Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε καραντίνα 2,8 δισ άνθρωποι διεθνώς λόγω κορωνοϊού - Καθολική εξάπλωση με 407.485 κρούσματα και 18.227 νεκρούς – Επιδείνωση στην Ιταλία

Σε καραντίνα 2,8 δισ άνθρωποι διεθνώς λόγω κορωνοϊού - Καθολική εξάπλωση με 407.485 κρούσματα και 18.227 νεκρούς – Επιδείνωση στην Ιταλία
ΕΕ, ΗΠΑ επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα και απαγορεύουν την κυκλοφορία των πολιτών – Αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις στην Wuhan στις 8/4
Σε καραντίνα έχει τεθεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο οποίος πλέον έχει πλήξει κάθε γωνιά του πλανήτη ύστερα από τουλάχιστον τρεις μήνες από την εμφάνιση του στην πόλη Wuhan της Κίνας.
H Ιταλία συνεχίζει να αποτελεί το δραματικό επίκεντρο στην Ευρώπη, καθώς ενώ τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν σημάδια ύφεσης στις 24 Μαρτίου σημειώθηκε έκρηξη νεκρών και κρουσμάτων. 
Με βάση πληροφορίες σχεδόν 2,8 δισεκ. άνθρωποι σε όλοι τον κόσμο τελούν υπό κάποιας μορφής μικρής ή μεγάλης κλίμακας καραντίνα. 

Και οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, όπως και τα δύο μη μέλη του (Αγία Έδρα και Παλαιστίνη) έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, τη στιγμή που ο δυτικός κόσμος – και όχι μόνο – βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις, καθώς οι κυβερνήσεις η μια μετά την άλλη αποφασίζουν και επιβάλλουν πρωτοφανή απαγορευτικά και περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση και η διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν τον προσεχή Ιούλιο - Αύγουστο στο Τόκιο της Ιαπωνίας, αναβλήθηκαν λόγω της επιδημίας για το 2021.
Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί 407.485 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 18.227 νεκροί ενώ 104.234 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε κάποιας μορφής καραντίνα, αριθμός που διαρκώς αυξάνεται καθώς στο μπλοκ των κρατών που υιοθετούν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις πολιτών εισήλθαν τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και μια σειρά από Πολιτείες των ΗΠΑ.
Στην ΕΕ, η οποία αυτή τη στιγμή δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα, τα περισσότερα κράτη έχουν θέσει ήδη σε εφαρμογή αυστηρά περιοριστικά μέτρα ενώ αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και στις ΗΠΑ, όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός – με απόφαση των κυβερνητών των Πολιτειών – έχει τεθεί σε κάποιας μορφής καραντίνα.
Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εξακολουθεί να στέλνει αντιφατικά μηνύματα, καθώς είπε ότι σε δύο εβδομάδες θα επανεξετάσει τα μέτρα καραντίνας που έχουν επιβληθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ότι οι ΗΠΑ θα είναι ανοιχτές για business.
Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου δίνει μια άνευ προηγουμένου μάχη προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του ιού και να περιορίσει τις ανθρώπινες απώλειες, θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Κίνα.
Αν και τα τελευταία 24ωρα διατυπώνονται ανησυχίες καθώς καταγράφεται αύξηση των «εισαγόμενων» κρουσμάτων - πολιτών από το εξωτερικό που επιστρέφουν στην Κίνα -, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως στις 8 Απριλίου αίρονται οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στις μετακινήσεις των πολιτών της Ουχάν, της πόλης από όπου ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.
Και αυτό αναμφίβολα είναι ένα πρώτο αισιόδοξο νέο.

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 407.485.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 18.227 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 104.234 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 6.820 νεκρούς (793 νεκρούς στις 21/3, 743 24/3, ρεκόρ θανάτων) και 69.176 κρούσματα.
- Οι ΗΠΑ μετρούν 583 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 46.450.

- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 2.696 οι θάνατοι και στα 39.673 τα κρούσματα.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 30.081 και οι νεκροί σε 130.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 1.934 και τα κρούσματα σε 24.811.

- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 120 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 9.037.
- Μεγάλη έξαρση στη Γαλλία: 860 οι νεκροί και 20.149 τα κρούσματα.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 81.171 και 3.277 θάνατοι.
- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα έφτασαν τους 1.140 και οι νεκροί σε 42.
- Στους 213 οι θάνατοι στην Ολλανδία, έξαρση κρουσμάτων στο Βέλγιο.
- Στα 2.044 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 9.117 στην Ελβετία
- Στην Ελλάδα, 695 τα κρούσματα, 19 οι νεκροί.
- 1.529 τα κρούσματα στην Τουρκία και 37 οι θάνατοι, 116 κρούσματα στην Κύπρο και 1 νεκρός.
- Αναβλήθηκαν οριστικά για το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο.
Image
Σε καραντίνα πάνω από 2,8 δισ άνθρωποι σε 197 χώρες 

Περισσότερο από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 197 χώρες καλούνται πλέον να παραμείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού
Σε δημοσίευμα του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 34 χώρες και περιοχές έχουν επιβάλει καραντίνα στους πολίτες τους, μέτρα που αφορούν περισσότερους από 659 εκατομμύρια ανθρώπους.
Αυτό ισχύει για τη Γαλλία, την Αργεντινή, την Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, το Ιράκ, τη Ρουάντα και την Ελλάδα. 
Στον κατάλογο θα προστεθούν η Κολομβία και η Νέα Ζηλανδία από αύριο και μεθαύριο αντίστοιχα. 
Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες οι πολίτες εξακολουθούν να μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για να εργαστούν, να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης ή να επισκεφθούν γιατρό. 
Σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες (περισσότεροι από 228 εκατομμύρια άνθρωποι), ανάμεσά τους το Ιράν, η Γερμανία και η Βρετανία, οι αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται τις μετακινήσεις και τις επαφές.
Οι εκκλήσεις αυτές όμως έχουν περιορισμένη ανταπόκριση, κυρίως στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση προέβη σε αυστηρές προειδοποιήσεις αφού το Σαββατοκύριακο πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν στα πάρκα και τις παραλίες. 
Τουλάχιστον 10 χώρες και περιοχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις το βράδυ και τη νύκτα. 
Αυτό ισχύει στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Χιλή, τη Μανίλα στις Φιλιππίνες, τη Σερβία και τη Μαυριτανία. 
Στη Σαουδική Αραβία απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύκτα τίθεται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 23/3. 
Τέλος, κάποιες χώρες έχουν θέσει σε καραντίνα μεγάλες πόλεις, απαγορεύονται την είσοδο και την έξοδο από αυτές. 
Αυτό ισχύει για τις 27 μεγαλύτερες πόλεις της Βουλγαρίας και τη Νουρ-Σουλτάν στο Καζακστάν, όπως και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Σε αυτές τις πόλεις ζουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι.
Image
Στους 6.820 οι νεκροί στην Ιταλία 

Τους περισσότερους νεκρούς σε όλο τον κόσμο μετρά η Ιταλία, η οποία παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει, βλέπει τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών να αυξάνεται.
Συνολικά ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ιταλία έφτασαν τα 69.176, 5.249 μόνο σήμερα 24/3 αριθμός ρεκόρ, και οι νεκροί τους 6.820, ενώ 7.432 άνθρωποι έχουν ιαθεί. 
Μόνο χθες 23 Μαρτίου, έχασαν την ζωή τους 601 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν 4.769 νέα κρούσματα.
Ακόμη, 952 ασθενείς βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό, ενώ σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται πλέον 3.009.
Συνολικά 19.846 άτομα έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο και για 23.783 περιπτώσεις έχει αποφασιστεί ο κατ΄ οίκον περιορισμός.
Ωστόσο, η ημερήσια μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των νεκρών δίνει ελπίδες ότι ενδεχομένως το φαινόμενο του κορωνοϊού να έχει φτάσει στην κορύφωση του.
Παρόλο αυτά οι υγειονομικές αρχές της Ιταλίας καλούν τους πολίτες να μην έχουν ψευδαισθήσεις όσον αφορά τη χθεσινή μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα και τους ζήτησαν να σεβαστούν περισσότερο από ποτέ τους κανόνες ασφαλείας.
Η μεγάλη πλειονότητα των Ιταλών δείχνει να έχει αποδεχθεί και να σέβεται τα περιοριστικά μέτρα, όπως φαίνεται από τους εγκαταλελειμένους δρόμους των κύριων μητροπόλεων της χώρας από το Μιλάνο ως την Φλωρεντία και τη Νάπολη, όπως και στην πρωτεύουσα, τη Ρώμη, με την εικόνα τους να διαφέρει πολύ από αυτήν που υπήρχε πριν από δύο εβδομάδες με τον συνωστισμό στις παραλίες ή τα πάρκα.

Στα χνάρια της Ιταλίας, η Ισπανία: Στους 2.696 οι νεκροί, 514 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες

Στα χνάρια της Ιταλίας κινείται η Ισπανία, η οποία ανακοίνωσε 514 θανάτους το τελευταίο 24ωρο με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό να ανέρχεται σε 2.696.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 39.673 από 33.089 που ήταν χθες, αύξηση κατά 6.584 κρούσματα.
Όπως αναφέρεται το 14% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της covid-19 στην Ισπανία αφορά εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς περίπου 5.400 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. 
Ο απολογισμός αυτός δίνεται στη δημοσιότητα την ώρα που η κυβέρνηση Sanchez σκοπεύει να ζητήσει σήμερα από το κοινοβούλιο την παράταση ως τις 11 Απριλίου των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή στις 14 Μαρτίου. 
Βάσει αυτών οι Ισπανοί μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μεμονωμένα και διατηρώντας μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, να πάνε στην εργασία τους ή να κάνουν βόλτα τα κατοικίδιά τους.
Μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί η ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης, η οποία μετρά 1.535 νεκρούς και 12.352 κρούσματα. 
Εξαιτίας του κορεσμού στα γραφεία τελετών η Μαδρίτη αποφάσισε να μετατρέψει σε νεκροτομείο ένα μεγάλο παγοδρόμιο που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της πόλης, ενώ μεγάλα εκθεσιακά κέντρα έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία εκστρατείας.

Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για δύο μήνες η Γαλλία – Απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης τίθεται από σήμερα 24/3 και για διάστημα δύο μηνών η Γαλλία, καθεστώς το οποίο προβλέπει απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών και άλλα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού. 
Σημειώνεται πως στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 20.123 κρούσματα ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 860
Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την περασμένη Κυριακή το νομοσχέδιο αυτό «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία covid-19», αναφέρεται στην  Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 
Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή «κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» βάσει των προβλέψεων νόμου του 1955 ο οποίος είχε ενεργοποιηθεί ξανά τον Νοέμβριο του 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν κοστίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους. 
Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν τους «ευρείς» περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών και τις «τεράστιες εξουσίες» που δίνονται στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που έχει αφήσει πίσω του εκατοντάδες νεκρούς στη Γαλλία.
Το νέο έκτακτο καθεστώς προβλέπει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών, του «συνέρχεσθε» και του «επιχειρείν». 
Σε περίπτωση παραβίασης των περιορισμών στις μετακινήσεις επιβάλλεται πρόστιμο 135 ευρώ. 
Εφόσον υπάρξει νέα παραβίαση «σε διάστημα 15 ημερών» το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ και σε περίπτωση «τεσσάρων παραβιάσεων σε διάστημα 30 ημερών» το αδίκημα τιμωρείται «με πρόστιμο 3.700 και έξι μήνες φυλάκιση το μέγιστο».

Γερμανία: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις των πολιτών.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων σε δημόσιους χώρους, εκτός και αν πρόκειται για άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι ή που συγκεντρώνονται για λόγους εργασίας.
Η αστυνομία θα πραγματοποιεί ελέγχους και θα επιβάλλει πρόστιμα.
Σημειώνεται πως στη Γερμανία, οι νεκροί ανέρχονται σε 123 και τα κρούσματα σε 29.056.

Ολική απαγόρευση κυκλοφορίας για τρεις εβδομάδες στη Μεγάλη Βρετανία

Πακέτο αυστηρών μέτρων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας B. Johnson, σε διάγγελμά του σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου, ύστερα από τις επικρίσεις που δέχθηκε για ολιγωρία στο θέμα της υιοθέτησης περιορισμών για την αναχαίτιση εξάπλωσης του κορωνοϊού. 
Προειδοποιώντας για την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) ο Johnson στο διάγγελμά του επέβαλε lock down, με απαγόρευση κυκλοφορίας για τουλάχιστον 3 εβδομάδες, ακολουθώντας το παράδειγμα κι άλλων χωρών της Ευρώπης και του κόσμου.
Απαγορεύονται δημόσιες συναθροίσεις, μεγαλύτερες των δύο ατόμων, αλλά και συγκεντρώσεις πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, ενώ κλείνουν όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη βασικής ανάγκης.
Επιτρέπεται στους Βρετανούς  να βγουν από το σπίτι τους μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις και κατά το δυνατόν μόνο μία φορά την ημέρα:
1. Προμήθειες τροφίμων.
2. Άσκηση, μόνο μία φορά τη μέρα.
3. Ιατρικές επισκέψεις.
4. Φροντίδα συγγενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
5. Κυκλοφορία μόνο ενός ή δύο ατόμων μαζί εκτός σπιτιού.
6. Για εργασία, μόνο στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι, ενώ χωρίς περιορισμό για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
7. Κλείνουν όλα τα καταστήματα, γυμναστήρια, εκκλησίες όλων των θρησκειών, αναστέλλονται όλες οι τελετές εκτός των κηδειών, τα πάρκα θα παραμείνουν ανοιχτά αλλά μόνο για άσκηση, όχι για βόλτες.
Η αστυνομία θα μπορεί να επιβάλει τα μέτρα, στην περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυηση του NHS με 7.500 γιατρούς και νοσηλευτές. 
Image
Οι Πολιτείες … κλείνουν, αλλά ο Trump επιμένει: Σύντομα οι ΗΠΑ θα είναι ανοιχτές για business

Κρίσιμη είναι και η κατάσταση στις ΗΠΑ όπου μια σειρά από κυβερνήτες επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα στις Πολιτείες τους, ζητώντας από τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να μένουν στο σπίτι τους.
Ήδη ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 583 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 46.450.
Πάντως ο πρόεδρος Trump αποφεύγει να κηρύξει τις ΗΠΑ σε καραντίνα.
«Οι ΗΠΑ θα είναι και πάλι σύντομα ανοιχτές για business.
Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την επιδημία να εξελιχθεί σε ένα μακροχρόνιο οικονομικό πρόβλημα» είπε ο Trump, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τη θεραπεία να είναι χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα.
Πάντως, το νομοσχέδιο των οικονομικών μέτρων ύψους 2 τρις δολαρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιδημία του κορωνοϊού, δεν έχει ακόμα εγκριθεί από το Κογκρέσο, καθώς οι Δημοκρατικοί πιέζουν για περισσότερα κονδύλια για τις Πολιτείες και για τα νοσοκομεία και περισσότερους περιορισμός όσον αφορά τη διάσωση επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι θα επανεξετάσει σε δύο εβδομάδες τη θέση του σχετικά με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις κοινωνικές επαφές και στις άσκοπες μετακινήσεις.
«Εάν ήταν στο χέρι των γιατρών, θα έκλεινε ολόκληρος ο κόσμος» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Trump.
Στον αντίποδα πάντως των θέσεων του Trump, οι κυβερνήτες σε τουλάχιστον 18 Πολιτείες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό πληθυσμό των ΗΠΑ έχουν δώσει εντολές απαιτώντας από τους πολίτες να μένουν στο σπίτι τους, εκτός των απαραίτητων μετακινήσεων για αγορά τροφίμων, φαρμάκων, για επίσκεψη σε γιατρούς ή για ανεφοδιασμό καυσίμων, ενώ έχουν κλείσει όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις.
Image

Κίνα: Ανησυχία για νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού – Καταγράφηκαν 78 νέα το τελευταίο 24ωρο

Ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού επικρατεί στην Κίνα, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 78 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 74 είναι «εισαγόμενα», δηλαδή πρόκειται για ασθενείς που επέστρεψαν στην Κίνα από χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κίνας, το τελευταίο 24ωρο, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να ανέρχεται σε 3.277.
Όλοι οι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην Ουχάν, εστία της πανδημίας, όπου εντοπίστηκε επίσης ένα επιβεβαιωμένο νέο κρούσμα, το πρώτο έπειτα από πέντε συνεχόμενες ημέρες που δεν είχε καταγραφεί κανένα.
Η συντριπτική πλειονότητα των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται πλέον στη χώρα είναι άνθρωποι που επιστρέφουν έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση μοιάζει να έχει τεθεί υπό έλεγχο στην ίδια την ηπειρωτική Κίνα. 
Από τα 78 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 74 είναι του είδους που οι κινεζικές αρχές χαρακτηρίζουν «εισαγόμενα» — ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που ανακοινωνόταν μία ημέρα νωρίτερα.
Πολλές κινεζικές πόλεις υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα, γνωστοποιούν πως θα θέτουν σε καραντίνα όσους φθάνουν από το εξωτερικό. Από χθες Δευτέρα, όλες οι πτήσεις με προορισμό το Πεκίνο οφείλουν εξ ορισμού να κάνουν ενδιάμεσο σταθμό σε άλλα κινεζικά αεροδρόμια, προκειμένου οι επιβάτες των αεροσκαφών να υποβάλλονται σε αρχικές εξετάσεις.
Με σχεδόν 82.000 κρούσματα μόλυνσης και 3.277 θανάτους να καταμετρώνται επίσημα, η Κίνα είναι πλέον η χώρα που έχει υποστεί το δεύτερο πιο σκληρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στην υφήλιο, μετά την Ιταλία.
Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο αριθμός των ανθρώπων που έφθασαν στην ηπειρωτική Κίνα έχοντας μολυνθεί από τον κορονοϊό, ή των «εισαγόμενων» κρουσμάτων κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών, ανερχόταν σε συνολικά 427.

Κίνα: Αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις στην Wuhan στις 8/4 – Αφορά τους υγιείς πολίτες

Αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις στην Wuhan, στην πόλη από όπου ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού, στις 8 Απριλίου όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές της Κίνας.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως αίρονται όλοι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που είχαν επιβληθεί στους κατοίκους της.
Στην υπόλοιπη επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Wuhan, η άρση των περιορισμών ξεκινά ήδη από αύριο 25 Μαρτίου. 
Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται από την επαρχία ελεύθερα. 
Το ίδιο θα ισχύσει λίγες ημέρες αργότερα και για την Wuhan.
Αρχικά θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μόνο όσοι θεωρούνται υγιείς. 
Σημειώνεται ότι η Wuhan είχε τεθεί σε καραντίνα στις 23 Ιανουαρίου. 

Σε πτωτική τάση ο κορωνοϊός στη Ν. Κορέα – Στους 120 οι νεκροί

Συνεχίζεται η πτωτική τάση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Νότια Κορέα, καθώς οι αρμόδιες αρχές έκαναν λόγο για 76 νέα κρούσματα.
Είναι η 13η συνεχόμενη ημέρα που οι αρχές της Νότιας Κορέας καταγράφουν λιγότερα από 100 νέα κρούσματα, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτεί ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη μεγαλύτερη εστία στην Ασία πέραν της ηπειρωτικής Κίνας οδεύει προς εξομάλυνση.
Με βάση τα δεδομένα που δημοσιοποίησαν τα Κορεατικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (KCDC), το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη Νότια Κορέα ανέρχεται πλέον σε 9.037.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα ανέρχεται σε 120 νεκρούς, αυξήθηκε δηλαδή κατά 2.
Αυτή ήταν η 13η συνεχόμενη ημέρα που οι υγειονομικές αρχές στη Σεούλ κατέγραψαν περίπου εκατό, ή λιγότερα, νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. 
Χθες Δευτέρα ανακοινώθηκε ο χαμηλότερος αριθμός μολύνσεων από την 29η Φεβρουαρίου, όταν η εξάπλωση έφθανε στην κορύφωσή της με 909 κρούσματα.

Για το 2021 αναβάλλεται η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

Αναβάλλονται τελικά για το καλοκαίρι του 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Sinzo Abe κατά τη σημερινή του επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Thomas Bach ζήτησε την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2021, θα συμβολίσουν τη νίκη έναντι του κορωνοϊού. 
Η ΔΟΕ αναμένεται να επισημοποιήσει αργότερα σήμερα την αναβολή των Αγώνων, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της εκτελεστικής της επιτροπής.
Oι Αγώνες θα διατηρήσουν την επωνυμία «Τόκιο 2020», παρότι θα διεξαχθούν ένα χρόνο αργότερα.
Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που μία διοργάνωση αναβάλλεται να μετατίθεται για άλλη χρονιά.
Μέχρι τώρα, τρεις διοργανώσεις Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (1916, 1940 και 1944) ματαιώθηκαν λόγω των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, ενώ το ίδιο συνέβη με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940 και του 1944.

Νέα μέτρα από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία κατά του κορωνοϊού

Νέα μέτρα έλαβαν από χθες Δευτέρα 23/3 η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η Αυστραλία άρχισε να κλείνει τις παμπ, τα κλαμπ, αλλά και τους χώρους θρησκευτικής λατρείας από σήμερα 23/3 μετά την αύξηση που καταγράφηκε στα κρούσματα κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, στην Αυστραλία έχουν επιβεβαιωθεί 1.676 κρούσματα και 7 θάνατοι.
Εν τω μεταξύ στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού περνά και η Νέα Ζηλανδία.
Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εντός των επόμενων 48 ωρών θα κλείσουν όλες οι μη κρίσιμες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα γραφεία.
Στο πλαίσιο αυτού του μέτρου, τα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια και οι κινηματογραφικές αίθουσες θα παραμείνουν κλειστά ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης