Επικαιρότητα

Στους 10 οι νεκροί, 495 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκτιμήσεις για 3.000 στην Ελλάδα - Αυστηρή επιτήρηση της Αστυνομίας στους δημόσιους χώρους

Στους 10 οι νεκροί, 495 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκτιμήσεις για 3.000 στην Ελλάδα - Αυστηρή επιτήρηση της Αστυνομίας στους δημόσιους χώρους
Σενάριο γενικής απαγόρευσης εξετάζει η κυβέρνηση - Θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί το Σαββατοκύριακο
Upd Αυξάνεται δραματικά τις τελευταίες 24 ώρες ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό.
Τελευταίο θύμα μία γυναίκα 90 ετών, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ρίου, έχασε τη ζωή της από την επιδημία του κορωνοϊού στην χώρα μας. 
Συνολικά 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 4 μέσα σε 24 ώρες.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό 31 είναι τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός τους στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 495. 
Αυτή την ώρα 90 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων οι 20 είναι διασωληνωμένοι. 
Από το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων τα 84 είναι απροσδιόριστης προέλευσης.
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα όλοι λαμβάνουν αντιική θεραπεία.
Ο μέσος όρος της ηλικίας όσων είναι διασωληνωμένοι τα 72 έτη. 
Μέχρι στιγμής 19 άτομα πήραν εξιτήριο.
Τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως, σε 184 χώρες, ξεπερνούν τις 256.000, ενώ περισσότεροι 10.500 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω του ιού, με την Ευρώπη να παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αναφέρει στην χθεσινή ενημέρωσή του ο κ. Τσιόδρας, ειδική ομάδα της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, υπό την κ. Β. Σύψα από το εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, εκτίμησε πως βάσει των έως τώρα δεδομένων, έχουμε περίπου 2.000 με 3.000 περιστατικά κορονοϊού στην Ελλάδα.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επανέλαβε την έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και καυτηρίασε τη σημερινή εικόνα  εξόδου στις εθνικές οδούς. 
Πρόσθεσε δε, ότι είναι απαράδεκτο νησιά να έρχονται σε επαφή με τον κορωνοϊό από επισκέπτες και σημείωσε ότι στην Αθήνα και την Αττική εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού. 

Χαρδαλιάς (Υφυπ. Προστασίας Πολίτη): Κάποιοι δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά - Νέα περιοριστικά μέτρα 

Για μια ακόμα φορά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κάλεσε τους πολίτες να μείνουν σπίτι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι η ύστατη στιγμή να αντιληφθούμε την ουσία του στόχου «μένουμε σπίτι» και να σταματήσουμε να μετακινούμαστε αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος. Αλλιώς η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει κάθε μέτρο».
Υπογράμμισε ότι «η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες, αλλά δυστυχώς κάποιοι δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά, αγνοούν τις συστάσεις και τέτοιες συμπεριφορές απασχολούν και την κοινωνία αλλά και την Πολιτεία - και η ελληνική πολιτεία γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια, ας είναι ξεκάθαρο αυτό», ανέφερε με αφορμή την μετακίνηση ατόμων στην επαρχία.
«Κάποιοι δυστυχώς θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό ή στο εξοχικό. 
Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αττική, αντιλαμβάνονται όλοι τι μπορεί αυτό να σημαίνει και τι συνέπειες μπορεί να έχει για την υγεία των πολιτών που πάνε». 
Ο υφυπουργός τους κάλεσε εκεί που θα πάνε να μείνουν σπίτι, και να μην έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους.
«Τι δεν γίνεται αντιληπτό;», αναρωτήθηκε ο κ. Χαρδαλιάς. 
«Είναι θέμα ευθύνης απέναντι σε όλους που κινδυνεύουν. 
Η ευθύνη αυτή είναι σε επίπεδο αμέλειας, απερισκεψίας, αλλά η ελληνική Πολιτεία επιφυλάσσεται γι αυτό. 
Επιτέλους ας μείνουμε όλοι σπίτι. 
Πρέπει να αντιληφθούν όλοι αυτοί που μετακινούνται, τον κίνδυνο διασποράς της νόσου σε οποιοδήποτε σημείο. 
Βεβαίως αυτό το παρακολουθούμε από πού κοντά, διότι είναι θέμα ευθύνης απέναντι στην ίδια την κοινωνία».

Επιπλέον μέτρα

Αναφορικά με νέα μέτρα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τις 06:00 αύριο (21/3) θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν με τα πλοία προς τα νησιά οι μόνιμοι κάτοικοί τους, ενώ θα επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά. 
Για να εκδώσει κάποιος εισιτήριο, είναι απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου που μπορεί κάποιος να κατεβάσει από το TAXIS, όπως αντιγράφου της δήλωσης Ε1, ώστε να αποδεικνύεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας.
Απαγορεύεται ο απόπλους και κατάπλους των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια. 
Όσα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής βρίσκονται σε πλεύση, υποχρεούνται έως τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου να καταπλεύσουν.
Αύριο Σάββατο, θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες οι λαϊκές αγορές και από Δευτέρα μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί, με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής εναλλαγής ανά εβδομάδα. 
Επίσης, από Δευτέρα (23/3) γίνεται υποχρεωτική στα super market η απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. αντί 10 τ.μ. που ίσχυε έως τώρα. 
Επιπλέον, έχουν ανασταλεί όλες οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης, καθώς και οι άδειες κρατουμένων και οι μεταγωγές, με εξαίρεση την επίκληση ειδικών λόγων κοινωνικού χαρακτήρα και πάντα σε ελάχιστο αριθμό.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους που παρατηρείται συγκέντρωση προσώπων, προκειμένου να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα. 
Επανέλαβε επίσης, ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο.
«Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αποτελεσματικά με τις λιγότερες απώλειες, είναι να σεβαστούμε και να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών. Δεν πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας, αλλά για πραγματική μάχη. 
Ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παίρνει δύσκολες αποφάσεις; 
Προκειμένου να περιορίσει τη διάδοση του ιού και να αποτρέψει μια εγχώρια πανδημία. 
Ας τον βοηθήσουμε και ας καταλάβουμε ότι η ατομική ευθύνη του καθενός είναι εξίσου σημαντική με την κρατική πρωτοβουλία», κατέληξε.

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη για κορωνοϊό: Κρατάμε αποστάσεις - Μένουμε στο σπίτι

Νέα έκκληση για παραμονή στο σπίτι ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που από σήμερα (20/3/2020) σχηματίστηκαν ουρές στα διόδια της Ελευσίνας καθώς Αθηναίοι ταξίδευαν στα χωριά τους.
Ο πρωθυπουργός ανέβασε πριν από λίγο στο twitter ανάρτηση με το μήνυμα: «Σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού.
Επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη και ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες.
Δεν συνωστιζόμαστε.
Δεν μετακινούμαστε.
Κρατάμε αποστάσεις.
Μένουμε στο σπίτι!».
Στην ανάρτησή του προβάλλεται βίντεο με εξής μηνύματα της κυβέρνησης:
«Για να προστατέψουμε την κοινωνία και τις ευπαθείς ομάδες επιβάλλεται να μείνουμε στο σπίτι και να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές μας.
Σε ποια σημεία μόνο πηγαίνουμε; Στη δουλειά, στο γιατρό, στο φαρμακείο, σε κατάστημα με τρόφιμα, στο ταχυδρομείο, στην τράπεζα, για προμήθεια καυσίμων ή για να βοηθήσουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Η άσκηση σε ανοιχτό χώρο επιτρέπεται αλλά: Μόνο ανά δύο άτομα.
Η βόλτα με το σκύλο επίσης επιτρέπεται.
Πάντα θυμόμαστε: Κρατάμε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου από όλους!
Δεν επιτρέπονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων αλλά ούτε και η οργάνωση ιδιωτικής συγκέντρωσης στο σπίτι.
Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να οργανώσουν τηλεργασία για όλες τις δραστηριότητες όπου είναι δυνατόν δίχως εξαίρεση.
Όταν αυτό είναι αδύνατον οι αποστάσεις ανάμεσα στους εργαζομένους πρέπει να τηρούνται ευλαβικά.
Δείχνουμε ατομική ευθύνη.
Μένουμε σπίτι».

Κορωνοϊός: Κλείνουν το Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Άλσος και η πρόσβαση στον Υμηττό

Η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να περιορίσει τη συνάθροιση κοινού ως πρόσθετο μέτρο προφύλαξης κατά της μετάδοσης του ιού, με εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη προς τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Δημόπουλο, προχώρησε στο κλείσιμο των Πάρκων και Αλσών του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, δηλαδή του Πεδίου του Άρεως, του Άλσους Φινόπουλου και του Αττικού Άλσους.
Παράλληλα ζητήθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, κατόπιν συνεννοήσεως με τους αρμόδιους Δημάρχους όπως προβεί στο κλείσιμο των εισόδων πρόσβασης στον Υμηττό.
Σε κάθε περίπτωση, έχει ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση υπαλλήλων και εργαζομένων στους συγκεκριμένους χώρους.

Πλακιωτάκης (υπ.Ναυτιλίας): Περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις στα νησιά

Περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Όπως έκανε γνωστό ο κ.Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο των μέτρων αυτών από αύριο Σάββατο 21 Μαρτίου, θα επιτρέπεται η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ θα επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά. 
Αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων όπου θα ορίζεται αναλυτικά το πεδίο εφαρμογής, οι περιορισμοί αλλά και οι εξαιρέσεις.
«Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας του COVID-19. 
Το βασικό μήνυμα είναι "Μένουμε σπίτι" και περιορίζουμε, στις απολύτως αναγκαίες, τις μετακινήσεις μας ώστε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους συμπολίτες μας.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά από συνεργασία με τον υφυπουργό Πολίτικης Προστασίας κ. Χαρδαλιά, από τις 06:00 το πρωί της 21ης Μαρτίου 2020, επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας μόνο των μόνιμων κατοίκων τους. 
Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται, λοιπόν, αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών καθώς κι εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά. 
Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους κατοίκους των νησιών μας. 
Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του «όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί. Δείχνουμε λοιπόν κοινωνική υπευθυνότητα. Εμποδίζουμε την εξάπλωση της πανδημίας. "Μένουμε σπίτι"» ανέφερε ο κ.Πλακιωτάκης.

Επιστρέφουν από Λονδίνο 400 Έλληνες

Από το Λονδίνο επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα 3 πτήσεις με συνολικά 400 Έλληνες.
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" και θα κάνει θερμομέτρηση σε όλους τους επιβάτες και παράλληλα θα τους παίρνει δείγμα ώστε να ελεγχθούν για κορωνοϊό.
Θα μείνουν για 14 μέρες σε αυστηρή καραντίνα κατ' οίκον.
Όπως έχει γίνει γνωστό θα εφαρμοστεί αυστηρός έλεγχος για την τήρηση του περιορισμού τους στο σπίτι.

Χαρδαλιάς: Η κυκλοφορία να περιοριστεί στο ελάχιστο 

Νέες συστάσεις προς τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες, έκανε ο υφυπουργός Προστασίας του πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.
«Η κυκλοφορία να περιοριστεί στο ελάχιστο για την εξυπηρέτηση ζωτικών αναγκών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς ο οποίος αναφέρθηκε και στα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να εμποδίσει την εξάπλωση της νόσου όπως το κλείσιμο των ξενοδοχείων από την προσεχή Δευτέρα 22/3.
Επανέλαβε επίσης ότι όλοι οι πολίτες που επιστρέφουν στη χώρα από το εξωτερικό θα πρέπει να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα και ότι από σήμερα 20/3 θα υπάρχει αυστηρή παρακολούθηση του συγκεκριμένου μέτρου από τις αρχές.
Σημειώνεται πως σε ισχύ είναι από χθες Πέμπτη 19/3 η απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.
Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση ότι οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στοι μέγιστο βαθμό επαφές με άτομα εκτός του στενού οικεγενιακού τους κύκλου.

Κλείνουν τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα 

Το υπουργείο Τουρισμού με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου.

Αναστέλλεται από σήμερα 20/3 η μεταμεσονύκτια λειτουργία μετρό και τραμ

Αναστέλλεται από σήμερα Παρασκευή 20/3 η μεταμεσονύκτια λειτουργία του μετρό (γραμμές 2 & 3) και του τραμ λόγω της μεγάλης πτώσης της επιβατικής κίνησης.
Παράλληλα ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως για το ίδιο λόγο αποφάσισε τη μείωση της συχνότητας των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Είναι χαρακτηριστικό πως η επιβατική κίνηση στα μέσα μεταφοράς έχει μειωθεί κατά 70% τις τελευταίες ημέρες.
Έτσι, τα δρομολόγια του μετρό και του τραμ από αύριο Παρασκευή 20/3 και μέχρι νεοτέρας, σταματούν τα μεταμεσονύχτια δρομολόγια τους (λειτουργούσαν Παρασκευή και Σάββατο έως 02.30) δεδομένο ότι μαγαζιά εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.λπ. είναι πλέον κλειστά. 
Επιπλέον, ο ΟΑΣΑ προχωρά και στην μείωση της συχνότητας των δρομολογίων στα μέσα σταθερής τροχιάς. 
Σε ό,τι αφορά τις γραμμές 2 & 3 του μετρό, τα δρομολόγια θα εκτελούνται από την έναρξη της βάρδιας έως τις 06.30 το πρωί ανά 10 λεπτά, από 06.30 έως 22.00 ανά 7 λεπτά και από τις 22.00 έως τη λήξη της βάρδιας ο χρόνος διέλευσης των συρμών θα είναι στα 10 λεπτά.
Οι συχνότητες των δρομολογίων στη γραμμή 1 του μετρό (ΗΣΑΠ) θα είναι από τις 05.30 έως τις 22.00 ανά 7,5 λεπτά και από τις 22.30 έως τη λήξη της βάρδιας η κυκλοφορία των συρμών θα κυμαίνεται από 11,5 λεπτά έως 15 λεπτά. 
Τα δρομολόγια του τραμ (σημειωτέον διεξάγονται μόνο στη Γραμμή 5 -Πλάτωνας- από τη στάση Ασκληπιείο Βούλας έως τη στάση Κασομούλη) θα πραγματοποιούνται κάθε 11 λεπτά από τις 05.30 έως και 21.00 και από 21.00 έως λήξη βάρδιας κάθε 12 λεπτά. 
Ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ έχουν μειωθεί αισθητά καθώς έχει τεθεί σε λειτουργία το θερινό ωράριο.
Το επιβατικό κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το ημερήσιο ειδικό πρόγραμμα εκτέλεσης δρομολογίων για κάθε γραμμή από την εφαρμογή OASA Telemetics, την ιστοσελίδα της τηλεματικής, καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.

Σε ισχύ το διευρυμένο ωράριο των σούπερ μάρκετ

Από χτες Πέμπτη 19/3 τέθηκε σε εφαρμογή το διευρυμένο ωράριο των σούπερ μάρκετ.
Πλέον τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 09:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής.
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης είπε πως υποχρεούνται από την Πολιτεία οι αλυσίδες λιανικής να ανοίξουν την Κυριακή.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας. 

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: 22 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνέταξε 22 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις με τις οποίες επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει όλα τα νέα μέτρα και τις ρυθμίσεις σχετικά με τον κορωνοϊό. 
Αναλυτικά στο σημείωμά της αναφέρει: 

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων

1. Τι περιελάμβανε το πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοινώσε η Κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα;

Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε η πρώτη δέσμη μέτρων των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κινούνταν σε τρεις κατευθύνσεις:

1.Την ενίσχυση του συστήματος υγείας, με τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, επιπλέον του υφιστάμενου Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

2. Τη δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού, το κόστος της οποίας θα επιμερίζεται μεταξύ του Δημοσίου, της επιχείρησης και του εργαζόμενου Καθώς και τη νομοθέτηση διευκολύνσεων πρόσβασης στην εργασία, μέσω ευελιξίας ως προς τα ωράρια και διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εργασίας.

3.Την δυνατότητα αναστολής στην καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις που έχουν κάνει στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

2. Τι περιλαμβάνει η δεύτερη δέσμη μέτρων που μπαίνει σε εφαρμογή τώρα;

Τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανακοίνωσαν για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς που πλήττονται τα παρακάτω μέτρα:

1. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

2. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

3. Χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ από τις τράπεζες μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

4. Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ, καθώς και για δάνεια επενδυτικού σκοπού που θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

5. Αύξηση πόρων κατά 250 εκατ. ευρώ του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της 
 για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο μήνες.

6.Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό.

7.Αποζημίωση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ στους εργαζόμενους για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

8. Ενίσχυση 800 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου.

9. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής. Σε περίπτωση απολύσεων, αυτές θα θεωρούνται άκυρες.

10. Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους, ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.

11. Παράταση της καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες.

12. Μείωση κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του επαγγελματικού μισθώματος που καταβάλλουν επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

13. Μείωση του Φ.Π.Α. στο 6%, από 24%, σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

14. Αναστολή της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο σημερινό καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

15. Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ύψους έως 30.000 ευρώ.

16. Αναστολή από τις τράπεζες έως τον Σεπτέμβριο, των πληρωμών χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

3. Τι ακριβώς προβλέπεται για τις αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων;

Αφορούν τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. 
Για τις επιχειρήσεις αυτές αναστέλλεται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου η καταβολή -χωρίς τόκους και προσαυξήσεις- των οφειλών Μαρτίου, για Φ.Π.Α., για βεβαιωμένες οφειλές στις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα και για δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών. 
Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία αναστέλλεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται. 
Επίσης αναστέλλεται η καταβολή δόσεων για ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

4. Μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος των αναστολών, οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ;

Με τα ισχύοντα δεδομένα ναι, αλλά το θέμα εξετάζεται και θα δοθεί η βέλτιστη δυνατή λύση, σε συνάρτηση με την ένταση και την έκταση των προβλημάτων.

5. Πως θα γίνει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή;

Πρόκειται για ένα νέο μέτρο με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού και θα έχει συνολικό ύψος 1 δισ. ευρώ. Για την χρηματοδότηση κάθε επιχείρησης με τη μορφή αυτή, θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου της, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων. 
Προϋπόθεση και σε αυτή την περίπτωση είναι, η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Θα δοθεί εντός του επόμενου διμήνου μέσω του Taxisnet, θα πάει δηλαδή απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

6. Εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή τι άλλο προβλέπεται για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων;

Επιπλέον, θα διατεθούν 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το Ειδικό Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 
Η αξιοποίηση των σχετικών πόρων θα είναι άμεση.
Συνολικά, θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τον βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά τρόπο που να διασφαλιστεί η μέγιστη μόχλευση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό. 
Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά.
Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ.
Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού, έως 500 εκατ. ευρώ.
Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνονται οι πόροι του, κατά 250 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

7. Πώς θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή;

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αποζημίωση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ.
Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ. Η αποζημίωση αφορά διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, και θα είναι αφορολόγητη.
Επιπλέον, το Κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. 
Το δημοσιονομικό κόστος, Μαρτίου και Απριλίου, για τους περίπου 500.000 εργαζομένους, ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, γι’ αυτούς τους εργαζομένους, αναστέλλονται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες, και των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

8. Η αποζημίωση των 800 ευρώ καλύπτει και εργαζόμενους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης;

Καλύπτει κάθε εργαζόμενο σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας κατατεθειμένη στο σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας.
Στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με δική τους απόφαση, οι εργοδότες εξακολουθούν να υποχρεούνται να καταβάλλουν τη μισθοδοσία στους εργαζόμενους.

9. Πώς θα λάβουν την αποζημίωση οι εργαζόμενοι που τη δικαιούνται;

Θα κληθούν να συμπληρώσουν σχετική δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το Υπουργείο Εργασίας και να δηλώσουν εκεί τον τραπεζικό λογαριασμό τους. 
Η αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους εργαζόμενους. 
Οι εργοδότες θα δηλώσουν στο σύστημα «Εργάνη», σε ειδική ενότητα που θα δημιουργηθεί, τους εργαζόμενους που απασχολούσαν σε επιχείρηση που διεκόπη η λειτουργία της με κρατική εντολή.

10. Από πότε ισχύει η υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας και πώς ελέγχεται;

Από χθες απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη. 
Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων θα ελέγχεται μέσω του συστήματος «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας.

11. Πώς θα βοηθηθούν οι άνεργοι;

Προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31/3/2020.

12. Πώς θα στηριχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις σε κλάδους με μεγάλη μείωση του τζίρου τους, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού;

Καταρχάς, αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες.
Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται (π.χ. δικηγόροι, που πλήττονται από το κλείσιμο των δικαστηρίων), για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου, θα δοθεί, στις αρχές Απριλίου, ενίσχυση 800 ευρώ. 
Για την ενίσχυση αυτή ισχύουν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.
Επίσης προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για τους κλάδους που πλήττονται.

13. Δικαιούνται την αποζημίωση των 800 ευρώ αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις της παραπάνω περίπτωσης με παράλληλη μερική απασχόληση ως μισθωτοί;

Εάν δεν έχουν άλλη πλήρη απασχόληση, δικαιούνται την αποζημίωση.

14. Ιδιοκτήτης περισσοτέρων της μίας ατομικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού, θα λάβουν παραπάνω από μία αποζημίωση;

Όχι, θα λάβουν μία αποζημίωση των 800 ευρώ.

15. Πώς θα διευκολυνθούν στην πληρωμή του επαγγελματικού ενοικίου τους επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και πώς οι εργαζόμενοί τους που καταβάλλουν ενοίκιο για την πρώτη κατοικία τους;

Είναι δίκαιο να μοιραστεί το βάρος της δύσκολης αυτής κατάστασης μεταξύ μισθωτών και εκμισθωτών. 
Έτσι, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Η καταβολή του 60% του μισθώματος, αντί του 100%, δεν θα έχει καμία νομική συνέπεια για τον μισθωτή.
Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

 16. Τι θα γίνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες;

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ. 
Ήδη, από 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έκδοσης της πρώτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έως 13 Μαρτίου, έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.

17. Πως θα συμβάλλει το τραπεζικό σύστημα στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών;

Ήδη οι τράπεζες αναστέλλουν, έως τον Σεπτέμβριο, τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. 
Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση. 
Πρέπει, όμως, οι τράπεζες να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις, και για τα φυσικά πρόσωπα.
Παράλληλα, θα πρέπει, με την βοήθεια χρηματοδοτικών εργαλείων, να ενισχυθεί, μέσω τραπεζών, η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

18. Τι θα γίνει με τις μεταχρονολογημένες επιταγές;

Το θέμα θα αντιμετωπιστεί άμεσα.

19. Μέτρα για το Δημόσιο Τα 9 μέτρα που λαμβάνει το ΥΠ.ΕΣ για το Δημόσιο

1. Διευκόλυνση όλων των εργαζομένων γονέων με παιδιά έως 15 ετών με άδειες ειδικού σκοπού. Ήδη κάνουν χρήση αυτής της άδειας περίπου 15.000 χιλιάδες υπάλληλοι.

2. Δίνεται ειδική άδεια απουσίας σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου τομέα που κινδυνεύουν περισσότερο καθώς έχουν ήδη βαριές παθήσεις όπως πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο ή είναι μεταμοσχευμένοι. Οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και τους δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστούν, αν θέλουν, εξ αποστάσεως. Θεσπίζουμε άδεια αναρρωτική ειδικού σκοπού για όσους υπαλλήλους έχει  δοθεί οδηγία για κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς υποχρέωση να παραστούν σε υγειονομική επιτροπή.

3.Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-presence μέσω των κωδικών του taxis και επομένως μπορούν να μετέχουν σε τηλεδιασκέψεις και σε επικοινωνία από απόσταση με τους προϊσταμένους ή τους άλλους εργαζόμενους που συνεργάζονται στην υπηρεσία τους. 
Ταυτόχρονα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζει κατά προτεραιότητα με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών τη δυνατότητα λειτουργίας από απόσταση, για να έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εξ αποστάσεως.

4.Κάθε Υπουργείο έχει εκπονήσει, κατόπιν οδηγιών, το δικό του σχέδιο έκτακτης κατάστασης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με τις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες εφόσον κριθεί απαραίτητο τις επόμενες ημέρες. Ήδη  εφαρμόζει πρόγραμμα εργασίας ως προς το ωράριο.

5.Προκρίνουμε σε όλο το δημόσιο την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας. 
Οι εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις θα εξυπηρετούνται μόνο κατόπιν ραντεβού. Αυτό θα ισχύει και στα Κ.Ε.Π. σε πολύ λίγες ημέρες.

6.Μεταθέτουμε κατά 2 μήνες κάθε προθεσμία στο Δημόσιο για αιτήματα των εργαζομένων και των πολιτών, καθώς και για τις διοικητικές προσφυγές. 
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου αυτού του χρόνου  η προθεσμία αιτήσεων για τα αδήλωτα τ.μ.

7.Μεριμνήσαμε για την αδιάλειπτη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς και των νομικών τους προσώπων με συνεδρίαση όλων των συλλογικών οργάνων με τηλεδιάσκεψη ή δια περιφοράς. 
Έχουν δοθεί οδηγίες για την αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών των Ο.Τ.Α..

8.Δώσαμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  έκτακτη οικονομική ενίσχυση 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια μέτρων ατομικής προστασίας. 
Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες έχουν τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις σε προμήθειες υλικού που αφορούν την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

9. Εντάσσονται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» οι εργαζόμενοι των ΚΑΠΗ και των παιδικών σταθμών, τα οποία δεν λειτουργούν, για να συνδράμουν στην στήριξη των ηλικιωμένων συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.

Λήψη νέων μέτρων για τη μη μετάδοση

20. Ποιά άλλα μέτρα παίρνετε για την αποτροπή της διάδοσης του ιού;

Απαγορεύονται από σήμερα οι  δημόσιες συναθροίσεις δέκα και πέρα ατόμων με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και ανά περίπτωση ενώ δίνονται ισχυρές συστάσεις για τις ιδιωτικές. 
Επίσης αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε δημόσιο χώρο με την συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων. 
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων.
Επαναλαμβάνεται και η αυστηρή σύσταση στους πολίτες να μένουν στην κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στον μέγιστο βαθμό τις επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου. 
Η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση ζωτικών και μόνο αναγκών.

ΕΟΠΥΥ

21. Ποια μέτρα παίρνει ο ΕΟΠΥΥ για τη διευκόλυνση ασθενών;

Ο ΕΟΠΥΥ προχωρά στα παρακάτω μέτρα.

1.Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να εκδίδουν επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων μέχρι 30/6/2020 για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

2. Όσοι ασθενείς λαμβάνουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούν να ορίσουν άτομο που θα παραλαμβάνει τα φάρμακά τους με μία απλή υπεύθυνη δήλωση, η οποία δεν χρειάζεται θεώρηση.

3.Τις επόμενες ημέρες ξεκινάει η εφαρμογή της προγραμματισμένης παραλαβής Φάρμακα Υψηλού Κόστους (με ραντεβού) στο κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι και κατόπιν η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στο σύνολο των φαρμακείων του Οργανισμού.

4.Δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικών υποβολών για εκτελέσεις ηλεκτρονικών γνωματεύσεων ειδικής αγωγής από πιστοποιημένους (μη συμβεβλημένους) θεραπευτές, μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών του Οργανισμού (eΔΑΠΥ Ανοικτής) χωρίς να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι.

5.Παρατείνεται η ημερομηνία των υποβολών (eΔΑΠΥ και αποστολή φυσικού αρχείου) όλων των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Παροχών Υπηρεσιών Υγείας για το μήνα Φεβρουάριο έως και 31/03/2020.


www.wolrdenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης