοπές κόστους περιλαμβάνουν σημαντικές μειώσεις αποδοχών για τα ανώτερα στελέχη.

Ιστορική συμφωνία στο Κογκρέσο


Σε μια ιστορική συμφωνία κατέληξαν σήμερα Τετάρτη 25/3 τα ξημερώματα και ύστερα από ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επί του πακέτου Trump σχετικά τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 2 τρις δολαρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει αρχίσει με ραγδαίους ρυθμούς τις ΗΠΑ.
Όπως ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου Eric Ueland, οι Αμερικάνοι γερουσιαστές και η κυβέρνηση Trump κατέληξαν σε συμφωνία επί του πακέτου των μέτρων.
«Έχουμε συμφωνία» είπε ο Ueland σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.
«Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί και αφού τελειώσουμε με ότι λεπτομέρειες έχουν απομείνει, θα είμαστε έτοιμοι να το δημοσιοποιήσουμε νωρίς σήμερα το πρωί» ανέφερε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Πάντως, μέχρι στιγμής το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, το πακέτο προβλέπει τη διάθεση ποσού ύψους 500 δισ δολαρίων για τη στήριξη των βιομηχανιών που έχουν πληγεί από την επιδημία καθώς και άμεσες πληρωμές έως και 3.000 δολαρίων σε εκατομμύρια οικογένειες.
Παράλληλα 350 δισ δολάρια θα δοθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 250 δισ δολάρια θα δοθούν ως βοήθημα ανεργίας ενώ θα διατεθεί και το ποσό των 75 δις δολαρίων ως ενίσχυση στα νοσοκομεία.
Μόλις ολοκληρωθεί η σύνταξη του κειμένου του νομοσχεδίου, αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία στη Γερουσία προκειμένου να εγκριθεί και κατόπιν θα ακολουθήσει αντίστοιχη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Κατόπιν για να γίνει νόμος του κράτους, το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.

Ακραία μεταβλητότητα στις ευρωαγορές, σε σοκ οι οικονομίες

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν οι αγορές στην Ευρώπη, μετά το ανοδικό ξέσπασμα, καθώς η δημοσίευση των στοιχείων για τη δραματική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, επιδείνωσε το κλίμα.
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, να εξετάσουν την έκδοση ευρωομολόγων (corona bonds), ενδεχόμενο στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία.
Οι οικονομικές συνέπειες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού κυριαρχούν, παρά την πρωτοφανή στήριξη από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.
Ειδικότερα, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 1,8% στις 9.562 μονάδες, από +3,7% νωρίτερα.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,6% στις 5.495 μονάδες, από +5%.
Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,6% στις 4.270 μονάδες.
Στις 16.950 μονάδες διαπραγματεύεται ο FTSE MIB στο Μιλάνο, με οριακή μεταβολή 0,16%, από +5% νωρίτερα.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχωρεί 0,1% στις 6.744 μονάδες.
Νωρίτερα, οι δείκτες κατέγραψαν ισχυρή άνοδο, μετά το εντυπωσιακό ράλι της Τρίτης, με όχημα την ιστορική συμφωνία στη Γερουσία των ΗΠΑ για το πακέτο Trump, ύψους 2 τρισ. δολ.

Έκκληση Lagarde για έκδοση corona bonds

Να εξετάσουν σοβαρά την έκδοση ένα εφάπαξ κοινού χρέους (corona - bonds) προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, κάλεσε τα κράτη μέλη η πικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.
Σε παρέμβασή της κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 24 Μαρτίου 2020, η Lagarde είπε ότι πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά, δίπλα στη χρήση των μέσων του ESM.
Το Eurogroup δεν συζήτησε την αμοιβαία αναγνώριση του χρέους σε αυτό το στάδιο, ανέφεραν πηγές σε ξένα μέσα ενημέρωσης.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Lagarde πρότεινε την ιδέα, αλλά δήλωσε ότι υπήρξε αντίθεση από τη Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες παραδοσιακά είναι αντίθετες με οποιαδήποτε κοινή έκδοση χρεών.
Ωστόσο υπήρξε μεγάλη υποστήριξη από το Club Med (μεσογειακές χώρες), ανέφερε αξιωματούχος.

Ifo: Σε σοκ η γερμανική οικονομία

Στο χαμηλότερο σημείο μετά το 2009 υποχώρησε τον Μάρτιο του 2020 το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, γεγονός που αποτελεί ακόμα μία ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βαδίζει προς την ύφεση λόγω του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 86,1 (έναντι εκτιμήσεων για 87,7) από 96 τον Φεβρουάριο του 2020.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση μετά την επανένωση της Γερμανίας και το μικρότερο μέγεθος μετά τον Ιούλιο του 2009» δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest.
«Η γερμανική οικονομία είναι σε σοκ» τόνισε.

Μήνυμα του Eurogroup για πιστωτική γραμμή

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, Centeno και Regling έστειλαν μήνυμα ότι ο ESM  μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να στηρίξει τις οικονομίες από την επίδραση του κορωνοιού, ωστόσο το βασικό εργαλείο είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL.
Για τα ευρωομόλογα τόνισαν ότι αποτελούν μέρος των εναλλακτικών, αλλά απαιτούνται ακόμη διάφορες συζητήσεις... κοινώς... θα το εξετάσουν στο μέλλον.
Στο πλαίσιο του Eurogroup στις 24 Μαρτίου για μια ακόμη φορά κυριάρχησε η γερμανική θέση... ενώ δεν πέρασε η θέση των Ιταλών - που βιώνουν μια κόλαση με τον κορωνοϊό - που ζητούσαν εκδόσεις ευρωομολόγων.
Σημειώνεται ότι οι Γερμανοί είχαν αντιταχθεί στο ευρωομόλογο ή corona bond αλλά είχαν συναινέσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή με τυπικούς - συμβολικούς όρους.
Εν τω μεταξύ για μια ανθρώπινη τραγωδία εξαιτίας του κορωνοϊου μίλησε ο Μ. Centeno μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.


Νέα κέρδη για τις αγορές της Ασίας μετά το «άλμα» στη Wall - Στο +8,13% ο Nikkei, ο Kospi +5,89%

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα Τετάρτη (25/3) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενος ώθηση από το χθεσινό «άλμα» στη Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να σημειώνει η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από το 1933.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με σημαντικά κέρδη της τάξεως του +8,13% στις 19.547,50 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +5,54% στις 4.998,10 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +5,89% στις 1.704,76 μονάδες, ενώ ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη ενισχύεται κατά +5,09% στις 2.482,23 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +3,97% στις 23.563 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν τα κέρδη και για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο ποίος έκλεισε στο +3,87% και τις 9.644,75 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +2,17% στις 2.781,59 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +3,22% και τις 10.241,08 μονάδες.
Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1933, καθώς έκλεισε στο +11,37% και τις 20.704,91 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά +9,38% στις 2.447,33 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +8,12% στις 7.417,86 μονάδες, με τους οικονομολόγους ωστόσο να εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα καταγραφούν νέες απώλειες, καθώς καμία άνοδος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Wall δεν ξεπέρασε τη μία μέρα.
«Σήμερα ήταν μία καλή μέρα, αλλά δε θα θεωρούσαμε απαραίτητα ότι πρόκειται για μία στιγμή αλλαγής», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Wells Fargo Private Bank, Adam Taback, μετά το κλείσιμο της Wall.
Από την πλευρά του, η επικεφαλής επενδύσεων της Northern Trust Wealth Management, Katie Nixon, τόνισε ότι ενέργειες κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας στις ΗΠΑ «είναι για να διατηρήσουν ζωντανό τον ασθενή που βρίσκεται στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών, προκειμένου να του παρασχεθεί θεραπεία».

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου

Άνοδο καταγράφει σήμερα και το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, μετά την απροσδόκητη πτώση που σημειώθηκε στα αποθέματα ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +2,69% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 27,88 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +3,67% στα 24,89 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου τα αποθέματα ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου 2020 υποχώρησαν κατά 1,24 εκατ. βαρέλια, έναντι πτώσης 421 χιλ. βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα.
«Η τιμή του πετρελαίου σκαρφαλώνει ψηλότερα, κυρίως στις πλάτες του ασθενέσθερου δολαρίου, το οποίο προέκυψε από τα πρωτοφανή μέτρα της Fed», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της OANDA, Edward Moya.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «η μεταβλητότητα στις τιμές του αμερικανικού αργού θα παραμείνει υψηλή και οι επενδυτές δεν πρέπει να εκπλαγούν εάν αυτό το ράλι τελικά ξεθωριάσει».
Παρά το γεγονός ότι τα νέα μέτρα στήριξης της Federal Reserve έδωσαν ώθηση στις τιμές του «μαύρου χρυσού», η συνεχής μείωση της παγκόσμιας ζήτησης θα μπορούσε να ασκήσει νέες πιέσεις βραχυπρόθεσμα.


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr