Χρηματιστήριο & Αγορές

Στα 750 δισ ανεβάζει το συνολικό πακέτο η Γερμανία - 56 δισ το νέο χρέος - Αρνητικός μέχρι -4,5% ο S&P στο ξεκίνημα

Στα 750 δισ ανεβάζει το συνολικό πακέτο η Γερμανία - 56 δισ το νέο χρέος -  Αρνητικός μέχρι -4,5% ο S&P στο ξεκίνημα
G-20 και τραπεζίτες σε κρίσιμο teleconferenece
Στα 750 δισ ανεβάζει το πακέτο στήριξης η Γερμανία αντιδρώντας άμεσα στο έντονα υφεσιακό αποτέλεσμα του Coronavirus.
Aνακοινώσεις λεπτομερείς αναμένονται την Τετάρτη 25/3 και σύμφωνα με το Bloomberg το νέο χρέος θα είναι 56 δισ ευρώ.
Με το άνευ προηγουμένου ποσό των 156 δισ. ευρώ η γερμανική κυβέρνηση θα ενισχύσει επιχειρήσεις, εργαζόμενους, οικογένειες, ενοικιαστές και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από την κρίση του κορωνοϊού, εγκαταλείποντας για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια την πολιτική της των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομικών, Olaf Scholz, και Οικονομίας, Peter Altmaier, στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους θα εγγραφεί εκ των υστέρων νέο δημόσιο χρέος ύψους 156 δισ. ευρώ.
Προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό, την Τετάρτη το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εγκρίνει άρση του νόμου περί «φρένου χρέους», για λόγους «έκτακτης ανάγκης» της χώρας.
Πρόκειται για ένα «μεγάλο πακέτο, με πολλά, πάρα πολλά μέτρα», καθώς η απώλεια φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 135 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Scholz και τόνισε ότι το σημαντικότερο αυτή την στιγμή είναι η ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας, ο οποίος σε πρώτη φάση θα λάβει 3 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικά, επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως πέντε άτομα θα λάβουν ενίσχυση ύψους 9.000 ευρώ σε τρεις μηνιαίες δόσεις, ενώ οι επιχειρήσεις με 5-10 εργαζόμενους θα λάβουν 15.000 ευρώ στο ίδιο διάστημα.
Παράλληλα ξεκινά ήδη σήμερα το πρόγραμμα εγγυήσεων από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW.
Οι γονείς παιδιών κάτω των 12 ετών θα αποζημιωθούν στο 67% του μισθού τους, ενώ αποζημίωση θα λάβουν και οι γονείς οι οποίοι δεν εργάζονται επειδή για τα παιδιά τους δεν υπάρχει θέση σε παιδικό σταθμό.
Εκτιμάται μάλιστα ότι το τελευταίο μέτρο αφορά περίπου 1,36 εκατομμύρια ανθρώπους στην Γερμανία.
«Η γερμανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια άσκησε σταθερή δημοσιονομική πολιτική και γι' αυτό ακριβώς μπορεί σήμερα να διαθέτει ένα τόσο μεγάλο οικονομικό πακέτο», τόνισε ο Altmaier.
Απαντώντας ο ίδιος σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η κυβέρνηση σκοπεύει ακόμη και να εξαγοράσει εταιρίες προκειμένου να τις διασώσει, τόνισε ότι θέλει σίγουρα να το αποτρέψει, αλλά, «σε περίπτωση σημαντικού κινδύνου, θα παρέμβει».
Τα ομόλογα της αντέδρασαν με οριακή μόνο άυξηση των αποδόσεων.
Το πακέτο αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ.

Παράλληλα τα futures της Wall εκμηδένισαν τις απώλειες και γύρισαν θετικά 2% υψηλότερα των 2300 μονάδων μετά μετά τις νέες ανακοινώσεις της FED για ανοιχτές MBS στα 1Οετή σε όποιες ποσότητες χρειασθεί. Θετικά και ο DAX στο επίπεδο των 8900 μονάδων.
Δηλαδή ξεκινά αγορές για εταιρικά ομόλογα μέχρι τριπλό Β και Index Trackers χωρίς περιορισμό ρίχνοντας στην αγορά σήμερα 75 δισ.
Το ξεκίνημα της Wall όμως βρήκε τους δείκτες να καταγράφουν απώλειες άνω του 3%, που βαθμιαία έφτασαν στο 4,5%.

Νέα παρέμβαση από Fed για στήριξη αγορών

Νέα παρέμβαση - μαμούθ ανακοίνωσε η Federal Reserve, με στόχο τη στήριξη των αγορών εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει απεριόριστο ποσό αμερικανικών ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων για να στηρίξη την αγορά, σε ένα άτυπο και έμμεσο bailout των επιχειρήσεων.
Η Fed δήλωσε ότι θα αγοράσει assets «στο απαιτούμενο ποσό» για να στηρίξει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed είχε ανακοίνωσε αγορές assets 700 δισ. δολ..
Επιπλέον, η Fed ανακοίνωσε αρκετά νέα προγράμματα δανεισμού ύψους 300 δισ. δολ. για τη στήριξη εταιρειών που πλήττονται από το lockdown.
Η παρέμβαση της Fed πλέον φτάνει το 1 τρισ. δολάρια, καθώς η Fed θα ανακοινώσει ότι θα αγοράσει τίτλους του αμερικανικούς δημοσίου ύψους 500 δισ. δολαρίων και 200 δισ. δολάρια σε MBS.
Επίσης, οι πιστώσεις σε εργοδότες και επιχειρήσεις θα φτάσουν τα 400 δισ. δολάρια.
Στη ανακοίνωση της, η Fed τόνισε ότι πρέπει να καταβληθούν επιθετικές προσπάθειες για τον περιορισμό των απωλειών θέσεων εργασίας και εισοδήματος.
Μεταξύ των πρωτοβουλιών είναι η δέσμευση να συνεχιστεί το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων "στα ποσά που απαιτούνται για την στήριξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της αποτελεσματικής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής ευρύτερα στην οικονομία".
Η Fed δήλωσε επίσης ότι θα αγοράσει εμπορικά ενυπόθηκα στεγαστικά χρεόγραφα ως μέρος της επέκτασης των αγορών ενεργητικού.
«Είμαστε τώρα στο άπειρο QE, και πάλι», δήλωσε ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Advisory Group.
Τα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνουν την έκδοση τίτλων που υποστηρίζονται από φοιτητικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων, δάνεια με πιστωτικές κάρτες, δάνεια Μικρών Επιχειρήσεων και ορισμένα άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Επίσης, η Fed δήλωσε ότι θα διευρύνει τη διευκόλυνση της χρηματαγοράς που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα για να συμπεριλάβει ένα ευρύτερο φάσμα τίτλων που θα δεχθεί.
"Η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί τεράστιες δυσκολίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.
Η πρώτη προτεραιότητα του έθνους μας είναι να φροντίζουμε όσους πλήττονται και να περιορίσουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού", ανέφερε η Fed στη δήλωση της.
"Ενώ παραμένει μεγάλη αβεβαιότητα, έχει καταστεί σαφές ότι η οικονομία μας θα αντιμετωπίσει σοβαρές διαταραχές.
Πρέπει να καταβληθούν επιθετικές προσπάθειες σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς για τον περιορισμό των απωλειών στις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα και για την προώθηση της ταχείας ανάκαμψης όταν οι διαταραχές υποχωρήσουν".


Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση

Oι αντιρρήσεις των Δημοκρατικών για την κατεύθυνση του πακέτου Trump για το ποσόν των 500 δισ στις επιχειρήσεις έχουν μπλοκάρει προς το παρόν την συμφωνία για να περάσει το νομοσχέδιο από την Γερουσία.
Οι διαπραγματεύσεις προς το παρόν διεκόπησαν αλλά αναμένεται να συνεχιστούν και να βρεθεί λύση διότι εκ των πραγμάτων όλοι είναι σύμφωνοι ότι η οικονομία πρέπει να λάβει ενίσχυση για να αντιμετωπίσει την εκρηκτική ύφεση από 30-50% σύμφωνα με την Morgan Staney και Bullard (FED) αντίστοιχα για το β ΄τρίμηνο, την άυξηση της ανεργίας που μπορεί προσωρινά να εξακοντιστεί στο 60%.H Μorgan Stanley βλέπει την μέση ανεργία στο 12,8% και την συνολική ύφεση για το σύνολο του 2020 στο -0,3%.
Το τίμημα του lockdown θα είναι βραχυπρόθεσμα καταστροφικό, με την Morgan Stanley να προβλέπει ρημπάουντ 29,5% ανάπτυξη στο γ τρίμηνο.
Παράλληλα τo ποσόν των 4 τρισ υπόσχεται από την FED ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Steven Mnuchin για να υποστηρίξει την οικονομία με δάνεια για τις μικομεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο τρίμηνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης