Χρηματιστήριο & Αγορές

Θρίλερ με βύθιση οικονομιών και πακέτα μαμούθ που υπόσχονται αντίδραση αλλά... και ελλείμματα και χρέη

Θρίλερ με βύθιση οικονομιών και πακέτα μαμούθ που υπόσχονται αντίδραση αλλά... και ελλείμματα και χρέη
Ο έλεγχος της πανδημίας και η αντιστροφή του Lock Down θα διορθώσει την εικόνα των αγορών
Έμα θρίλλερ επιστημονικής φαντασίας έχει ξεκινήσει για τις οικονομίες καθώς η μια μετά την άλλη οι επενδυτικές τράπεζες αναθεωρούν με πρωτοφανείς ρυθμούς την βύθιση της οικονομίας στο β τρίμηνο του έτους που σε ποσοστά φτάνει το 30%.
Η Morgan Stanley για παράδειγμα ενώ προβλέπει ύφεση 30% στο β τρίμηνο μιλά για ανάκαμψη 29,5% στο γ τρίμηνο.
Χαρακτηριστικό της μεγάλης διακυμανσιμότητας που υφίσταται η αγορά είναι ότι Goldman αναβάθμισε την Boeing μετά την πτώση κατά 80% της μετοχής με βάση την ισχυρή ταμειακή θέση.
Η JP Morgan θεωρεί ότι η ύφεση της Κίνας μπορεί να φτάσει το 41% στο πρώτο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, αλλά ότι παρουσιάζει επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς προχωρά σε επανεκκίνηση.
Παρά τα μεγάλα πακέτα που εγκρίνονται από κράτη και κεντρικές τράπεζες τα lock down των οικονομιών οδηγούν σε πρωτοφανείς υφέσεις που είναι το τίμημα για να αντμετωπισθεί ο Coronavirus και να ελεγχθεί η διασπορά του.
Φαίνεται ότι η βραχυπρόθεσμη επιδείνωση των αγορών οδηγείται προς μια βιαία κορύφωση καθώς η Berembeg χαρακτηρίζει την κατάσταση δραματικότερη ακόμα και από την περίοδο της Lehman.
Οι κρατικές ενισχύσεις που ετοιμάζονται με τεράστια πακέτα κυρίως από την Γερμανία από ευρωπαϊκής πλευράς, η οποία θα υπερβεί τα 350 δισ, αλλά και από τις ΗΠΑ, θα οδηγήσει σε κρατικοποιήσεις παγκοσμίως, με τις οποίες οι μεν επιχειρήσεις θα διασωθούν αλλά μέτοχιοι θα χάσουν τις μεριδιά τους.
Τα futures του DAX και του Eurostoxx είναι στο - 6% σήμερα το πρωί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αεροπορικές Εταιρίες είναι οι πρώτες που θα ενισχυθούν με κρατικά κεφάλαια στις ΗΠΑ, ενώ μια ακόμα σειρά επιχειρήσεων θα ακολουθήσει.
Παράλληλα οι οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου θα οδηγηθούν σε ελλείμματα - ρεκόρ που εκτιμώνται στο 10% ενώ τα χρέη θα εκτραχυνθούν.
Η Ελλάδα αν ο τουρισμός δεν προλάβει να διασωθεί και είναι κρίσιμος ο χρόνος αντιμετώπισης του κορωνοϊού για τον κλάδο αυτό, θα σημειώσει επίσης δυσθεώρητη ύφεση και το έλλειμμα θα εκτιναχθεί.
Όπως δείχνουν τα πράγματα οι δημοσιονομικές εκτροπές και οι αυξήσεις χρεών θα κυριαρχήσουν μεσοπρόθεσμα.

Οι αγορές θα μπορέσουν να βελτιώσουν την εικόνα τους  όταν η πορεία της πανδημίας δείξει σημάδια ελέγχου, τα lockouts αρχίσουν να τελειώνουν και να εξομαλύνονται και εξιοσορροπηθεί το υφιστάμενο ρίσκο να χάσουν λεφτά οι μέτοχοι από επιχειρήσεις που τείνουν προς κρατικοποίηση για να διασωθούν.
Εκτιμάται ότι θα χρειασθούν 2 περίπου χρόνια για να επανέλθουν οι αγορές στην κανονικότητα, ενώ οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες το βλέπουνμέσα στο 2021.
Το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα δείχνει πιο έτοιμο από κάθε φορά για να αντιδράσει αλλά η φύση της κρίσης δεν επιτρέπει προς το παρόν κανένα αποτέλεσμα γιατί οι οικονομίες δεν χρειάζονται σε πρώτη φάση μόνο ρευστοτητα και ενεργό ζήτηση αλλά και ορίζοντα επίλυσης του προβλήματος που δημιουργεί ο Kορονοϊός, που έχει παραλύσει τα πάντα.
Π.Μπ.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης