Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Νέα λίστα με εταιρίες που πλήττονται από τον κορωνοιό - Οι νέοι «ΚΑΔ» από το ΥΠΟΙΚ

tags :
Νέα λίστα με εταιρίες που πλήττονται από τον κορωνοιό - Οι νέοι «ΚΑΔ» από το ΥΠΟΙΚ
Η λίστα διαμορφώθηκε με βάση τα στοιχεία για τον τζίρο που συγκεντρώνει σε καθημερινή βάση το «Παρατηρητήριο Συναλλαγών» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Νέα λίστα με επιχειρήσεις που νοσούν βαριά από τον κορωνοϊό και η επιβίωσή τους εξαρτάται αποκλειστικά από τα μέτρα στήριξης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση.
Μετά τα κενά και τις ελλείψεις που εμφάνισε ο πρώτος κατάλογος με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και αφορούσε 440.000 εταιρείες, το οικονομικό επιτελείο προχωρεί στην ανανέωσή του.
Η λίστα διαμορφώθηκε με βάση τα στοιχεία για τον τζίρο που συγκεντρώνει σε καθημερινή βάση το «Παρατηρητήριο Συναλλαγών» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα χιλιάδες παράπονα και η μεγάλη καταιγίδα αιτημάτων από φορείς και παραγωγικές τάξεις που έμειναν έξω από τον πρώτο κατάλογο.
Σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο αποφασίστηκε ότι για να καλυφθούν οι τρύπες στους ΚΑΔ σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν ακόμα και συγκεκριμένοι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου επιχειρήσεων, καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δεν έχουν δηλώσει τον ακριβή ΚΑΔ ή έχουν δευτερεύοντες κωδικούς.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι για παράδειγμα υπάρχουν επιχειρήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» ως προμηθευτές άλλων εταιρειών αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των επιλέξιμων προς στήριξη επιχειρήσεων πρόκειται μεταξύ άλλων να περιληφθούν:

* Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές

* Υπαίθριοι πάγκοι και αγορές

* Λιανικό εμπόριο φακών επαφής και γυαλιών

* Πλυντήρια αυτοκινήτων

* Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων

* Εταιρείες παροχής υπηρεσιών

* Υπηρεσίες φωτορεπόρτερ

Τα μέτρα προκαλούν ωστόσο και νέα αιτήματα από διάφορους κλάδους για ελαφρύνσεις.
Η ΠΟΜΙΔΑ (ιδιοκτήτες ακινήτων) ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να συμπληρώσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) προσθέτοντας ότι τα ποσά τα οποία μειώνονται αναγκαστικά κατά 40% από τα μισθώματα επαγγελματικών ακινήτων θα εκπίπτουν από το ποσό οφειλής του φετινού φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ των φορολογούμενων ιδιοκτητών.
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί πρόκειται να συμπληρωθούν το επόμενο διάστημα, μετά δε και την άρση του Συμφώνου Σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα χρήματα που θα δοθούν, είτε από τον προϋπολογισμό είτε από κοινοτικά προγράμματα, υπολογίζονται μέχρι τώρα σε περίπου 10 δισ. ευρώ και αρκούν μέχρι τον Ιούνιο, χωρίς να πειραχτεί το «μαξιλάρι» των περίπου 32 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι ακόμα και στο σενάριο μιας ραγδαίας μείωσης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού -την οποία αναμένει το οικονομικό επιτελείο- λόγω της κρίσης αλλά και των μέτρων αναστολής πληρωμών για οφειλές σε εφορία και ταμεία, τα διαθέσιμα φτάνουν έως τις αρχές Ιουνίου.
Αυτό σημαίνει ότι η παράταση των μέτρων που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες για το επίδομα των 800 ευρώ σε 1,4 εκατομμύρια επαγγελματίες και εργαζομένους για ακόμα έναν μήνα είναι πλέον μονόδρομος για την κυβέρνηση.
Ετσι, δεν αποκλείονται και επιπλέον μέτρα τόνωσης της οικονομίας είτε αν αυξηθούν τα δημοσιονομικά - ταμειακά περιθώρια είτε εάν η χώρα εξέλθει από την κρίση νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογίζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
Τον Απρίλιο αναμένεται να γίνει ένα «πρώτο ταμείο» με τη ζημιά που προκάλεσε ο κορονοϊός στα κρατικά έσοδα (ιδίως στον ΦΠΑ, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των εισπράξεων) και γενικότερα στον προϋπολογισμό, ο οποίος ξαναγράφεται από μηδενική βάση, ενώ τον Μάιο θα τρέξει νέα άσκηση μέτρησης των επιπτώσεων στο ελληνικό ΑΕΠ.
Με λίγα λόγια θα γίνει νέα διάγνωση των εισοδημάτων που εξαϋλώθηκαν την περίοδο της πανδημίας.
Με την ιδιωτική κατανάλωση, τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και φυσικά τις δύο κινητήριες δυνάμεις, τον τουρισμό και την ναυτιλία, να σημειώνουν κάθετη πτώση, οι προβλέψεις για μηδενική ανάπτυξη είναι μάλλον υπεραισιόδοξες και γίνονται για καθαρά ψυχολογικούς λόγους και μόνο…
Θα χρειαστεί να αναθεωρηθούν επί τα χείρω αφού όλες οι εκτιμήσεις από τους ξένους οίκους συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει πολύ βαθιά ύφεση τα επόμενα τρίμηνα.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης